Mens Rootsfestivalen i Brønnøysund samler publikum i aldersgruppen 40 ++, er det ungdommen som står i sentrum når Vegadagan 2018 nå er blåst i gang. Fredag ettermiddag var det klassisk åpning i museumshagen på Gladstad med taler, musikkinnslag, sjampanje i glassene og ikke minst smakebiter på hva publikum og deltakere kan vente seg de neste ti dagene.

Ungdom preget åpningen

– I år blir de beste vegadagene noensinne. Det som er nytt i år er at vi satser på de unge, med basecamp på Harry kafé, der vi kjører mediakurs, låtskriverkurs og DJ-kurs, sier en entusiastisk Nils Gullsvåg i vegadagkomiteen.

Ungdommen satte også sitt preg på åpningsseremonien, med innslag fra teatercampen der det øves på forestillingen Robin Hood. Kostymene er i klassisk Sherwoodskogen-stil, men her skal helten visstnok ha en forfar fra Skjærvær og en formor fra Skogsholmen. Vil man se hvordan det ender må man møte opp ved Kolstadsjøen mandag ettermiddag.

– Vi satser tungt på teater i år, og allerede lørdag er det klart for «Markens Grøde» med Juni Dahr og Gard Eidsvold. Den er faktisk utsolgt på lørdag, men spilles også søndag, sier Gullsvåg.

Konsert på Gullsvågfjellet

Selv er Gullsvåg spent på nok en nysatsing under årets vegadager; konsert på toppen av Gullsvågsfjellet. Det er jazztrioen Drum Drum som har tatt utfordringen om å spille konsert 725 meter over havet.

– Så får vi se hvor spreke folk er. Jeg er mest spent for min egen del, sier Gullsvåg og ler.

Varaordfører Hilde Sprækenhus roste vegadagenes ungdomssatsing.

– Alle barn og unge skal ha en sjanse til å fylle sommeren med nye opplevelser. Mens noen kan svare at de har vært i syden i sommerferien, kan andre si at de har mikset en ny låt, eller startet et band. Kanskje fødes det en ny Kygo her i sommer, sa Sprækenhus i åpningstalen.

Trollbandt publikum

Deretter var det klart for åpning av Vegadagan Ung med klubbkveld på Harry Kafe, før åpningsdagen ble avsluttet med klassisk konsert i Hestviken. Og nok en gang var det ungdommen som sto for musikkopplevelsen.

Tenoren Erik Grøtvedt trollbandt publikum fra første stund med sanger av Edvard Grieg, etterfulgt av Gustad Nordqvist kraftfulle «Til havs!», der man virkelig fikk kjenne på kraften i det nye flygelet som nå er på plass i det intime konsertlokalet i Hestviken, og som ble kvittert med jubel og langvarig applaus fra et begeistret publikum.

Deretter fylte de unge utøverne på med musikk av Strauss, Ravel, Sibelius, Brahms og Britten, før Grøtvedt tok oss med tilbake til Norge med den humoristiske «Tollekniven» av Johan Selmer etterfulgt av to sanger av Grieg.

– Publikum er så bra

Da hadde Nora Hannisdal gitt publikum et innslag med moderne musikk i Olivier Messiaens «Apple Interstellaire», og fiolinist Jonas Østervold holdt publikum i ånde med en vakker fiolinsonate av Brahms. Det hele ble avrundet av hele ensemblet sammen i Kjetil Bjørnstads bittersøte «Sommernatt ved fjorden», arrangert av Eivind Hannisdal.

– Det er utrolig herlig å spille når publikum er så bra. De var med hele tiden, og det var veldig god stemning, sier pianist Eirik Haug Stømner etter konserten.

– Vi synes jo det er kjempegøy å reise rundt og spille på små steder, og det er helt spesielt å kunne spille på steder hvor det er skikkelig fint, supplerer Grøtvedt.

– Et høydepunkt på Vega

Ivar Mikalsen og kona Reidun Grimsø fra Stokmarknes ferierer hver sommer på Vega, og forteller at de alltid får med seg konsertene i Hestviken.

– Dette var virkelig en stor opplevelse. Det er faktisk et av høydepunktene ved å være på Vega, å kunne komme hit og oppleve så flott musikk, sier Mikalsen.