—Vi føler oss lurt i denne saken og at det er et eksempel på kommersielle aktørers makt i samfunnet overfor den alminnelige mann og kvinne, sier Nils A. Røkke og Heidi Bente Hoel. Paret kommer i skyggen av nybutikken som Coop Nordland SA oppfører på Berg, og har siden prosjektstart klaget på stedsvalget.

Avklare hvordan

Eiendomssjef i Coop Nordland Håvard Andreassen har ingen forklaring på hvordan det kunne skje at bygget på Berg endret form.

Coop Nordland SAs eiendomssjef Håvard Andreassen sier de var uvitende.

—I sommer avdekket vi at det var en endring på takhøyden.Når vi ble klar over det tok vi kontakt med Sømna kommune og stoppet arbeidet, sier han.

Hvordan kunne dette skje?

—Vi holder på å avklare hvilke konsekvenser dette har for prosjektet og hvordan det har skjedd.

Så Coop Nordland SA har ikke bedt om denne endringen?

—Det er ingen som har bedt om den endringen som har kommet som jeg kjenner til, fortsetter Andreassen.

Da takbjelkene ble reist på byggkonstruksjonen i juli, reagerte Røkke og Hoel 24. juli ved å skrive mail til Coop, A.L Høyer og kommunen. I mailen tok de opp at de ikke fant likhet med bygget slik det kom opp, og de byggtegninger de var forespeilt i tidligere nabovarsel.

Byggemeldingstegningene for Coops nybygg, som Røkke og Hoel sier de ble forelagt under nabovarsling tidligere i år.

—Vi tok opp saken med Coop i sommer uten å få svar på om mønehøyden er endret og hvorfor bygget ser annerledes ut og omlag 20 prosent høyere enn i nabovarsel. At det er innført byggestopp nå, etter at saken ble kjent forklarer godt på hvorfor vi ikke fikk noe svar i sommer, mens legging av tak foregikk fra sju om morgenen til ni om kvelden, sier nå Røkke og Hoel som er svært skuffet over Coops håndtering.

—Vi mener dette er brudd på god etikk. Coops forsikringer om god interaksjon med oss under byggeprosessen har vært ikke eksisterende. Coop utviser en fremferd hvor man regner med å få automatisk tilgivelse og at det er raskere enn tillatelse etter demokratiske prinsipper. Vi er også svært skuffet over hvordan Coop håndterte dialogen om en mulig flytting av bygget lengre nord, i praksis førte den dialogen til at vi ble fratatt muligheten for å klage pga tidsfrister og en plutselig beskjed om at man gikk tilbake til vedtaket om bygging på opprinnelig sted, sier paret.

Om kritikken svarer eiendomssjef Andreassen at det er trist.

—Vi syns det er trist at Røkke føler det slik, vi har forsøkt være imøtekommende etter vi kom inn i prosjektet. For øvrig følger vi vanlige prosedyrer og forholder oss til korrekte instanser i byggesaker, sier han.

Viste frem nybygg

Coops egen skisse Slik ble bygget presentert for sine medlemmer av Coop selv.

I januar i år publiserte BA skisse av nybygget som ble overlevert av disponent Jan Olav Osen i daværende Coop Sør-Helgeland. Den viser bygget med flatt tak?

—Ja det er en illustrasjon som kan se ut som et flatt tak, men det er nok et saltak bak med et visst fall , noe tekniske tegninger som følger med byggesøknaden skal vise. Gesims er nå fjernet og vinkel på taket er endret, noe som medfører omlag én meter høyere mønehøyde enn opprinnelig tiltenkt. Øverste mønehøyde blir da ca 6,5 meter og ikke 5,5 meter. Øverste kote blir 10,57, sier Andreassen.

—A.L Høyer har vært prosjektleder. Er det ikke da naturlig å se hen dit for å legge ansvar, hvis ikke Coop selv har initiert endringen?

— Nå ønsker jeg ikke å legge skyld noe steder. Jeg forholder meg til det som er blitt avdekt, og vi har som følger levert endringssøknad til Sømna kommune. Konsekvensen av saken er ikke klar for meg enda, sier Andreassen.

—Det ble sendt mail fra Nils Røkke i sommer som påpekte endringen i takstruktur, og stilte spørsmål ved byggehøyder. Var det han som gjorde dere oppmerksom på saken?

—Det var første gang jeg hørte om det ja, sier Andreassen.

—Når overtok Coop Nordland SA ansvaret for byggeprosjektet?

—Tidspunktet for overtagelse var glidende. Fusjonen var offisielt fra 1.januar, men det var månedsskiftet mars - april at man fysisk overtok noe, sier Andreassen.

A. L Høyer oppgir årsak

Det er ansvarlig søker for tiltaket, A.L Høyer Sandnessjøen AS ved Atle H. Johansen som har skrevet og signert endringsmeldingen, datert 8.august i år. I endringsmeldingen som skal behandles av kommunen, søkes det om "endring av gitt tillatelse da takformen er endret til saltak med 7 grader". Om årsaken til endringen skriver han:

"Årsaken til endring av takfallet og mønehøyden er konstruktive forhold, samt bedre å kunne ivareta de klimatiske forhold i forbindelse med kraftig nedbør som man ofte opplever på kysten av Nord-Norge".

Johansen argumenterer med at nabobyggene Circle K og eksisterende Coopbygg har mønehøyder som overstiger det planlagte nybygget, og at økningen ligger godt innenfor reguleringsplanens bestemmelser på ni meters byggehøyde for området. Det fremgår ikke av endringssmeldingen fra A.L Høyer Sandnessjøen AS hvem som besluttet endringen. Men i endringsmeldingen skriver Johansen:

"Feilen ble først konstatert av byggherren da det forelå målsatte snitt-tegninger i uke 31, og da var allerede oppføring av bygget i full gang. Stoppordre på byggmonteringen ble gitt entreprenøren den 02.08.2018. Denne gjelder på ubestemt tid".

Uke 31 er uka etter at Røkke og Hoel mailet byggherre Coop, ansvarlig søker for foretaket A.L Høyer og kommunen om forholdet. BA har forsøkt å komme i kontakt med A.L Høyer Sandnessjøen, men henvendelser er ikke blitt besvart.