Onsdag, samtidig med at kommunestyret i Brønnøy skal ta stilling til kommunens forprosjekt på distriktsmedisinsk senter (DMS) i Brønnøysund, skal styret i Helgelandssykehuset ta stilling til sin del av samarbeidsprosjektet.

Sykehusdirektøren anbefaler inngåelse av leiekontrakt

Skisse fra forprosjektet utarbeidet av Ratio Arktiekter.

Prosjektet innebærer at Brønnøy kommune bygger et nybygg på 2.535 kvadratmeter med en grunnflate på 1.000 kvadrat tilknyttet sykehjemmet i Brønnøysund, i tillegg til en ombygging av cirka 350 kvadratmeter i eksisterende bygg. Sykehusets arealbehov er beregnet til 2.000 kvadratmeter, mens det resterende arealet skal brukes av Brønnøy kommune til legevakt.

Men selv om kommunestyret i Brønnøy i dag godkjenner forprosjektet som er utarbeidet kan prosjektet ikke gå videre til en anbuds- og byggefase før kommunen har fått en leieavtale på plass for størstedelen av det nye bygget. Det er denne leieavtalen sykehusets styre onsdag er invitert til å godkjenne.

Administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir i Helgelandssykehuset har gitt følgende innstilling til styret i Helgelandssykehuset:

  • Helgelandssykehuset inngår leiekontrakt med Brønnøy kommune for leie av areal knyttet til den planlagte aktiviteten i Brønnøysund.

  • Administrerende direktør starter prosessen med å rekruttere personell til den polikliniske virksomheten i distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund (DMS).

Skisse fra forprosjektet utarbeidet av Ratio Arktiekter.

Saksframlegget til saken er utarbeidet av Rachel Elise Berg, som er enhetsdirektør for sykehuset i Sandnessjøen og Bjørn Bech-Hanssen som er direktør for drift og eiendom i Helgelandssykehuset.

Det kommer også fram at sykehuset i tiden som kommer vil jobbe særskilt med bemanning til DMS-et, slik at dette er på plass i god tid før bygget er ferdig.

Husleie: 4,8-5,3 millioner kroner per år

Et estimat fra rådgivningsfirmaet AS Bygganalyse estimerer prosjektet til å koste 164 millioner med moms. Det er ned nesten 30 millioner kroner fra skisseprosjektet som ble levert i fjor der kostnaden var estimert til 192 millioner. Helseforetak har imidlertid strengere krav til sikkerhet i slike analyser. Derfor er usikkerhetsavsetningen (buffer) i prosjektet økt med 16 millioner og investeringsbehovet er satt til 180 millioner kroner. Investeringsbehovet på kommunens andel av prosjektet er av rådmannen i Brønnøy estimert til 18-24 millioner kroner.

Skisse fra forprosjektet utarbeidet av Ratio Arktiekter.

Kommunen tar hele byggekostnaden, men andelen av bygget som brukes av Helgelandssykehuset skal finansieres med en langvarig leieavtale mellom kommunen og sykehuset. Leiekostnaden er estimert av Helgelandssykehuset til 5,3 millioner kroner per år, basert på en byggekostnad på 180 millioner. Endelig husleie fastsettes imidlertid basert på prosjektets reelle kostnad etter ferdigstillelse og hvis AS Bygganalyses estimat på 164 millioner kroner blir den endelige summen vil husleien bli 4,8 millioner kroner per år.

I saksframlegget til Helgelandssykehuset kommer det fram at det ikke er detaljregnet på økte driftskostnader for sykehuset i form av lønn, forbruksmateriell og annet. Sykehusdirektøren mener imidlertid at dette delvis vil kompenseres for blant annet med besparte kostnader på pasientreiser. Det er satt av 12 millioner kroner i sykehusets økonomiplan til innkjøp av medisinsk utstyr til DMS-et.

Skal tilby CT-røntgen, kjemoterapi, ortopedi, kirurgi og mer

Skisse fra forprosjektet utarbeidet av Ratio Arktiekter.

Hovedmålet med DMS-et er å gi befolkningen på Sør-Helgeland et tilbud lokalt som man tidligere har vært nødt til å reise til sykehus for å få gjennomført. DMS-bygget skal gi rom for en rekke nye og allerede eksisterende polikliniske (behandling uten innleggelse på sykehus) tjenester fra Helgelandssykehuset til befolkningen på Sør-Helgeland.

