Det er lørdag, og det har blåst litt opp på sjøen utenfor Vega. Ferja «Torgtind» er som vanlig på vei fra Horn til Igerøy på Vega, med en liten stopp på Ylvingen. Alle kommer seg med ferja, og det er mulig at været bidrar til at det ikke er noen lengre kø på vei ut til Vega. En bil rygger om bord - de skal til Ylvingen.

Klokka er 10.20, og «Torgtind legger til på Horn. Foto: Simon Aldra
Denne bilen skal til Ylvingen. Så da må man rygge inn på ferja. Foto: Simon Aldra

Oppe på brua sitter kaptein Roy Bærøy og overstyrmann Erlend Hunnestad. Sistnevnte er fra Rørvik, men trives godt her oppe, og trives godt på sjøen.

– Ja, jeg trives litt lenger nord. Og jeg har sjøfolk i familien, sier han.

– Det lå litt i blodet?

– Ja, nikker han.

Tøffere før?

Man merker vanligvis ikke så mye til sjøgang når man er lenger nede i ferja. I salongen, er det normalt ganske lett å holde seg stående. Et par etasjer opp på brua merker man sjøen bedre.

– Du må bare sette deg, flirer Erlend til BAs reporter.

Men været denne lørdagen er ikke noe å skrive hjem om, mener de. Og Roy forteller at folk kanskje tåler mindre vær enn før.

– Før var folk sinna om vi ikke gikk på grunn av været, men nå er det folk som ikke vil reise når det er dårlig vær, sier kapteinen.

– Var folk litt tøffere før?

– Ja, man kan nok si at folk var litt tøffere før, ler han.

Værvarsel?

Selv har han vært på sjøen i 30 år, og opplevd betydelig verre vær.

– Det verste jeg har opplevd var en tur fra Bjørnøya til Norge med en fiskebåt. Der tror jeg vi brukte to-tre døgn mer enn ventet på turen, og jeg hørte snakk om 14-15 meter signifikant bølgehøyde, sier han.

De kan sjelden forholde seg til værvarslingen, forteller de.

– De har en tendens til å melde litt mer på de første høststormene enn det blir, så det er litt spennende, sier Roy.

– Det er kanskje ei føre-var-mentalitet. Vi kan ikke planlegge ut fra værvarslet, vi må se hvordan det er når vi kommer ut på sjøen. Det er ei vurdering vi må gjøre fra avgang til avgang, etter som hvor mye det blåser, sier Erlend.

Det er kanskje derfor de følger med på barometeret, og noterer trykkverdiene hver dag?

Mannskapet loggfører trykket fra barometeret daglig. Foto: Simon Aldra

Vindretning viktig

Vindretningen har mye å si for om det er lett eller vanskelig å komme til og fra ferjeleiene.

– På vestlig vindretning som nå går det greit, men om det er nordvest eller nordavind på Horn, da sliter vi. Da blir det så mye sjøgang at vi ikke alltid greier å holde ferja til kaia, sier Roy.

– Hva gjør dere da?

– Da bytter vi gjerne ferjeleie og bruker samme som «Torghatten» (som går Horn-Andalsvåg, red.anm.). Da blir det også ofte mye problemer med logistikken. Kanskje har de passasjerer som skal være med oss til Vega, eller vi har passasjerer som skal være med til Forvik. Da blir det mye ut og inn, sier kapteinen.

På Igerøy er det på sin side mer østavinden som skaper problemer, mens Ylvingen kan være vanskelig om det er nordvest og nordøst.

Lørdag var det mest vind og sjøgang rett sør for Velfjordkjeften, altså innløpet til Velfjorden. På vei inn til Igerøy er det ganske rolig. Men de er obs på vindretningen.

– Går vi sør eller nord? spør Erlend.

– Sør foreløpig, svarer Roy.

– Hva snakker dere om?

– Hvilket ferjeleie vi skal gå inn på. Vi ser det litt an når vi komme til ferjeleiet, det kan være annerledes vind der enn her, sier Erlend.

Bytter til «Torghatten»

Roy har vært på Vega-sambandet i tre år nå.

– Men neste måned skal jeg bytte ferje til «Torghatten», på Horn-Andalsvåg, forteller han.

Foruten to personer som arbeider i kiosken og kjøkkenet på «Torgtind» er det fire mannskap på ferja. Vanligvis er det også to lærlinger.

– Men den ene er ferdig som lærling, og den andre hjelper til på et annet samband, sier Erlend.

Vi er på vei inn til Igerøy, og BAs reporter pakker sammen for å komme seg ned til bildekket. På brua har de skjermer som viser hvordan ferja ligger i forhold til ferjeleiet. Det gjør det lettere.

Kamera og skjermer gjør det lettere å legge til ferjeleiet. Foto: Simon Aldra

Over et kontrollpanel er det en plastskjerm, og en lapp som forbyr all vasking og støvsuging av kontrollpanelet. BAs reporter rekker et spørsmål:

– Hva er det slags panel?

– Det? Det styrer skumsystemet for bildekket. Det har.. skjedd at det har blitt utløst, ler Erlend.

– Det styrer skumsystemet for bildekket. Det har skjedd at det har blitt utløst ved et uhell, sier Foto: Simon Aldra
«Torgtind» til kai på Igerøy.