I en rapport til formannskapet i Sømna, gir nå rådmannen i Sømna fotterapeut Lise Abrahamsen og de tre øvrige virksomhetene i næringsbygget på Vik,  to nye år som leietagere i næringsbygget men med økt husleie .Nåværende leiepris for bygget er på 440 pr kvm inkludert strøm, noe som påpekes å være subsidiert.

Kunne lagt på husleia

Det var på forsommeren saken ble aktualisert, da rådmannen i sin eiendomsrapport 6.juni foreslo å avhende næringsbygget.

– Dette kom som et sjokk, det må jeg virkelig si. Det har ikke vært i tankene mine at vi kjøper opp bygget her selv. Jeg tror vi betyr mye for bygda her, både unge og eldre. De burde heller løftet oss opp, og gitt oppmuntring. De kunne ha lagt på husleia litt, men det har ikke vært tatt opp som tema. Det står tomme hus overalt her, hva skal tilbys i Sømna da, spurte Lise Abrahamsen som reaksjon på at rådmannen foreslo avhending av bygget de leier i.

Verken  formannskapet eller kommunestyret ville være med på rådmannens forslag. Politikerne ba om en viderere utredning av saken, og utsatte behandling av denne til  august.

NÅ: Vil fortsette utleie

I kommende formannskapsmøte 22.august  har rådmannen lagt frem en innstilling hvor det gås bort fra avhending med det første.

"Næringsbygget i Vik drives videre som kommunalt utleiebygg for en periode på to år. Videre drift vurderes sommeren 2020, heter det i punkt 1 i innstillingen. Deretter følger at rådmann får i oppdrag å justere leiesatsen, at videre investeringer i næringsbygget skal vurderes som en investeringsplan for 2019, og at fremtidige utleielokaler for småbedrifter vurderes som del av utredningen av fremtidig kultur-og kommunehus i Sømna. Disse punktene skal formannskapet ta stilling til 22.august. Saken skal deretter videre til behandling i kommunestyret.

Sp krevde fullt regnskap, inkludert skatt

Under kommunestyrebehandlingen i juni, krevde Sps gruppeleder Leif Edvardsen et komplett regnskap for næringsbygget, som viste hva det koster for Sømna å drive dette hvert år. Han understreker at regnskapet også skulle inkludere skatteinngangen til kommunen fra de private virksomhetene der.

.Ap/TvL gruppeleder Steinar Westerberg ville ikke kreve noe regnskap for næringsbygget.

Sømnarådmannen svarer at loven hindrer administrasjonen i å oppgi hvor mye foretakene i næringsbygget skatter.

"De fire foretakene i næringsbygget har en begrenset omsetning som påvirker skatteinngangen. Etter administrasjonens vurdering ligger den største verdien til foretakene at de representerer et tjenestetilbud lokalt i Sømna som befolkningen ellers måtte dra til Brønnøysund eller andre steder for å gjøre seg bruk av".

Kan oppfattes som dumping

Rådmannen viser til at kommunen har vedtatt å i begrenset grad være utleier av lokaler. Han advarer samtidig imot å legge husleia for lavt, da han frykter dette kan komme i strid med EØS-regelverk.

" Dersom kommunen foreksempel opererer med svært lave priser kan det anses som at prisene er dumpet, noe som gir leietakerne økonomiske fordeler som kommunen ikke har lov å gi", konstaterer han.

Flere som er subsidert

Sp fremholdt i siste kommunestyremøte, at det ikke bare er næringsbygget i Sømna som er subsidiert, men at også andre bedrifter, som foreksempel Plastsveis har fått kommunal støtte. Dette med formål å ta vare på eksisterende næringsliv og bevirke nyetableringer. Rådmannen påpeker nå at nærings- og arbeidsutvikling er blant kommunens ti viktigste utfordringer, og at Sømna ønsker å legge til rette.

"Sett på den bakgrunn er det grunnlag for å si at det å kunne tilby arealer til små bedrifter som ivaretar et tjenestetilbud faller innenfor den rolle kommunen har som tilrettelegger for næringsvirksomhet", heter det i innstillingen til formannskapet 22.august.

Utleielokaler i kultur og kommunehus

Rådmannen signaliserer at det for administrasjonen i denne saken er viktig å komme frem til en balansert løsning som både ivaretar viktige hensyn for kommunen samt imøtekommer behovet som leietakerne i næringsbygget har for lokaler og en forutsigbar leiesituasjon.

"Saken viser at de ulike vurderingstemaene trekker i ulik retning. De økonomiske momentene tilsier at bygget enten bør avhendes eller videreføres med en høyere leiesats. Nivået på leien må både ut fra økonomiske prinsipper og hensyn samt ut fra kommunestyrets vedtak i juni heves til et høyere nivå. Kommunens ansvar for tilrettelegging for småbedrifter og tjenesteproduksjon tilsier at næringsbygget inntil videre beholdes som et utleiebygg for småbedrifter. Administrasjonen vil også peke på at kommunestyret i sak PS 30/18 har vedtatt at det skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal utrede et mulig nytt kultur- og kommunehus i Sømna. I forslag til mandat er det tatt høyde for at arbeidsgruppen skal utrede mulige behov utover kultur og administrasjon som et slikt bygg skal kunne dekke, herunder utleie av lokaler.

Vil følge markedsøkonomiske prinsipper

Når det gjelder investeringsbehovene i næringsbygget anbefaler administrasjonen at disse må vurderes som en del av investeringsplanen for 2019.

Konklusjonen i administrasjonens vurdering er at næringsbygget bør fortsette med dagens funksjon for en periode på to år.

" Dette sikrer forutsigbarhet for leietakerne. Videre foreslår administrasjonen at rådmannen gis fullmakt til å heve leien til et nivå er i tråd med kommunestyrets føring om utleie etter markedsøkonomiske prinsipper. Videre foreslås det at behovet for investeringer avklares i forbindelse med neste års investeringsplan og at fremtidige næringslokaler vurderes som en del av utredningen av nytt kultur- og kommunehus i Sømna", heter det i rådmannens saksinnstilling.

Lise Abrahamsen driver fottklinikk i næringshuset, og mange er innom for å få time, blant dem Berit Bjørnerud denne dagen.