Sykehusdirektøren viser til følgende oversikt over tjenester som allerede er på plass, og som kommer, i Brønnøysund:

1. Hjerte og karsykdommer: I dag har Helgelandssykehuset kardiolog tilsvarende 60 prosent i Brønnøysund. I 2017 ble det utført 537 polikliniske konsultasjoner i Brønnøysund.

2. Bildediagnostikk: Planlagt radiograf til stede på dagtid knyttet til CT og konvensjonell røntgen. Bildene kan beskrives av radiologer utenfor DMS-et. Helgelandssykehuset er i dialog med en lege som er ferdig radiolog i 2019, og som kan være aktuell for DMS-et.

3. Dialyse: Helgelandssykehuset har valgt å fortsette med samlokalisering av fødestue og dialysen. Jordmødrene har over år hatt ansvar for både fødestue og dialyse. For å få et mer egnet lokale for dialyse har sykehuset, i samarbeid med Brønnøy kommune, valgt å oppgradere dette arealet. DMS-et vil fortsatt ha fire dialyseplasser. Helgelandssykehuset vurderer å knytte opp en prosentandel legeressurs som har særskilt ansvar og kompetanse overfor denne pasientgruppen.

4. Kjemoterapi: En stor andel reiser i dag inn til blant annet Sandnessjøen for cytostatika-behandling. Det er planlagt at størstedelen av Sør-Helgelands befolkning kan få denne behandlingen i DMS-et. Helgelandssykehuset vurderer at det må knyttes en prosentandel legeressurs som har et særskilt ansvar og kompetanse knyttet til disse pasientene. I tillegg må det knyttes to kreftsykepleier til poliklinikken.

5. Gynekologi: I dag har vi 20 % stilling som ambulerer til Brønnøysund. Per i dag vurderes det som tilstrekkelig.

6. Øre, nese, hals: Planlagt endoskopier og rene ØNH-konsultasjoner. Det er et stort volum og det anslås 60 % legeressurs. Helgelandssykehuset vil vurdere om det er behov for ytterligere 20 % økning.

7. Ortopedi: Planlagt oppstart med ambulering to dager hver fjerde eller sjette uke fra høsten for polikliniske konsultasjoner.

8. Kirurgi: fra oktober 2018 vil det være på plass kirurg fire dager per måned.

9. Pediatri: Per i dag ambuleres det én dag per andre måned. Helgelandssykehuset vil vurdere om det er behov for ytterligere ambulering.

10. Audiograf: I dag er det ikke audiograf i Brønnøysund. Helgelandssykehuset arbeider med å få på plass et tilbud så raskt som mulig

11. Hud: Per i dag har ikke Helgelandssykehuset mulighet for ambulering av hudlege. Lysbehandling kan imidlertid starte opp, det medisinskfaglige ansvaret vil ligge under hudlege tilhørende Helgelandssykehuset Mosjøen.

12: Øye: I dag er det avtalespesialist lokalisert i Hommelstø. Det forutsettes at fremtidig avtale legges til DMS-et.

I saksframlegget er følgende lagt til grunn for bemanning av DMS-et:

Dagens aktivitet og planlagt aktivitet

  • Kardiolog i 60 prosent stilling

  • Gynekolog i 20 prosent stilling

  • Radiolog 1 dag per måned

  • Kirurg 4 dager per måned fra oktober 2018

  • Pediater 1 dag per andre måned

  • Ortoped oppstart høst 2018 med 2 dager hver 4. eller 6. uke

  • Audiograf jobbes det med å få på plass ambulering

Ny rekruttering

  • 1 radiolog i 60 prosent stilling ambulerende fra Sandnessjøen

  • 1 indremedisiner i 60 prosent stilling ambulerende fra Sandnessjøen

  • 1 ØNH-lege i 60 prosent stilling ambulerende fra Sandnessjøen

  • 1 legeressurs for kreftpoliklinikken og dialyse i 40 prosent stilling ambulerende fra Sandnessjøen

  • 2 kreftsykepleier i 100 prosent stilling i Brønnøysund

  • 2 radiografer i 100 prosent stilling i Brønnøysund

  • 1-2 sykepleiere i 100 prosent stilling i Brønnøysund

BAnett følger dagens styremøte i Helgelandssykehuset og vil oppdatere med sykehusstyrets eventuelle vedtak når dette er klart.