Årsaken er at Helgelandssykehuset ikke tar imot elektroniske røntgenbilder fra Sømna.

I 2016 ble Sør-Helgelands eneste røntgenapparat til folkelig bruk installert på Sømna. Dette etter en mangeårig innsamling initiert av Sømna sanitetsforening, og milliontilskudd fra kommunen. Fredag ble røntgenapparatet aktualisert under kommunestyremøtet i Sømna.

– Folk har brutt fingeren og har hatt behov for røntgen, men det kan ikke nyttes til dét en gang. Hvilken nytte har røntgenapparatet, spurte Sps gruppeleder Leif Edvardsen under kommunestyrets spørretime.

Har fått signaler

Rådmann Øystein Johannessen svarte at kommunen har hatt møte med Helgelandssykehusets nye direktør Hulda Gunnlaugsdóttir.

— Nå har vi en stående avtale om å arrangere et nytt møte hvor vi skal ta opp sømnasaker som Helgeland rehabilitering og røntgentilbudet. Signalet vi har fått så langt er at dette må komme i ordnede former, sa rådmann Øystein Johannessen. Ifølge ordfører Andrine Solli Oppegaard er apparatet ikke i bruk på natt, og når Brønnøy har legevakt. Men det har vært nyttet til å diagnostisere sykehjemspasienter.

Kunne blitt spart

Til BA opplyser kommunelege Rolv-Jørgen Bredesen at røntgenapparatet er i bruk til skjelettskader.

—Røntgenapparatet i Sømna brukes i dag til diagnostikk av skjelettskader. Hovedsakelig fingre, håndledd, albuer, tær, ankler, leggbein og knær. I noen tilfeller har vi tatt røntgen av hofteledd hos sykehjemspasienter. Dersom de faller og skader seg, så er det viktig å avklare hvorvidt det er lårhalsbrudd eller ikke. På denne måten så kan vi spare noen unødvendige reiser til sykehus. Når vi ser lårhalsbrudd, så kan vi sende pasientene direkte til Rana sykehus (ortopedisk avdeling), opplyser han.

Men flere pasienter med bruddskader må reise.

– Noen av disse har spurt om vi kan ta kontroll røntgen på legekontoret. Dersom vi kunne ha sendt bildene elektronisk til Helgelandssykehuset, så kunne nok noen pasienter har blitt spart for lange reiser. Dette gjelder spesielt eldre pasienter og dem på sykehjemmet, vurderer Bredesen.

– Jeg har fått signaler fra Helgelandssykehuset om at de skal se på muligheter for bedre elektronisk samhandling rundt overføring av røntgenbilder. Dette ville ha gitt et betydelig løft i kvaliteten, dersom radiologen på sykehuset kunne ha vurdert bildene som blir tatt her i Sømna, konstaterer kommunelegen.

Direktør: Visste ikke

BA har spurt sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir om hennes standpunkt i saken. Vil hun nå sørge for at røntgenapparatets fulle potensial kan bli utnyttet lokalt ?

— Det kan jeg ikke love på stående fot. Jeg bekrefter at vi har hatt et møte med ordførere og rådmenn på Sør-Helgeland i mai, hvor Helgeland rehabilitering og røntgenapparat ble tatt opp. Når det gjelder rehabiliteringen så er mine fagfolk allerede i gang med en dialog. Når det gjelder røntgenapparatet så ble jeg orientert om dets eksistens i det møtet. Vi ble da enige om å ta et nytt møte om røntgen.

Se i større sammenheng

– Har du en oppfatning om verdien et slikt røntgenapparat utgjør for befolkningen på Sør-Helgeland?

—  Det kan jeg ikke kommentere. Jeg må sette meg godt inn i saken før jeg kan uttale meg om det. Vi skal holde møtet til høsten om dette.

— Røntgenapparatet er innkjøpt blant annet med et formål å hjelpe eldre pleietrengende hvor reise er en tung belastning, bør ikke denne røntgenmaskinen raskt komme i bruk?

— Vi må se dette i en større sammenheng. Dette er en anskaffelse som er valgt å gjøre. Da må jeg snakke med mine fagfolk og eierne av røntgenapparatet før jeg kan ta noe beslutning. Det er viktig at fagfolk får uttale seg i saken, sier Gunnlaugsdottir.

Helgelandssykehusets nye administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir vil ikke uttale seg nå om nytten av et lokalt røntgentilbud. Foto: Jøran Horn