– Så fin du er på håret, sier noen til en mor.

Poden løper forbi med blått hår.

Barnehage i 30 år

Da jubileumsfesten i Toftsundet barnehage begynte søndag regnet det, men taket er da tett. Så da BA ankommer er det et femtitall personer, men det tar ikke lang tid før det nesten ikke er stoler å oppdrive i lokalene til UL Fremgang, som er i tilknytning til barnehagen.

Ketil Knutsen er nestleder i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Toftsundet barnehage.

– Vi bestilte sånt vær. Finvær til vi var ferdig å ordne, og så regn så fikk alle inn! Neida, hadde håpet på fint vær, ler han.

Og været bedret seg da også. Det er jo fint, når barnehagen feirer 30 år i år. Barnehagen åpnet egentlig høsten 1988, men man fant ut at feiringen passet seg bedre like før fellesferien, og da ble det slik.

Skryter av politikerne

Administrasjonen i Brønnøy kommune har i senere tid anbefalt nedleggelse av Toftsundet barnehage, på grunn av dårlig tilvekst av unger. Dette har foreldre og ansatte i barnehagen reagert på. Først gikk Driftsstyre I mot rådmannens forslag, og stemte for å bevare barnehagen inntil videre. Det samme gjorde Formannskapet. Saken skal nå behandles av kommunestyret.

Når BA spør om dette er Knutsen egentlig mer opptatt av å snakke om sommerfesten, men lar seg lokke til å si følgende:

– Jeg vil skryte av politikerne som ser at det er behov for den strukturen vi har i dag og vil beholde den videre. Ungene trives i denne barnehagen, sier han, og legger til at han er far til to barn i barnehagen, Sara Alice (2) og Erik Eilias (5).

Erik Elias tar for øvrig sats og hopper fra scenen og opp på skulderen til pappa.

– Nå må du gi deg, pappa snakker med mannen, sier Knutsen og ler.

Måtte sette ut stoler

Det var som sagt lite å si på oppmøtet.

– Stort sett har alt av foreldre stilt opp, de baker kaker, steller i stand. Det kom mer folk enn vi trodde, så vi har fått god hjelp til å sette ut flere bord, sier Knutsen.

Ifølge ham var det først dekket opp til 70-80, men de måtte sette ut 30 plasser til da de så pågangen.

Trives som lærling

Én av dem som koser seg med kake er Michelle (9) og Emma (2). De går i Fjellsøya barnehage, men er her med mamma Ranja Hansen.

– Jeg er lærling på Toftsundet, og har to uker igjen. Man må jo støtte opp lokalt, så det er klart jeg tok turen. Jeg bor rett nedi her, så det er praktisk å være vikar her. Det er også fantastiske folk og unger her, mener hun.

Inne på kjøkkenet arbeider Janitha Ormøy Singdahlsen med å koke grøt og trekke pølser.

– Vi ble tatt litt på senga over hvor mange som kom, først trodde vi at det holdt å varme opp førti pølser, ler hun, mens hun klipper opp en pakke pølser. Peder Kristian Røkke (3) svinser rundt beina hennes.

Frykter kommunestyret

Magnus Røkke er far til Arna Marie (1,5) og Peder Kristian. Han er glad for at politikerne valgte å beholde barnehagen.

– Jeg er veldig glad for det. Det ser ut som politikerne er enige i at det er dumt å legge ned. Samtidig er jeg litt bekymret for det som ble lagt frem om økonomi i formannskapet, det var tydeligvis stort overforbruk, så jeg håper de ikke endrer mening i kommunestyret, fordi det blir dyrt, mener han.

Fikk gaver

Etter at ungene slo an med flott sang var det tid for å dele ut diplomer. Først ble Ann-Helen Høgseth Nordhus, som har arbeidet 29 år i barnehagen, nåværende styrer Rita Stephansen Brun og tidligere styrer Rinda Enoksen tildelt gaver i form av håndlagde bilder på scenen, før alle de ansatte ble bedt om å komme opp, og fikk roser.

FAU-nestleder Knutsen kunne dessuten komme med en gladnyhet:

– I anledning jubileet har vi i fått masse sponsorer, så i løpet av høsten får barnehagen ny sklie, kunne han fortelle.