– Vi har faste aktivitetsdager på tirsdager. Melder det ikke vind men er blikkstille, så padler og ror vi. Om det er vind har vi tre seilejoller og en 18 fots seilbåt, sier Hilde Berntsen, som er leder for Brønnøy sjøsportklubb.

Ved Tørrfiskbrygga i Brønnøysund er en gjeng samlet for å padle kajakk og ro.

Bare å stikke innom

På en vanlig tirsdag kommer det gjerne mellom åtte og ti innom.

– Dette er mest sosialt. Vi har alltid med kaffe og kjeks.

– Kan hvem som helst bare møte opp en tirsdag?

– Det er jo en klubb med medlemmer, men er du interessert og kanskje litt usikker kan du komme en tirsdag og prøve. Noen ganger har vi åpen dag, og da tar vi frem alt vi har. Vi er jo veldig interessert i å få med oss flere folk, sier hun.

De har blant annet 10-12 kajakker, både doble og single.

– Vi ser på å kjøpe inn flere typer kajakker, da kan folk få mer variasjon. Da kan folk som vurderer å kjøpe kajakk kanskje prøve forskjellige og finne ut hva som passer dem.

Brenner for roing

– Sjøsportklubben eier også fem robåter, tre mosjonsbåter og to sigarbåter, sier Viggo Karlsen, som er primus motor for roing i klubben.

I 2011 satte han sammen med Martin Vandalsvik verdensrekord på Nordlandsbåtfemmila på Rognan med tiden 55 minutter og 40 sekunder, som tilsvarer en snittfart på 5,4 knop. Selv ble han bitt av basillen for roing under regatta i Brønnøysund på nittitallet.

– Dessuten er det raskere enn å seile, du slipper å krysse, flirer han.

Han håper at flere kaster seg med på roing, og med flere båter kan det bli litt konkurranse for ham og andre.

Klubben har også leid bassenget på Salhus, og skal arrangere eksimorullekurs der.

«Helt inkompetente»

De arrangerer også padletrim, og da padler man fra Tørrfiskbrygga.

– Det er seks poster der man kan skrive seg inn i ei bok, når vi padler herfra har vi ikke så mange alternativer når vi skal tilbake før mørket slår inn, sier Hilde.

I sin tid var det en kar på Østlandet som ringte Kurt Fagerland og sa at «får dere ikke til noe med seilbåt der dere er, så er dere helt inkompetente».

– Det han ikke var klar over var at her er det enten masse vind eller blankstille. Så da måtte vi bruke kajakk når det er vindstille, sier Hilde.

Vil bygge i Svarthopen

Sjøsportklubben har planer om å bygge et naust i Svarthopen nord, som skal kunne brukes til opplæring og lagring.

Da saken var oppe i planutvalget i slutten av juni vedtok man å utsette behandlingen i påvente av at saken skulle bli bedre utredet. Venstre Per Martin Orvik tok til orde for at Svarthopen sør var et bedre valg, mens Trude Valla mente det burde trekkes lenger opp på land. Kåre Johan Råbakk mente plasseringen i Svarthopen nord, med naust langs strandkanten, fungerte bra. Dette støttet også ordfører Johnny Hanssen. Til slutt ba man imidlertid administrasjonen om en ny utredning, og å utsette behandlingen.

– Vi venter på kommunen. Teknisk etat sa ja til et naust, og vi snakket med byggfag på videregående. De fikk bruke dette som en skoleoppgave i arkitektur, og nå har vi spurt om de vil bygge. De venter på oss, og vi venter på kommunen. Prosjektet er fullt finansiert, sier Hilde Berntsen.

– Svarthopen sør uaktuelt

Sjøsportklubben er lite interessert i Svarthopen sør.

– Sør er uaktuelt for oss. Der er det badestrand og masse familier. Setter vi opp et naust der, legger ut tolv kajakker når vi har kurs, og har en instruktør i tillegg, da tar vi jo opp hele stranda, og det blir ikke bra, mener hun.

De mener det er mest praktisk på svaberget, og er ifølge henne avhengig av å kunne komme til med en tilhenger. Ifølge henne skal også naustet være tilgjengelig for kanoer kommunen eier, og i samarbeid med Barnas turlag skal man finne en løsning for joller til de minste.

– Det kan også brukes av videregående og skolene, og Dykkerklubben har også bidratt med midler, sier Berntsen.