Gjør kunst i ren trass

Brønnøykunstner Espen Tversland (48) er blant utstillerne på verdens største abstrakt-festival denne måneden. Målet er å komme ut av bilkrasjet han opplever menneskeheten står i.

Visuell kunstner Espen Tversland rammer inn trykk til kommende Norlandiart-utstilling i Bodø, hvor han skal være representert.  Foto: Bente Milde

Vi er inne i en vond sirkel hvor vi vet at vi må endre levemåte og velstand, ellers kommer vi oss ikke ut av ulykken. Det er en fremskrittsfelle. Vi greier ikke å rive oss løs.

Espen Tversland
Pluss

Trent hånd ruller energisk svart trykksverte ned i glassplate, mens en bunke hvite papir ligger ved glassplatens kant. De venter på å få sitt eget unike uttrykk, lik tiden da Skaperen tok svart mold og skapte sin buskap på jordflaten. Nå er det Espen Tversland som risser inn kodet budskap i svart gørr, løfter første ark fra papirbunken, presser det nedi det gjenværende svarte, og deretter løfter det opp. Selve skapelsen. Et nytt unikt papirtrykk. Og 48-åringen vet at det stopper ikke her. Det trengs tolv slike enkelttrykk for å fylle ett sekund med film.