Festivalen inviterte lørdag formiddag i samarbeid med Helgeland Sparebank til det som på festivalens nettside omtales som familiekonsert og gratiskonsert.

Artisten som opptrådde var Vidar Villa, som har hatt suksess med sangene «One Night Stand» og «Moren din».

Reagerer sterkt

Blant dem som reagerer på artistvalget er festivaldeltaker Gjøran Engen, som etter endt festival skrev et Facebook-innlegg som har skapt diskusjon.

I innlegget reagerer han på at Rootsfestivalen og Helgeland Sparebank har hentet inn Vidar Villa til å spille gratiskonserten, og skriver at det er «...en fyr som fremmer hjernedød stupiditet, iblandet ondskapsfull, kvinnefiendtlig, barnefiendtlig og menneskefiendtlig fjotteri.»

Til BA sier Engen at det ikke er meningen å skape et surt oppgulp mot festivalen, men at artistvalget ikke var heldig.

— Jeg vil ikke det skal oppfattes som noe negativt i sammenheng med Rootsfestivalen, jeg mener selvfølgelig at den er genuint bra og velment i alle ledd. Men jeg synes man kan ha en grense for hva man takker ja til. Jeg synes det er motbydelig å invitere ungene til å høre så råttent budskap, forteller Engen.

Han spør retorisk om Rootsfestivalen kunne tenkt seg å invitere artisten til å spille for voksne.

— Svaret er nei, fordi det er for dumt, vulgært og dårlig. Han sang ikke de verste låtene nå på lørdag, men han står for dem. Jeg forstår også at det er ment som pubertal spøk fra artistens side, men selv om det er ment som en spøk, står han for noe som er negativt. Det handler om menneskefiendtlighet, hvis man drar det langt. Jeg vil ikke ta med ungene til en konsert hvor man skal hoppe og synge til en som skriver på nettsiden sin at man skal banke kona med spade, mener Engen, som ikke selv var til stede under konserten.

Det er ingen tvil om at Vidar Villa er en populær artist for tiden. Foto: Simon Aldra

Selvsensur

Under konserten spilte Villa kun noen av låtene han slev har skrevet, som han også viser til på sin nettside, som «One night stand».

I tillegg ble noen ord og setninger sensurert, blant annet ble «klamydia» byttet ut med «forkjølelse».

Likevel mener Engen det hele handler om konteksten.

— Selvfølgelig kan de invitere noe som ikke er min smak, men musikk er et konsept. Det handler også om en attitude, og hva bandet står for. Budskapet er større en rytmen, sier han.

Engen sier man ikke kan gjøre noe med det som er gjort, men oppfordrer Rootsfestivalen og Helgeland Sparebank til å tenke lengre neste år.

— Dette blir fremmet som et barnetilbud. Det finnes mange band som lager tøff barnemusikk, sier han.

Veldig populær

Festivalsjef Per Martin Orvik sier de booket Vidar Villa på bakgrunn av hans suksess for tiden.

— Han er en av Norges mest populære artister, sier han.

Orvik sier han ikke har hørt så mye på tekstene, og beklager hvis noen føler seg støtt.

— Men jeg tror ikke det er alvorlig ment fra artisten sin side, forteller han.

Han sier arrangementet ikke spesifikt er rettet mot barn.

— Vi kaller det gratiskonsert som skal være på lørdag formiddag. Vi assosieres ikke med noen av tekstene generelt på festivalen, sier han, og påpeker at det er mange gratiskonserter i teltet som også har tekster som kan virke upassende.

— Vi har gjort dette i beste hensikt. Vi ønsker å gi et populært tilbud, og det var det. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, også fra ungene, konstaterer han.

Står bak Roots

Majken Hauknes, markeds- og kommunikasjonssjef i Helgeland Sparebank, sier bookingen blir gjort av Rootsfestivalen.

— Det viktigste her er at jeg opplever Rootsfestivalen som ufattelig profesjonell til å booke og har fått til et variert program i år, sier hun.

Hun sier det er fint med debatt rundt artistvalget, og at banken står bak artistvalget..

— Vidar villa sine tekster er omdiskuterte, og det er fint at det debatteres. Artisten høres og synes i alle slags kanaler og plattformer, og foreldre velger selv om de vil diskutere tekstene med sine barn - og om de vil ta dem med på live-konsert. Jeg har selv unger fra åtte til femten og vi har gode diskusjoner om hva tekstene hans formidler. Debatt er bra, men vi støtter Rootsfestivalen i den bookingen som er gjort, sier hun og roser festivalen.

— Folk er fornøyde og det er all grunn til å være stolt brønnøyværing etter fire flotte festivaldager.

- Jeg synes man kan ha en grense for hva man takker ja til, sier Gjøran Engen.