I dag trykker Brønnøysunds Avis et leserinnlegg fra Iver Dreiås med tittelen «Hvor havner Havna?» (side 23), der han «registrerer at det blant lokalpolitikerne finnes representanter som åpent går diverse utbyggeres ærend, og som gjerne sitter på begge sider av bordet når beslutninger skal tas».

Til BA sier Iver Dreiås at han spesielt tenker på Siv Aglen og Ketil Ingebrigtsen når han skriver om lokalpolitikere som sitter på begge sider av bordet. Aglen jobber på Brønnøysundregistrene og argumenterte i planutvalget for at man burde endre kravet til tverrforbindelse ved Brønnøysundregistrenes nybygg. Brevet fra Registrene i sakens anledning var signert styringsgruppeleder Solveig Sverdrupsen og prosjektleder Ketil Ingebrigtsen. Han er også kommunestyrepolitiker for Brønnøy Venstre (men sitter ikke i planutvalget).

– Har aldri fått spørsmål

Til avisen sier Siv Aglen (Ap) at hun forstår det stilles spørsmål, men at hun selv aldri har fått stilt spørsmål ved egen habilitet i sammenheng med jobben hennes ved Registrene.

– Man må forvente å bli gått etter i sømmene når man sitter i utvalg, men jeg har aldri fått stilt spørsmål ved min habilitet i disse spørsmålene. Jeg har ingenting med denne saken å gjøre i registersammenheng. Jeg er ikke involvert i hussaken i det hele tatt. Jeg har ikke stilt noen spørsmål ved egen habilitet, og det har ingen andre heller, og det er ingen hemmelighet hvor jeg jobber, sier Aglen.

Hun understreker videre at verken hun eller hennes ledere er involvert i prosjektet, og mener at hun vet like mye som alle andre i Brønnøysund. Hadde det vært noe hun jobbet med, mener hun det ville vært noe annet.

– Jeg har i alle fall ikke opplevd som problem, jeg er ikke den stødigste i dette med habilitet, men jeg syns det ser vanskelig ut å finne dekning for det spørsmålet Iver tar opp. Men habilitet er noe man skal ta på alvor.

Ingebrigtsen melder seg inhabil

Prosjektleder Ketil Ingebrigtsen ved Brønnøysundregistrene, her sammen med blant annet brønnøyordfører Johnny Hanssen da valget av Søren Nielsen ble offentliggjort. Foto: Simon Aldra

Ketil Ingebrigtsen sier til BA at han er opptatt av å være ryddig hva angår habilitet.

– De gangene registersaken har vært oppe til debatt eller behandling i kommunestyret har jeg stilt spørsmål ved min habilitet, og blitt kjent inhabil.

- Jeg er veldig nøye på habilitet. Vi bor i et lite samfunn og er veldig nøye med å skille rollene. Jeg har ikke noen egeninteresse her, men det er en annen diskusjon.

– For deg handler det kanskje også hvordan det «ser ut»?

– Ja, det kan man si.

– Du kjenner deg ikke igjen i anklagen fra Dreiås?

– Jeg mener vi har behandlet saken veldig korrekt, men vi er i et lite lokalsamfunn og man må være bevisst de ulike rollene.

Kommuneansatte?

Hun stiller spørsmål ved om en slik tolkningen av habilitetsregelverket kan overføres til andre, og mener det i så fall vil skape litt problemer.

– Det er klart at om Iver Dreiås har lyst til å mistenkeliggjøre noen forstår jeg at han stiller spørsmålet. Men om ikke jeg kan behandle den saken, da er det mange andre tilfeller der man får store habilitetsproblemer. Om du er kommuneansatt, for eksempel, kan du da sitte i kommunestyret og behandle saker om kommunen? spør hun, og understreker også at vedtaket i planutvalget var enstemmig.

«Ludder på Reeperbahn»

Et annet tema i Dreiås leserinnlegg er om Brønnøy havnestyre ivaretar Havnas interesser i møte med Brønnøy kommune, og om havnestyret er uavhengig nok. Dreiås skriver blant annet:

«For å holde oss til havne-sjargongen så er mitt inntrykk at havnestyret i Brønnøy konkurrerer med det billigste ludder på Reeperbahn om å legge seg flat og tilfredsstille kunden. Og hvem er så «kunden»? Det er i alle fall ikke Brønnøy havn, og det er absolutt ikke kystbyens innbyggere.»

– Det blir bare vittig

BA har forelagt leserinnlegget for styreleder Jørn Georg Johansen i Brønnøy havn. Han rister verbalt på hodet.

– De udokumenterte påstandene i leserinnlegget til Iver Dreiås, de får stå for seg selv. Brønnøy havn forholder seg til de inngåtte avtalene. Ut over det nytter det ikke å kommentere påstander som de der, sier han.

– Kjenner du deg igjen i beskrivelsen av «ludder på Reeperbahn»?

– Jeg har aldri vært på Reeperbahn, og det er klart at et sånt utsagn er ei spissformulering som jeg bare ler av. Jeg forstår at en person som bruker tid på å skrive et leserinnlegg spissformulerer for å få oppmerksomhet rundt innlegget, men ut over det blir det bare vittig, sier Johansen.

Makebytte nå uaktuelt

Iver Dreiås tar opp en rekke tema i sitt leserinnlegg. Foto: Simon Aldra

Dreiås skriver også at det går «pålitelige rykter» om «lyssky tuskhandel med «kai-skurene» for å skaffe nok en bruforbindelse til Lille Brønnøya».

Ifølge brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) har det vært diskusjoner om et makebytte mellom Jan-Erik Johnsen og kommunen, der tanken var om Johnsen kunne bytte tomt ved Essobrygga med havneskurene. Tanken var nettopp at kommunen kunne sikre tomt for brua, og Johnsen kunne få bruke havneskurene for å forskjønne området nedenfor Rødligården.

– Det har vært et ønske fra Jan-Erik Johnsen om å få mer eiendom foran Rødligården både for å forskjønne området og bruke til noe offentlig tilgjengelig. Han har fått lov av havnestyret til å sette båter der til utstilling. Vi har hatt en dialog med å overta for forbindelsen vi trenger for brua, men vi har flere alternativer vi diskuterer, og havneskurene er sånn jeg ser det diskutert ut, sier han.

Det betyr i klartekst at det ikke blir noe makebytte mellom kommunen og Johnsen, og at kommunen heller ser på andre muligheter, blant annet om man kan gå inn og kjøpe tomta.

– Vi har ikke noe mer å snakke om på det. Det er havna som disponerer området, jeg mener for min del at det skulle vært gjort noe med havneskurene. Dette kunne vært en unik mulighet for både havna og tiltakshaveren til å forskjønne. Så de er koblet i hop, og jeg regner med at de snakker sammen, sier ordføreren.