Det er etablert at Jan Paul Tjønnøy har hatt livslang bruksrett til eiendommen i eie av Helgeland Brygger AS. Tidligere i vår påklaget han da Sømna kommunes rive-vedtak til Fylkesmannen i Nordland. Nå er det klart at Fylkesmannen ikke gir klagen medhold.

Goheim takst og byggconsult AS søkte den 18.desember 2018 om tillatelse til riving av verkstedsbygningen på Sømnes. Sømna kommune innvilget dette i januar 2018. I et brev datert 16.juli i år, stadfester fylkesmannen Sømna kommunes vedtak.

Fylkesmannen mener kommunens vurdering  bygger på en riktig forståelse av loven og de faktiske forholdene i saken, men understreker samtidig at dette ikke innebærer noen løsning av den private tvisten.

"Kommunens rolle som bygningsmyndighet er først og fremst å avklare de offentligrettslige sidene av byggesaken", skriver fylkesmannen som utdyper videre:

"Selv om det foreligger en bruksrett går det ikke klart frem av avtalen at bruksretten er til hinder for at bygningen rives. Det fremstår derfor ikke som åpenbart for bygningsmyndighetene at nåværende eier ikke kan disponere over eiendommen på denne måten.  I slike tilfeller skal kommunen overlate til de private partene å fastlegge rettighetsforholdene. Det presiseres at bygningsmyndighetenes tillatelse bare gjelder forholdet til plan- og bygningsloven og ikke innebærer noen avgjørelse av den private tvisten", skriver fylkesmannen i sin vurdering datert 16.juli i år.

Saken er redigert i henhold til opplysninger fra partene.