På Vevelstad Sentralskole startet skoleåret på en litt annerledes måte mandag.

Etter en runde i klasserommet ble tavle og kritt erstattet med melkerobot og kubørster, da hele skolen dro til Skredderviken Gård og besøkte Kari Anne Bøkestad Andreassen og Bernt Andreassens splitter nye fjøs.

Konstituert rektor, Oddrun Moxnes, sier det blir en litt spesiell start der de skal se på nye teknologiske løsninger i fjøset.

- Det handler litt om dette med fremtiden, og det å se gårdsbruket i endring, forteller hun.

Hun sier og det er en mulighet for å se hva bondeyrket kan være.

- Det er nå interessene skal legges.

Gøy i fjøsen

I fjøset foregår det stadig arbeid med å få alt ferdigstilt, men elevene og andre forbipasserende fikk likevel muligheten til å se hvordan fjøset ender opp med å se ut til sist.

Av fasiliteter var det blant annet båser med innebygde madrasser, melkerobot og kløbørste. Dermed var det nok av ting å se på for de 45 elevene som går på skolen.

Tjibbe Heijnis (14), Michael Alstad (14), Martin Alexander Ingebrigtsen (12), Sara Joanne (12), Katrin Andersen (14) og Malin Hansen (14) var blant elevene som synes det var gøy å bruke dagen på gårdsbesøk.

- Det er bedre enn å sitte foran skolepulten, konstaterer Tjibbe.

- Det er interessant å se utviklingen i den lille byen vår, forteller han, men får fort bemerkninger fra Martin Alexander om at landsby var en bedre betegnelse.

De mener dagens fjøsdrift har blitt moderne.

- Teknologien tar jo virkelig over i fjøset nå til dags, sier Tjibbe, og refererer spesielt til melkeroboten.

Om de kunne tenke seg å bli bonde, er det et samlet nei fra elevene.

- Det er skikkelig slitsomt, sier Katrin.

- Men det blir ikke så slitsomt med all teknologien, skyter Tjibbe inn.

- Jeg kunne ha gjort det, men det er ikke noe jeg ser meg selv gjøre i fremtiden, avslutter Sara.

Tilnærmet ferdig

Vertene selv synes det var gøy å se skoleungene komme på besøk, og var interessert i å få vist frem det de har så langt.

- Fjøsen er tilnærmet ferdig. Den er ikke klar til å slippe inn kuene enda, det gjenstår litt. Men det jobbes på spreng. I første omgang er dette en visning der forskjellig entreprenører og leverandører er med, og folk er invitert til å se. Så det er en åpen fjøs, sier hun.

Hun sier Felleskjøpet som en av de store leverandørene liker å ha slike arrangement for å vise frem produkter og hva de kan få til.

- Vi synes det er veldig artig hvis folk er interessert i å komme og se. Når vi er i gang om noen uker vil det nok også bli mulig å se hvordan roboten og slikt fungerer, forteller hun.

1000 kvadratmeter

Fjøsen er vel 1000 kvadratmeter, og har plass til 35 dyr.

Prislappen er på rundt 10 millioner kroner.

Andreassen sier de tidligere har hatt en tradisjonell båsfjøs uten så mange hjelpemidler.

- Her er det løsdriftsfjøs, og det er et frivillig melkesystem. Der går kuene inn når de ønsker, og det gjør at de melkes hyppigere. Da blir produksjonen litt høyere. Dyrevelferden er og mye bedre, da de får gå fritt, sier hun, og sier det også er stort uteareal samt madrasser i kubåsene.

I tillegg til melkeroboten er det to børster, samt en kraftforautomat.

- I tillegg er det en skraperobot som hele tiden gjør rent på gulvet, forteller Andreassen.