Dalbotn, bygda midt mellom Brønnøy og Sømna, kunne like gjerne vært kalt hønenes mekka. Øverst i dalen ligger det hønseri på hønseri, tre i tallet. Og midt mellom alle hønene har entreprenør Åge Reinfjord fått driftskonsesjon for å sprenge stein.

– Nå er det ikke hver dag vi sprenger. Det er vel to år siden sist store smell. Når vi gjør det så er det en risiko for at frittgående høner i hønseriene klumper seg sammen og blir kvelt. Derfor ringer vi hønseriene når det er aktuelt å sprenge, slik at bøndene kan forebygge tap, sier Reinfjord.

To av hønseriene BA har vært i kontakt med i Dalbotn, har bare gode ord å gi Reinfjord. De opplever ikke steinbruddet som et problem, og uttrykker glede over at bygda utvikler flere næringsgrener.

Fikk driftskonsesjon

Direktoratet for mineralforvaltning krever stilt 450 000 kroner i sikkerhet av tiltakshaver. Dette for å garantere sikkerhetstiltak rundt bruddet og tilbakeføring av området.

Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF) har tildelt entreprenør Åge Reinfjord driftskonsesjon i Kattuglhågen. Han søkte i 2014, og har nå i juli fått positivt svar. Konsesjonsområdet har et areal på om lag 15 dekar, og Reinfjord planlegger å ta ut 80 000m3 i løpet av bruddets levetid.

—Jeg har nylig fått en forespørsel angående levering av 1000 kubikk stabbestein til Lille Brønnøya. Fjellet i dette bruddet har fra naturens side en sprekkdannelse som er ideell for nettopp utvinning av slik stein. De er godt egnet til maskinmuring av for eksempel sjøfront og kai, sier Reinfjord. Han startet driften i Kattuglhågen for ti år siden, og har siden den tid tatt på seg flere oppdrag innen slik maskinmuring. Blant annet moloen på Berg, og muren under turistplassen ved Nordstrømmen.

– Gården på Reinfjordmoen fant jeg ikke drivverdig, så jeg solgte melkekvoten og jorda. Jeg satset i stedet på entreprenørvirksomhet og etablerte verkstedlokaler i fjøset her, forteller Reinfjord som nå har to ansatte. Han fikk dispensasjon fra Sømna kommune til å drifte steinbrudd i Dalbotn i 2014.

Krever sikkerhet

I steinbruddet er det sprekker i fjellet som naturlig bevirker den type steinblokker som etterspørres.

Som vilkår for konsesjonen krever DMF blant annet at tiltakshaver stiller økonomisk sikkerhet med 450.000 kroner, for oppfyllelsen av nødvendige sikrings- opprydningstiltak. Reinfjord har foreslått å stille en bankgaranti på 100.000 kroner, men dette hevder DMF er utilfredsstillende. De vurderer at det er nødvendig at han innen to måneder stiller en bankgaranti på 300.000 kroner, og deretter gjør årlige avsetninger til at beløpet på 450.000 kroner er nådd. Dessuten må godkjent driftsplan følges.

– Jeg har stilt en bankgaranti på 100.000 kroner slik jeg har fått forståelse av at de har krevd. Sikringstiltakene skal gjøres, og driftsplan følges. Vi har begynt å tilrettelegge for dette i bruddet, sier Reinfjord.

En naboklage

I kattuglhågen lagres også jernskrap som bringes fra gårder og andre i Sømna- jernskrapet går til gjenvinning, sier Reinfjord

Søknaden om driftskonsesjon har vært på høring hos kommunen, Nordland fylkeskommune, fylkesmannen, Sametinget, Mattilsynet, NVE, Jillen Njaarkereinbeitedistrikt og omkringliggende naboer. DMF har mottatt høringsinnspill fra Sømna kommune, Sametinget og Tor Reitan i et nabohus. Kommunen har ingen merknader. Sametinget vurderer at det ikke kommer i konflikt med samiske kulturminner. Nabo til bruddet, Tor Reitan stiller spørsmål ved hvorfor det har vært drift på Kattuglhåge i flere år uten driftskonsesjon. Han skriver i sin anmerkning at utvinningen på Kattuglhågen medfører store støyplager for omkringliggende naboer, og at det er forsøpling på området.

DMF har tatt uttalelsen til etterretning, og minner om at tiltakshaver har plikt til å unngå forurensning, også om det er tidligere eier som er årsak til forurensningen. Om støyforurensning viser DMF til forurensningsforskrifter, og øvre grenser for støynivå på visse tidspunkt. Fylkesmannen i Nordland skal føre tilsyn med at bestemmelsene overholdes.

– Jeg vurderer det slik at skogen og vollen foran bruddet her, tar av for støy. Vi arbeider ikke i bruddet om kvelden. Sprengning og steinknusing vil foregå på dagtid. Det er sjeldent vi sprenger, og steinknusingen til pukk foregår maks en måned i året. Det kan være støy når vi laster, det skjer oftere. Vi varsler alltid før vi sprenger. Når det gjelder hønseriene så ringer vi også i forkant. Vi lagrer ikke søppel her, men jernskrap som er levert inn fra andre deler av Sømna til gjenvinning. Prisene på mottak av dette varierer, og vi leverer når vi får best betalt, sier Reinfjord.

Tilfredsstillende plan

Med slik stabelstein fra bruddet, maskinmurer entreprenør Åge Reinfjord sjøkanter og moloer.

DMF vurderer at entreprenør Åge Reinfjord har lagt frem en tilfredsstillende driftsplan for steinbruddet, at han er økonomisk skikket til å få driftskonsesjon og har kompetanse til slik drift. Driftsplanen omfatter hele driftsperioden og avslutningen av steinbruddet. Det totale volum fast fjell som skal tas ut er estimert til 80.000 kubikk. Årlig uttak vil variere i markedet, men planlagt uttak per år er 8.000 faste kubikk.

Bergmesteren påpeker viktigheten av at driver gjennomfører nødvendige sikringstiltak for å hindre eventuelle skader på eiendom, mennesker og dyr. Reinfjord har opplyst at uttaksområdet skal gjerdes inn og avmerkes med skilting og synlige bånd. Langs driftsveien skal det legges store kantesteiner for å redusere faren for utforkjøring. Forekomsten det er godkjent driftskonsesjon for, inngår i råstoffgrupperingen sand, grus, pukk og leire, og skal brukes til ulike bygg- og anleggsformål i distriktet. Etter avsluttet drift skal området avrettes, planeres og slettes. Alt av skrot skal fjernes.

bente@banett.no

902 82 399