Ifølge gårdbruker Roy Lorentsen skal en av hans sauer være tatt av rovdyr. Kadaveret ble funnet ved Salbuen i Brønnøy søndag.

– Om folk er ute og går tur håper jeg de kan være litt obs på om de ser kadaver i terrenget, sier han til BAnett.

– Dette er jerv

Kadaveret er undersøkt av rovviltkontakt Inge Nepås i Statens naturoppsyn (SNO). Han mener alt peker mot at det er jerv som har tatt sauen.

– Jeg mener dette er jerv. Det var et tydelig nakkebitt. Det er typisk med jerven, at den tar nakkebitt, sier han.

– Hvilke andre muligheter er det?

– Det kan være vanskelig å se forskjell på en liten bjørn og en jerv. Men det er en stund siden vi har hatt bjørn på besøk, sier han.

Han har også konsultert sin sjef i SNO Nordland, Geir Heggmo, som er enig i at det er snakk om jerv.

Veldig uvanlig

I 2004 skrev BA om at elg var tatt av jerv, men ifølge Neåps er det langt fra vanlig med jerv så langt ute i Brønnøy kommune.

– Jeg er vant med å se spor etter streifdyr på fjellene i kommunen, men det er i fjellområdene og indre deler i Velfjord. Det er ikke dokumentert kadaver fra jerv på Brønnøyhalvøya. Jeg har holdt på siden 2009. Jeg har ikke sett kadaver som er tatt av jerv siden da, sier han.

Samtidig understreker han at jerv er dyr som er på vandring, og det er ikke nødvendigvis noe permanent besøk vi står overfor.

Ett bekreftet jerveangrep i år

Kartet viser hvor en rein ble bekreftet tatt av jerv i Tettingdalen i februar, markert med reinsymbolet. De andre symbolene på kartet viser hvor det er påvist avføringsprøver fra jerv, og ingen er påvist i Brønnøy vest for Råkfjellet. Foto: Rovbase.no

En gjennomgang av Miljødirektoratets database viser at det det siste året bare er registrert et sikkert angrep av jerv på husdyr. 2. februar ble en rein drept i Tettingsdalen i Velfjord. Kadaveret ble undersøkt av SNO, og det ble konstatert som sikkert at det var jerv som sto bak.

Det er ut fra prøver på avføring konstatert en del observasjoner av jerv i Velfjord det siste året, men ingen lenger vest enn Råkfjellet. Gaupe er det imidlertid lenger ute. Det siste året er det konstatert antatt sikkert eller dokumentert at gaupe har tatt rein blant annet ved Skomovikvatnet, Vedal og Vassbotn i Sømna for å nevne noen.

Skadefelling neppe aktuelt

Han tror ikke det blir aktuelt med skadefellingstillatelse - som ofte kan bli resultatet når bjørn tar sau.

– Det er sjelden det blir felling av jerv i sommersesongen, sier han.

Rovviltkontakt Inge Nepås i SNO, her fotografert med en høyst levende sau i Velfjord i 2013, mener at et sauekadaver funnet på Salbuen er tatt av jerv. Det er første gang han kjenner til at det er tatt sau så langt ute på kysten i Brønnøy kommune siden han begynte som rovviltkontakt i 2009. Foto: Karin Trøan