Etter at fylkesrådet i starten av juli ga midlertidig tillatelse til Marine Harvests søknad om å drive fiskeoppdrett ved Rørskjæran i Vega kommune har debatten rast. Ikke for det, det gjør den som regel når det gis tillatelser til oppdrett de fleste steder. Men denne gangen var det spesielt, lokaliteten befinner seg nemlig innenfor Vegas verdensarvområde.

Blant annet har riksantikvaren uttalt at man vurderer tiltak i forbindelse med tillatelsen, en UNESCO-rådgiver har klaget på vedtaket, og Arbeiderpartiets fylkespolitiker Martin Skjefstad har meldt seg ut som følge av vedtaket. Det har også vært en pågående debatt på BAs debattsider, og i sosiale medier. Et tema enkelte tar opp er viktigheten av verdensarvstatusen for turisme.

Men hva mener turistene om oppdrett i verdensarven? BA tok turen til Vega, og spurte et knippe.

Her ved Rørskjæran (til venstre) er det fylkesrådet har gitt midlertidig tillatelse. Foto: Einar Lohne Bjøru

– Ikke rett der

Margrethe Herberg (t.v.), Vibeke Kjær og Agnes (2) snakker med Aurora Cathrin Adolfsen Eidem på E-huset. Foto: Simon Aldra

På E-huset på Nes møter BA Vibeke Kjær, Margrethe Herberg og Agnes (2) fra Oslo. De guides av Aurora Cathrin Adolfsen Eidem. Agnes har vært på jobbreise til Brønnøysund, og Margrethe og Agnes kom opp for at de skulle ta noen dager ferie.

– Da tenkte vi litt på hva vi skulle gjøre på lørdag, og da ble det en tur til Vega for å se oss litt rundt. Det er første gang Margrethe er på Vega, sier Vibeke.

– Hvor viktig er det for dere at det er verdensarv på Vega?

– Alle har jo hørt navnet Vega, og vi syns det var spennende å få sett oss rundt. Hadde det ikke vært for været hadde vi nok sett oss mer rundt. Vi hadde nok tatt turen også uten at det var verdensarv, men det er nok et ekstra trekkplaster for Vega når det er det, tenker hun.

Når BAs reporter spør hva hun tenker om oppdrett i verdensarven er Vibeke usikker, men heller mot at hun ikke liker det.

– Jeg tror ikke oppdrett er rett der. Men vi har jo en lang kyst, kan det ikke legges utenfor verdensarven? I alle fall med tanke på det estetiske. Jo mer man skjermer et sånt område, jo bedre, mener hun.

– Verdensarv bør være ren

Bruce Wilson guides av Aurora Cathrin Eidem Adolfsen. Foto: Simon Aldra

Like etter kommer også Bruce Wilson fra Australia til E-huset. Han og kona Jill har vært et par ganger i Norge, og etter å ha vært et par uker på Island tok de også turen innom Norge for å se Nord-Norge. De fikk reiseoperatøren til å legge opp en tur fra Bergen til Tromsø, og etter Vega går turen videre til Tonnes og så Bodø, langs kystriksveien.

– Hun (reiseoperatøren, red.anm.) inkluderte Vega fordi hun mente det var viktig å se, og veldig typisk for Kyst-Norge, sier Bruce.

– Visste du om at det var verdensarv på Vega før du kom hit?

– Jeg visste ikke så mye før jeg kjøpte en guidebok, men jeg kjente jo til UNESCO-statusen. Det er for all del interessant, men min interesse er fotografering, og jeg ser mer etter bilder. Men de går jo sammen. Jeg erkjenner jo også at det er viktig, og jeg tror det drar folk hit, sier Wilson.

Jill og Bruce Wilson fra Australia, her ved E-huset på Nes, er ikke overbevist om oppdrett i verdensarven. Ifølge Bruce har man lignende problemstillinger i Australia, der det er ønsker om gruvedrift i deres verdensarvområder. Foto: Simon Aldra

Verken han eller kona er spesielt imponert over tanken på oppdrett.

