– Dette er en historisk dag, og en usedvanlig god dag. Skolen er den andre videregående skolen i Brønnøy, og den første i sitt slag i Norge. Jeg våknet med et smil, sier styreleder Robert Jørgensen i Norsk Havbruksakademi, mandag.

Fem lærere

Emilia Lundeby (15) og Njål Arntsen (16) fra Brønnøysund har begge familiær kjennskap til akvakultur, og har fått interesse for faget der.

Da kunne rektor Alexander Halsen (32) i Havbruksakademiet på Toft, hilse velkommen de første 15 elevene tatt opp på videregående fag ved skolen. Selv har han både bakgrunn som lærer ved Vikhammer ungdomsskole i Malvik, og fra havbruksnæringen. I lærerstaben har han Mikael Bønå som skal ha fagene kroppsøving og naturbasert aktivitet. Ann-Helen Moen skal undervise i norsk og engelsk, rektor selv skal undervise i matte og naturfag, og Lene Solli Lien skal sammen med Arnfinn Torgnes leies inn fra Havbrukssenteret for undervisning i naturbasert produksjon og yrkesfaglig fordypning. Havbruksakademiet har også leid inn Marte Laugen fra Norsk Havbrukssenter, som rådgiver og sekretær for skolen.

– Her er mye kompetanse både i vår stab, og i skolens omkringliggende lokaler hvor vi både har Norsk Havbrukssenter og fagfolk tilknyttet akvakulturbransjen på mange nivå. Det er også gledelig at vi hadde 33 søkere til det nye skoletilbudet, noe som betyr at det er et godt grunnlag for skolen, sier Jørgensen.

Blomst

I klasserommet

De siste forberedelsene til dagens skoleåpning ble gjort søndag kveld.

– Da fikk vi på plass smartboardet, den elektroniske tavlen i klasserommet her, forteller Jørgensen som nå kan nå puste ut etter to års arbeid for å få på plass linja. Skolen har to klasserom, arbeidsrom, grupperom, samtalerom og deler kantine med Havbrukssenteret på Toft.

—Det er takket være Brønnøy kommune at vi er her. De har vært positiv fra dag én. Eier av lokalene våre, Børge Saltermark har også vært som en vennlig onkel og holdt av lokaler til oss i halvannet år, uten å kreve leie. Det var også veldig hyggelig å motta blomst med lykkønskninger fra Brønnøysund videregående skole i dag. sier Jørgensen som skal være arbeidende styreleder i Havbruksakademiet.

I familien

Norsk Havbruksakademi har godkjenning som videregående skole etter friskoleloven med godkjenning for 15 elever på Vg1 Naturbruk og 15 elever på Vg2 Akvakultur.

Elevene Njål Arntsen (16) og Emilia Lundeby (15) er fra Brønnøysund, og er glad for det nye studietilbudet i Brønnøy. Om hvorfor de har søkt oppgir begge at de ønsket seg noe annet.

– Jeg ville ha noe praktisk som fagretning. I familien min jobber alle med akvakultur, og det har gjort også meg interessert i dette, sier Njål Arntsen (16).

– Ja, noe annet. Også er det slik at familien min jobber innen akvakultur, sier Lundeby. Begge har et godt førsteinntrykk av skolen, og de muligheter skoleåret kan gi.