Norsk Havbrukssenter Visning søkte 25. juli om dispensasjon fra arealdelplanen i Brønnøy. Selskapet viser til fiskevelferdsmessige hensyn og begrenset lokalitetskapasitet i Brønnøyområdet og ber om å få legge ut en ekstra merd i tilknytning til lokaliteten Laholmen. Merdens plassering er utenfor lokalitetens ytterpunkter, derfor søkes det om dispensasjon.

Redusert kapasitet

Laholmen ved Norsk Havbrukssenter på Toft er et semilukket visningsanlegg med en total lokalitetskapasitet på 300 tonn MTB. For at tettheten ikke skal bli for høy er driften ved Laholmen avhengig av at fisken flyttes til en annen lokalitet etter hvert som den blir større.

«I det siste har NHVs morselskap, Norsk Havbrukssenter AS, med tilhørende selskaper, måttet tåle reduksjon i MTB på to av lokalitetene i Brønnøy som følge av miljøvernavdelingen hos Fylkesmannens beslutning. Videre har konsernet måtte tåle inndragning av en tredje lokalitet i Brønnøy. Dette var Fiskeridirektoratets beslutning, da lokaliteten ikke hadde vært i bruk de siste årene.», skriver styreleder Paul Birger Torgnes i søknaden til Norsk Havbrukssenter Visning.

Han påpeker også at notvaskeriet har flyttet fra Toft til Gårdsøya, og at det derfor er rom for å utvide lokaliteten til størrelsen den hadde før notvaskeriet kom. Dette vil selskapet etter hvert søke om.

Torgnes sier til BAnett at det har vært drevet oppdrett på stedet siden 1978. På det meste dreide det seg om fire konsesjoner, tilsvarende det man i dag vil måle som 3.120 MTB (maksimalt tillatt biomasse).

Får økt biomassen

Søknaden er vedlagt Mattilsynets tilsynsrapport fra Lamholmen-anlegget datert 18. juli. Tilsynet skriver at torsken i merd 4 ikke trives og anbefaler utbedring av merden eller flytting av fisken.

På grunn av Norsk Havbrukssenter Visnings problemer med å få flyttet fisken har Fiskeridirektoratet gjort et vedtak om midlertidig økt MTB ved anlegget. Fram til 30. april 2019 får økes tillatt biomasse fra 300 tonn MTB ved anlegget til 780 tonn MTB. Dette er gjort i samråd med Mattilsynet og Fylkesmannen i Nordland.

I månedsskiftet juni/juli stod det totalt 248 tonn fisk på Laholmen-lokaliteten. Laksen forventes slaktes senest ved utgangen av november, mens torsken skal slaktes i desember og tidlig januar. Etter planene blir topp-punktet 31. oktober, hvor det vil være rundt 724 tonn fisk i anlegget.

I påvente av svar fra myndighetene har havnesjef Sølvi Kristoffersen gitt klarsignal for at merden kan fortøyes midlertidig noe lenger ute

Venter på kommunen

Slik saken nå står venter Norsk Havbrukssenter Visning på arealplan-dispensasjon fra Brønnøy kommune for å få flytte laks til den nye, ytterste merden. Paul Birger Torgnes medgir at han er utålmodig.

– Jeg har forståelse for at det er ferie, men fisken stopper ikke å vokse av den grunn.

Alle sektormyndigheter har sagt seg enige i at fisken bør flyttes. Siden det ha vært utbrudd av laksesykdommen PD i regionen, så legges det grunnet smittefaren opp til minst mulig flytting.

– Sektormyndighetene har gitt alle tillatelser de kan, nå venter vi bare på kommunens tillatelse til plasseringen av merden. Fisken trenger mer plass, sier Paul Birger Torgnes.