– Nei, jeg syns verdensarv bør være ren. Vi hadde det samme problemet i Australia, der de ville ha grupper i verdensarven. Så det syns jeg er en dårlig idé. Det er nok folk som syns det er interessant å se på oppdrett, men jeg har lest artikler om at det innebærer miljøkonsekvenser, og i verdensarv syns jeg det bør være rent, sier Bruce.

Kona Jill er først usikker, men Bruce overtaler henne.

– Det ene er det visuelle, men det andre er avføring fra fisken under anleggene, det skaper kjemiske problemer, mener han.

– Ja, det er et problem uansett. Altså, det jeg umiddelbart tenker er, hvorfor skal du akkurat ha det i verdensarven?

Et tungt tema

Theis Bue bor på Vega og jobber med landbasert oppdrett på Dønna. Han mener oppdrett bør være landbasert også på Vega. Her med Magne (5). Foto: Simon Aldra

På Gladstad slår BA av en prat med danske Theis Bue. Han jobber faktisk med oppdrett, men landbasert hos Letsea på Dønna, og bor på Vega. Han mener Vega kan ha nytte av mer oppdrett.

– Jeg tenker det er greit med mer oppdrett på Vega. Men det er kanskje greit å få det på land her på Vega, mener han.

– Hva tenker du om oppdrett i verdensarven, da?

Han smiler og rister på hodet.

– Det er mange som er for og mot. Jeg tenker man må tenke seg litt om før man sier hva man mener. Det er et tungt emne, sier han, mens Magne (5) står ved siden av ham.

Vakkert, men dyrt

På ferjeturen tilbake til fastlandet møter BA bergenserne Nina Elisabeth Ellingsen og Inge Eriksen. Inge har vært på Landsskytterstevnet i Stjørdal og vært treffsikker, og nå er de på ferie langs kysten, totalt blir det 18 dager. Etter Vega, der de har bodd to døgn på Vega havhotell, skal de til Dønna og Bodø, før turen avsluttes på Røst der de skal være fem døgn. På spørsmål om hvorfor de bruker så lang tid blir Inge nesten perpleks.

– Verdens vakreste kyst, og så spør du! sier han på klingende bergensk og suppleres av Nina.

– Vi trodde det var fint på Vestlandet, og så får vi se dette. Turen opp fra Snåsa til Horn var nydelig, sier hun.

De så Helgelandskysten første gang for to år siden, og tenkte at de måtte feriere i Norge.

– Men gud hammeren det er dyrt, sier Nina.

– Litt rart med oppdrett

Nina Ellingsen syns det er rart med oppdrett i verdenarven. Inge Eriksen mener det må være opp til folket på Vega. Foto: Simon Aldra

Vega likte de.

– Det er ei fin øy, med mye jorder. Vi ble forhindret fra å gå tur av det dårlige været. Men på Havhotellet var det utrolig flott mat, sier Inge.

De er heller ikke så imponert når BA spør om oppdrett.

– Med en gang tenker jeg, «passer det inn der?», sier Nina.

– Er det ikke store nok områder her på kysten, kan de ikke finne noen andre steder? spør Inge.

Nina mener det er et paradoks at de ikke får gå utenfor stien når de går i verdensarvområdet, men at oppdrett skal være greit.

– Det er litt rart, sier hun.

Samtidig modererer Inge seg selv litt.

– Jeg er fra Bergen. Dette må de som bor her bestemme. Det er en viss parallell til det med ulven. Det er lett for oss byfolk å si at ulven må fredes, men i Engerdal er det kanskje noe annet, mener han.

Lite opptatt av verdensarv

Samtidig var ikke verdensarvstatusen avgjørende for noen av dem når det kom til å reise til Vega.

– Verdensarv betydde ikke mye for meg, hva med deg?

– Nei. Vi reiser til Vega fordi vi har hørt om det. At det er fint og aktiviteter, men det var lite å gjøre når sommeren er på hell. Det var egentlig litt skuffende, sier hun.