Jeg har lyst til å kombinere fotballsatsing med studier i Statene. Det er et mål selv om det er vanskelig å få innpass. Det har sammenheng med at det er langt flere som søker enn det er ledige plasser. Men jeg har begynt å sjekke ut mulighetene og har forhåpninger om at det skal være mulig for meg å få skoleplass, stipend og plass på et av collegelagene. De beste holder et bra nivå og derfor frister det meg å flytte så langt, sier Tobias til BA.

Trakk til Frosta

Den hurtige og teknisk gode bindalingen markerte seg på aldersbestemte lag i starten av tenårene. Tobias fikk lyst til å satse på fotballen og bestemte seg for å søke skoleplass i Meråker som har et fotballtilbud. Vikan har ikke angret på det valget ettersom han har hatt et bra opplegg både på skolen og i fritiden. Flere av klassekameratene kommer fra Frosta. De fikk lokket sørhelgelendingen til å melde overgang til Neset Fotballklubb, som er klubben til frostingene.

Sommer hjemme

Tobias Vikan har siden høsten 2016 spilt for Neset, som har hatt gode G 16 og G 19-lag de siste årene. Tobias er sentral på G 19-laget som i vår har gjort det så bra at de er klar for 1.-divisjonsspill fra høsten av. Han spiller også på A-laget som er i toppen i 4. divisjon. Broren til Liverpool-spilleren Edvard Tagset (17) var en av dem som overtalte Tobias til å bytte klubb. Det lokale talentet har blitt godt kjent med brødrene etter å ha vært mye sammen med dem.

Tobias har i vår scoret noen viktige mål for juniorlaget. Nylig ble det nettkjenning mot Verdal, som alltid gjør det bra på dette alderstrinnet. Bindalingens scoring var viktig ettersom den var med og sikret opprykket til 1. divisjon. Den målbevisste tenåringen håper å bidra til at det blir en god Neset-sesong i 1. divisjon. Han er forberedt på at det vil bli en del kjøring ettersom han skal tilbringe sommeren hjemme på Terråk.

God treningshverdag

- Jeg er snart ferdig med tre år på videregående i Meråker. Det har vært en fin, artig og ikke minst lærerik tid. Jeg er en mye bedre fotballspiller nå enn da jeg kom hit etter endt ungdomsskole. Det største plusset med å gå på en idrettslinje er at du får mulighet til å trene i skoletiden sammen med gode spillere som har lyst til å bli bedre. I Meråker har de også innendørs fotballhall og gode trenerkrefter. Simen Sandmæl, som spiller eliteseriefotball for Ranheim, er en av mine trenere. Han har mye å fare med, sier Vikan.

1999-modellen trekker også frem det gode miljøet. Flesteparten av de godt og vel 200 elevene på skolen bor på hybel. Det innebærer at de er mye sammen på fritiden. Tobias er tydelig på at det har spleiset jentene og guttene sammen.

I vår har de 53 avgangselevene hatt russerevy. Det var ifølge intervjuobjektet et tidkrevende men interessant prosjekt. Meråkerrussens årlige russerevy trakk fulle hus og var en fin markering på at tre år i de norsk-svenske grensetraktene snart er historie for han og de andre som er rødruss ved Meråker VG.

Ambisjoner

- Hva er det som får deg til å trene en og to ganger per dag på fotballbanen?

- Jeg har en drøm om å kunne leve av fotballen. Det er mitt langsiktige mål. Det er også et mål å bli 1.-divisjonsspiller om ikke altfor mange år. På kort sikt er det collegefotball på den andre siden av dammen som jeg strekker meg etter. I løpet av ett års tid håper jeg å få på plass de papirene som er nødvendig for at det skal være mulig å ta det steget det vil være å spille i USA. Jeg har allerede begynt å sondere terrenget og håper at dette lar seg ordne, sier Vikan.

Det er California som er førsteønsket til han som har vært på to treningsopphold i Sandefjord det siste året. Deler av sommeren skal brukes til å tjene penger slik at han kan få finansiert et eventuelt USA-opphold. Samtidig skal det trenes hardt. Tobias er villig til å ofre det som er nødvendig for å få resultater på fotballbanen.