Ferjestrekningen mellom Tjøtta og Forvik driftes frem til desember 2019 av Torghatten Trafikkselskap, etter at de tok over for Boreal i 2014. Nå har Statens vegvesen lyst sambandet ut på anbud på vegne av Nordland fylkeskommune.

Større miljøkrav

Kontraktsperioden i anbudet er 1. januar 2020 til 31. desember 2027. Det vil si en anbudsperiode på åtte år, mot fem år på nåværende anbudsperiode.

Seniorrådgiver Solrun Krane opplyser at det er flere nye faktorer i anbudet som nå foreligger.

- Kontraktsperioden er åtte år denne gang. Det er vesentlig lengre enn ved forrige utlysning, sier hun.

Krane forklarer at ferjeanbud anbefales å være mellom åtte og ti år, blant annet på grunn av høye kapitalkostnader på skip og for å få mer konkurranse.

- I tillegg krever vi to helårlige fartøy i stedet for en helårlig pluss supplering, sier hun, og legger til at de også krever at den ene ferja er større og tar 60 personbilenheter (PBE), mot 50 fra forrige anbud.

Noe som også er nytt er at det nå konkurreres både på pris og miljø, med henholdsvis 80/20-prosentfordeling.

- Forrige runde konkurrerte tilbyderne kun på pris, forteller Krane, og sier det er strengere fastsatte miljøkrav, blant annet når det kommer til utslipp og energibruk.

Miljøkravene sier hun er komplekst sammensatt.

- For det første har vi satt miljøkrav, altså det de minimum skal levere. For det andre konkurrerer tilbydere på utslipp og energibruk. Dette er altså nivået som overgår det vi krever i bunn, forteller hun, og viser til anbudskontrakten der de 20 prosentene til miljø fordeles på energiforbruk, CO₂-utslipp og NOx-utslipp.

Ny betalingsløsning?

I tillegg er det større kapasitetskrav til reserveferje, og utvidet krav til servering. Salong over dekk er også lagt fram som krav på hovedferja på direkteruta, men det gjelder ikke  lokalruta, reservemateriell og midlertidig materiell.

- Jeg må understreke at det er forskjell på hvilke krav vi stiller i en konkurranse kontra det vi ender opp med i en ferjekontrakt. Selv om vi krever for eksempel krever 50 PBE, så kan løyvehaver, dersom forhold for øvrig tillater det, sette inn en større ferje. I tillegg vil det ofte være behov for tilpasninger underveis som årene går. Da har man muligheter for justeringer i henhold til kontrakt, sier hun.

I tillegg står det i konkurransegrunnlaget at oppdragsgiver tillater bruk av såkalt «Nasjonalt ferjekort» som betaling. «Denne ordningen videreføres frem til overgang til nytt nasjonalt «AutoPASS-ferjekort» er gjennomført. AutoPASS-ferjekort vil bli innført som betalingsmiddel i samband som er med i dagens ferjekortsamarbeid. Det er ikke planlagt etablering av AutoPASS-brikkebetaling».

Når Autopass ferjekort innføres, er imidlertid ikke sikkert.

- Det er ikke avklart når det innføres for denne kontrakt så vidt jeg vet, sier Krane.