– Å legge ut i kajakk alene når det er urolig sjø er risikosport. Er man alene må man ta hensyn til været og vinden. Det hender faktisk folk dør i kajakk.

Det sier Kurt Fagerland.

– Det er vel mest mannfolk? spøker May-Britt Vågan.

Kurt Fagerland har flere gode råd til kajakkpadlere. Han mener folk må tenke på sikkerhet før de legger ut. Foto: Simon Aldra

Husk sikkerhetsutstyr

Det er flere ting som er viktig om man er ute alene, og generelt om man padler.

En oppblåsbar åreflåtør kan festes til åra, så kan man legge åra over kajakken og løfte seg opp. Foto: Simon Aldra

– Er man alene skal man ha med seg en åreflåtør, som man kan blåse opp for å gjøre åren til et hjelpemiddel for å komme seg opp i kajakken. Det første man gjør om man velter er at man prøver så godt man kan å tømme kajakken for vann, og bruker åreflåtøren for å komme seg opp. Deretter bør man ha en pumpe og tømme kajakken for vann som måtte være igjen, sier Fagerland.

Det er også lurt å ha med en kniv, i tilfelle man vikler seg inn i noe og må skjære seg løs.

Og om man velter bør man aldri forlate kajakken så lenge man er i vannet.

– Den holder deg flytende og du er lettere å se, sier Fagerland.

Ei pumpe kan være nyttig. Foto: Simon Aldra

Hales opp

De nærmer seg dem, og mens bestemann Bjørn Kristiansen styrer skuta tar båtfører Glenn Anders Hermstad og matros Bård Møller opp padlerne én om gangen.

– Hæ? kommer det fra May-Britt Vågan når hun får en beskjed fra mannskapet. Padlerne har vann i ørene og hører ikke det de sier.

Det blir litt vanskelig for skøyta, siden de er så nært berget, og mannskapet må ta skøyta lenger ut for å unngå å presse folk og kajakker inn mot bergene.

May-Britt Vågan, Ken Bakken, Roger Stenbakk Olsen, Tor-Kyrre Steffenak ble berget opp. Foto: Simon Aldra

Tryggere sammen

Tilbake ved Tørrfiskbrygga tar RS-mannskapet opp hva man bør gjøre når skøyta er i nærheten.

– I dag tror jeg det var folk som prøvde å komme seg opp på hekken av skøyta. Vi har vannjet, og det kan være ukomfortabelt og kan kanskje velte en kajakk, men det er ikke farlig. Men det er noen skøyter som har propeller, antyder båtfører Glenn Anders Hermstad.

Han mener også at de bør holde seg samlet om flere velter.

– Dere er tryggere sammen, sier han.

– Ligg i ro

Bård Møller, Glenn Anders Hermstad og Bjørn Kristiansen på rdningsskøyta. Foto: Simon Aldra

Bestemann Bjørn Kristiansen snakker om at de er like ved steinene.

– Her hadde jeg ikke navigeringsrom, og ville ikke presse dere mot steinene. Om dere ligger samlet kan vi legge til ved siden av dere og plukke dere opp en om gangen. Men ligg i ro og la redningsmannskapene ta styringen, sier han.

Man bør også holde armene inn mot brystet om man dras opp, det gjør det enklere.

Flagg er ikke nok

RS-mannskapet spør hvor mange som har radartape på kajakkene. Svaret er at ingen har det.

– Vi ville prøve med radar for å se om vi oppdaget reflektortape. Fungerer det kan vi plukke dere opp på radaren, og det er et kjempeviktig hjelpemiddel, mener båtfører Hermstad.

Han har ikke noe imot at padlerne har flagg i kajakkene, men mener man ikke må overdrive hvor godt synlig det er.

– Tja, det synes jo på nært hold, og det er bra, men på to nautiske mil? Nei. Og de fleste båter har ikke radar, så hvordan blir dere sett når det er dårlig sikt? spør Hermstad.

Mange kjører på plott

Det antydes løsninger som lys og glowsticks.

– Det kan også komme tåke. Og da kan det komme små båter med mye fart, sier Hermstad.

– Det er mange båter som har kartplotter. De ser land, men ikke andre båter. I dårlig sikt kjører de på plottet, for da kjører de ikke på land. De tenker kanskje at det er greit å kjøre i 20 knop i tåke. Har du to idioter som tenker det samme samtidig og møtes, så er det gjort, sier bestemann Bjørn Kristiansen.

– For oss er plottet det som har skjedd, sier Hermstad.

De mener padlerne også bør ha reflekser på vestene og kajakkene. Da er det mye lettere å oppdage dem ved bruk av lyskaster.

– Og om det kommer en båt mens dere padler, hold dere samlet så båtføreren har én å forholde seg til. Sprer dere kajakkene får han liksom problemet, «hvem skal jeg velge», sier han Kristiansen til latter.