Den omtalte bo- og helsetunutbyggingen var den første saken på sakskartet i det siste kommunestyret i Vevelstad før sommeren.

I formannskapet i forrige uke hadde representantene gått inn for å sende forslaget videre til kommunestyret, men også der var det uttrykt bekymring. Etter å ha fått nytt prisanslag på 37.000 kroner i gjennomsnitt per kvadratmeter, i et bygg som er anslått til å bli 1.270 kvadratmeter, endte man opp med et estimat på 47 millioner kroner. Det er åtte millioner mer enn tidligere anslått. Representant Hilde Elise Pedersen uttrykte da tanker om at man kun har råd til dette om man kutter tre stillinger, basert på om rammeoverføringene og andre overføringer fra staten kuttes.

Forvirring

Det var tydelig i kommunestyret at ikke alle biter var på plass. Flere representanter etterspurte sentrale mangler i skisse-bestillingene, og at det var tillagt mye ny informasjon som ikke var godt nok forklart.

Ken Richard Hanssen åpnet på talerstolen med at han synes det har vært interessant å følge saken, men at han ikke var imponert. Noen av spørsmålene hans var rundt eventuelle kostnader ved flytting av høyspent som muligvis kan komme for nært det nye bygget, manglende inkludering av helse- og omsorgskomiteen, eventuell håndtering av naboklager med tanke på plassering og til sist ba han om klarhet i antall stillinger som følge av bygget, ettersom debatten har spriket mellom øking eller kutt i antall stillinger.

Kommunestyrepresentant Ken Richard Hanssen hadde mange spørsmål rundt planene for nybygget. Foto: Einar Lohne Bjøru

Rente-skepsis

Før gruppemøtene uttrykte ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen forståelse for at det hadde vært enklere om man hadde hatt en garantert pris i det man begynte å prosjektere. Hun poengterte likevel at man ikke vet noe om kostnadene for sikkert før man har fått tilbudet ut på anbud.

– Jeg håper at vi kan gå videre, sånn at vi får inn et reelt tilbud. Det kan hende vi får inn et tilbud som ikke er realiserbart i forbindelse med vår økonomi, sa hun, og tilføyde at det er en vurdering som kan tas da.

Etter gruppemøtet var det økonomien som stadig sto i fokus for diskusjon. Hilde Elise Pedersen, blant andre, mente 47 millioner var den absolutte smertegrense for hva som kunne bli vedtatt. Tidligere i møtet hadde hun også uttrykt at man burde se lenger frem i tid, der hun mente kommunen har sett for seg at renten for lånet skal ligge på nåværende sats på 2 prosent.

— Jeg tror ikke mange økonomer ser for seg at den renten skal være så lav fremover, sa hun, og fortsatte med å forklare hvor mye saken har eskalert.

– Det begynte med at man trengte bedre ventilasjon. Det har utviklet seg fra det stadiet. Utgangspunktet var også at man ønsket å bygge opp hjemmetjenesten. Da må vi inn å se på bemanning, sa hun, og nevnte igjen faremomentene for lavere tilførsel fra staten gjennom flyktningtilskudd og rammeoverføringer på grunn av eventuell økt fraflytting.

– Utgiftene for å betjene lånet blir det minste problemet. Vi må sørge for å få levert tjenestene, sa hun, og ytret forslag om å få ekstern hjelp til å se på fremtidig driftssituasjon.

Tungt å vedta

Kommunestyret virket å følge oppfordringen fra ordføreren, da de endte med å vedta prosjektet med en total kostnadsramme på 47 millioner kroner. De ba administrasjonen hente inn ekstern ekspertise med tanke på bemanning ut fra planene om ny struktur. Samtidig skal det legges frem skisser der bygget rettes opp og trekkes lenger mot øst. Innenfor totalrammen skal også kostnadene for flytting av høyspent ligge.

Likevel var det ikke alle som syns det var enkelt å stemme ja. Unn Helen Nergård uttrykte innen avstemningen at det er uhorvelige summer man går med på, uten å ha en klar forstand på hvordan det blir seende ut eller hvor det skal ligge.

Kommunestyrerepresentant Unn Helen Nergård. Foto: Einar Lohne Bjøru

– Jeg skal gå med på dette, men det er tungt. Hvis vi går inn for dette i dag, er det det største vi gjør.