Nostalgi betyr sentimental lengsel etter fortiden, eller tilbake til gamle dager. Utelivet var artig før i tiden. Da kunne folk gå ut midt i uka og de traff mange kjenninger og ble kjent med nye folk. Det var band som fylte opp utesteder og det var fest på ungdomshusene i helgene. Både kjente og ukjente band spilte for folk og trivselsfaktoren var høy.

Det er denne tiden vi ønsker å gjenskape, sier Rita Moe og Rolf Leander Pedersen. Rita er formann i U.L. Alltid Fremad på Mosheim og har satt seg som mål å få i gang aktiviteter og redde det ærverdige huset, mens Rolf hjelper til med musikken, arrangementet og styrer facebooksiden.

– Vi har fått i gang et band som skal spille gamle låter den kvelden og bandet er satt sammen av kjente musikere fra Brønnøy. Musikere som spilte i forskjellige band og var aktive og sto på flere scener på 70- og 80-tallet. Bandet har fått navnet The Mosheim Nostalgica Band, smiler han.

Fra idé til alvor

Det var i september i fjor at Rolf var på Mosheim ungdomshus på loppemarked. Det var et stort marked som var arrangert av Rita Moe og hennes gode hjelpere. Rita hadde en idé om nostalgikveld og spurte om Rolf ville være med å arrangere.

– Jeg opplevde velmaktsdagene på 60-, 70- og delvis 80-tallet hvor folk gikk ut midt i uka og jeg spilte med andre musikere på festene i helgene. En fin og artig tid, helt til Brønnøysund fikk nattklubb. Med det ble det tatt strupetak på tradisjonen hvor gammel og ung møttes til musikk og prat på ungdomshusene, sier Rolf.

– Vi har over tid fått flere henvendelser fra folk som kunne tenkt seg en mimrekveld på ungdomshuset på Mosheim og når jeg fikk Rolf med på dette, var det egentlig bare å sette i gang. Skulle vi ha en mimrekveld, måtte vi også ha med mimremennesker og mimremusikk og nå er vi kommet godt i gang, sier Rita.

Mosheim Nostalgica Band

Bandet som er satt sammen til nostalgikvelden fikk de organisert ganske raskt, sier Rolf. Det består av Arnt Strømsnes, Geir Benjaminsen, Ivar Harry Johansen, Arne Flatmo, Ove Knutsen og han selv.

– Vi øver en gang i uka, vekselvis hos Ove og Arne og akustisk hjemme hos meg. De staute karene kommer fra forskjellige band som spilte mye på 70- og begynnelsen av 80-tallet. Det var band som «Co Co Zip», «Torghatten Band», «Azzaro», «Æsops Fabler» og «Tonex», og musikken er de låtene som ble spilt på plater, kassetter og ikke minst på radio. Vi har opprettet en egen facebookside der folk kan stemme på de låtene de vil høre, som de liker best og som garantert vil bli spilt den kvelden.

Rolf som var aktiv musiker da festkulturen var på sitt høyeste har mange minner fra tiden hvor ungdomshusene var i bruk.

– Du bedre hvor mye jeg husker fra den tiden. Jeg kan formidle at aktiviteten på kulturhusene i kommunen har bidratt til å holde befolkningsveksten oppe i Brønnøy. Ellers så husker jeg at det noen ganger kunne være litt slåssing, slik at musikken måtte stoppe å spille. Når jeg tenker tilbake var det bare litt småknuffing, mot i dag der folk nesten slår hverandre i hjel.

Viktig med små kulturhus

Rita Moe sier at det er flere årsaker til at hun er med på å arrangere nostalgikveld på Mosheim.

– Jeg husker festene og har bare gode minner om ei tid der folk hadde ungdomshusene som fast møteplass. Det har vært trist å se på forfallet av huset på Mosheim gjennom mange år og hvor lite det ble brukt som et fast kultursted. Det ville jeg gjøre noe med og dermed fikk jeg med meg et gjeng som jobber hele året for å få til aktiviteter slik at det blir penger til faste utgifter. Nå er vi i gang med å utvide parkeringsplassen og så må vi snarlig legge nytt tak på bygget. I fremtiden ser vi for oss at «huset» på Mosheim vil være et viktig bygdehus, ungdomshus og samfunnshus for Salhus- og Mosheim-området, der de fleste av Brønnøys befolkning bor i dag. Nå får også de nyinnflyttede et forhold til huset og jeg må sitere uttrykket: Et folk uten kultur er et fattig folk, sier Rita Moe.

Forhåndsbestilling

Rita og Rolf håper at folk melder seg på arrangementet i god tid, da interessen allerede begynner å melde seg.

– Vi har lagt kvelden i ferietiden og nært opp til Rootsfestivalen. Da vet vi at folk kommer hjem for å feriere og mange liker å gå ut for å møte kjente fra ungdomstiden. Vi skal lage et godt gjennomført konsept, der minner, nostalgi og musikk står i høysetet. Aldersgrensen blir fra 23 år og oppover og det som serveres skal være lik den som folk fikk kjøpt på ungdomshusene før i tiden. Det blir garantert pølse med brød og lapskaus, samt god drikke. Hvis værgudene er på vår side, blir det telt utenfor ungdomshuset og muligheter for å sitte ute. Den utvidede parkeringsplassen skal også stå ferdig til arrangementet. Det er å håpe at allsangen blir høy når MNB spiller gamle låter og alle får en sentimental lengsel tilbake til gamle dager. Det blir trivelig å treffe kjentfolk, gode venner, mer perifere venner og folk vi ikke har sett på lang tid. Vi håper vi får til et konsept som blir en årlig tradisjon, og vi gleder oss enormt til dette arrangementet, sier Rita Moe og Rolf Leander Pedersen.