Onsdag var det mye som skjedde i Svarthopen. 42 elever, og lærerne deres, fra 8. trinnet ved Salhus skole gjennomførte et todelt aktivitetsopplegg denne dagen og torsdag.

Kajakk og svømming

Åttendeklassingene greide, etter mye godt samarbeid, å lenke seg sammen slik at fotografen fikk et gruppebilde. Foto: Bård Pedersen

De to klassene skal ha én dag i hver ende. I nord var det 20-25 kajakker i vannet og i sør ble det svømt, klatret på bergene, hoppet fra stupetårn og klipper og øvd på svømming med klær og redningsvest på. Svømmingen ble, heldigvis, gjennomført med våtdrakt. For til tross for "indian summer"-vær, med 18-20 grader og vindstille forhold, så var det relativt kaldt i vannet.

Det fikk et par av elevene fik som padlet kajakk erfare, da de kantret og måtte svømme inn til land - uten våtdrakt.

I sørenden av Svarthopen ble det øvet på hopping og svømming i sjøen med våtdrakt og redningsvest.

Flesteparten av elevene hadde aldri prøvd seg i en kajakk før. Dermed var det kjekt å ha med seg en kyndig lærer fra Sjøsportsklubben; Kurt Fagerland. Han viste fram kajakkteknikk med myndig stemme og heftig gestikulering i vannet. I tillegg hadde åttendeklassingene med seg sine egne lærere og kajakklærere både fra sjøsportsklubben og kajak elever fra andre klassetrinn på skolen. Kajakkene har skolen fått låne hos Sjøsportsklubben og Thon Hotels.

Sosialt og lærerikt

Lærer Ola Morten Moe synes tiltaket i Svarthopen gir elevene mye nyttig lærdom og en fin sosial arena for å øve på å jobbe sammen.

Lærer Ola Morten Moe, som deltok på padlingen i Nord-Svarthopen, synes aktivitetsdagene i Svarthopen er helt topp.

- Dette er kroppsøving. Det handler om å få prøve ulike typer idrett og sport, samt at man får øve mye på samhandling. Kajakk-padlingen inneholder mange elementer av samhandling - elevene må samarbeide og jobbe sammen, sier Moe.

Kollega Viktoriya Fosdahl er enig.

- Dette er også et flott tiltak sosialt. Elevene får være sammen og lære hverandre å kjenne på en ny måte, sier hun.

Hopp i havet - med våtdrakt

Magne Ekker fra Trollfjell Friluftsråd demonstrerte coaststeering, en ny og voksende idrett både i Norge og andre land. I korte trekk dreier deg seg om å bevege seg langs kysten og hoppe i havet fra berg og klipper.

I sørenden av Svarthopen var det leder i Trollfjell Friluftsråd Magne Ekker som styrte aktivitetene. Han viste fram den nye trendsporten coaststeering, som i korte trekk går ut på at man klatrer langs klipper og berg ved sjøen og hopper i havet - med våtdrakt og hjelm. Elevene fikk også øve på det å være i havet iført klær og redningsvest.

- Dette handler om vanntrygghet. Det er nyttig å lære seg å takle uforutsette hendelser når man er på sjøen. Det er tungt å svømme med klær og redningsvest, så da kan det være en god erfaring å ha at man prøver det. Elevene får også lære seg å hoppe fra klipper og berg på en trygg måte, og i løpet av dagen skal vi også ha en redningsøvelse der de får øve på å slepe noen i nød inn til land, sier Ekker.

Våtdrakt, hansker og sko er obligatorisk når man skal drive med coaststeering, både for å beskytte mot kaldt vann og skarpe berg. Redningsvest er også standardutrustning. Hjelm er også viktig hvis man skal hoppe fra berg og klipper som ligger noen meter over havoverflaten.