En mann i 20-årene fra Sør-Helgeland møtte nylig i Brønnøy tingrett siktet for å ha kjørt i 137 km/t på E6 i Hemnes i en motorsterk personbil. Fartsgrensen på stedet var 80 km/t.

Bilene han kjørte forbi økte farten

Normalt skal fartsoverskridelser over 135 km/t i 80-sonen straffes med ubetinget fengsel, og påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 14 dager fengsel. Når retten likevel idømmer samfunnsstraff er dette på grunn av spesielle forhold.

«Retten viser til at fartsoverskridelsen skjedde i forbindelse med en ellers aktsom forbikjøring, og at siktede umiddelbart la seg bak den fremste av tre biler foran, som holdt en hastighet på 81-84 km/t. Retten legger til grunn siktedes forklaring om at de to bilene foran ham, etter forbikjøringen, økte hastigheten, og at han selv så seg nødt til å øke hastigheten. Siktede har dermed hatt en hastighet på 137 km/t kun et lite øyeblikk i forbindelse med forbikjøringen, og har umiddelbart etter forbikjøringen lagt seg på en hastighet i henhold til fartsgrensen», skriver dommerfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy i dommen.

Samfunnsstraff

Hun går mer i detaljer om forbikjøringen i straffeutmålingen:

«Siktede har forklart at han kjørte forbi to av de tre bilene som lå foran han, og at disse økte hastigheten etter at han hadde påbegynt forbikjøringen. Retten finner ikke å kunne utelukke dette, og legger det til grunn. Han la seg bak det fremste kjøretøyet, dette både ifølge hans egen forklaring og anmeldelsen.

Retten legger også til grunn at det var gode kjøreforhold og en oversiktlig strekning, og dømmer derfor mannen til 30 timer samfunnsstraff.

Kortere tapstid om trygg forbikjøring

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om tap av førerrett i 11 måneder, men siden retten mener det var snakk om en ellers aktsom forbikjøring settes tapstiden til syv måneder, og peker på tapsforskriftens §2-2 andre ledd, som lyder:

«Har fartsovertredelsen skjedd i umiddelbar tilknytning til en ellers aktsom forbikjøring, vurderes forholdet noe mildere (fradrag med 20-30%). Dette gjelder ikke når fartsoverskridelsen har vært vesentlig høyere enn det som er påkrevet for å foreta en ellers aktsom forbikjøring, eller den motorvogn som ble forbikjørt holdt høyere hastighet enn tillatt.»

Mannen tok betenkningstid i da han fikk dommen lest opp.