- Hvilken investering nytt kulturhus vil utgjøre det vil kommende utredning vise. Vedtaket gjort av formannskapet i Sømna er at en arbeidsgruppe skal se på dette. Det er et enstemmig vedtak, sier ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) foran torsdagens kommunestyremøte i Sømna.

Et flerbrukshus

Kulturhuset seiler opp som del av rådmannens utredning "Bygg for fremtiden:Eiendomsforvaltning i Sømna kommune".  I denne saken gjennomgås den kommunalt eide eiendomsmassen, samt at det løftes nye perspektiv for kommunal byggmasse. Grunnlagsdokumentet er utarbeidet av fagleder eiendom Alf Kyrre Holmstrand.

"Man ser for seg et kulturhus beliggende sentralt i Vik sentrum, og med en arkitektur som gjør bygget spesielt, spennende og tiltrekkende både for innbyggerne og tilreisende. Man ser for seg at et slikt bygg skal ha lokaler for kulturskolen, både øving og fremvisning lokaler med blant annet gode scene fasiliteter. Nye og moderne bibliotek lokaler der det legges til rette for sambruk av lokaler med kulturskolen. Arbeidsgruppen må kunne jobbe med flere ulike modeller, der de blant annet må kunne se på om dette kan utvides til å bli et «flerbruks hus». En slik modell kan for eksempel inneholde nye moderne og «kompakte» lokaler for kommune administrasjonen. I tillegg til dette kan eventuelt en fløy tilrettelegges for barnehagedrift. Man vil få flere «stordrift» fordeler ved et slikt bygg, blant annet med tanke på FDV utgifter", heter det i utredningen.

Rådmann Øystein Johannessen støtter at det bør nedsettes en arbeidsgruppe for utredning av kulturhus, og at det også ses på om det kan huse lokaler for kommunens administrasjon.

"Dette vil gi en mulighet for at administrasjonen får mer hensiktsmessige lokaler enn i dag, og et slikt bygg vil kunne bli en storstue som vil gi et positivt bidrag til stedsutvikling i Sømna, skriver Johannessen i utredningen.

Nåværende lokaler har mangler

Sømna har i dag bibliotek og kulturskole med øvingslokaler i bygget som også rommer Sømna kro og gjestegård og Nordnorsk pensjonistskole.

Det har vært avhold møte med enhet kultur og velferd der leder og medarbeiderne ved kulturskolen og bibliotek var tilstede. Her ble det diskutert alternativer for løsning på utfordringene med lokaliteter. Når det gjelder kulturskolen ble det det formidlet at lokalene ved Sømnahallen og Albrukshuset ikke var optimale til kulturelle formål, verken som øvingslokaler eller for fremvisning/arrangement. Det ble konkludert med at man ber kommunen etablere en arbeidsgruppe som skal se på muligheten for å bygge et kulturhus i Sømna.

"Lokalene som benyttes av kulturskolen er uhensiktsmessige, og tilfredsstiller ikke kravene til god t arbeidsmiljø. Det er ikke tilfredsstillende oppfølging av FDV, noe som blant annet har gjort at ventilasjonsanlegg har stått stille over store perioder. Dette har ført til at det ikke er tilfredsstillende luftkvalitet i lokalene. Den delen som benyttes til bibliotek er ikke tilrettelagt for moderne bibliotek drift. Gjennom Lov om folkebibliotek kommer det frem at biblioteket skal drive aktiv formidling gjennom å stille bøker og andre medier gratis til disposisjon, samt være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. Dagens lokaliteter er ikke tilrettelagt for dette, og mangler blant annet areal for eksempelvis å kunne arrangere ulike temakvelder. Det er heller ikke tilrettelagt for å kunne ha multimedia fremvisning", heter det i utredningen.

Vil utsette utsmykking på allbrukshall

I en tidligere pressemelding varslet rådmannen at det omstridte utsmykkingsprosjektet på Berg, nå skulle inngå som del av rådmannens utredning "Bygg for fremtiden:Eiendomsforvaltning i Sømna kommune".

Om Berg skole og allbrukshus hallvegg heter det nå;

"Det er behov for å gjøre tiltak utvendig på hallvegg. Her må det foretas forsegling av betong for å unngå at vann trekker inn i betongelement. SINTEF bygg forsk har vært kontaktet, og kommet med forslag til løsning basert på spesial maling. Det er i tillegg tatt med kledning med treverk på gesims og hjørner som tidligere foreslått av arkitekt. Fasade hall er avsatt med kroner 400 000 i 2019.

Rådmannen anbefaler at utsmykkingen stilles i bero inntil utredning om kultur- og kommunehus forligger.

"Kommunestyret har stilt seg positiv til at man går videre med planer om utsmykning av Allbrukshallen på Berg. Rådmannen har tatt til orde for at kunst i det offentlige rom sier noe om hvem Sømna kommune ønsker å fremstå som, og østveggen på Allbrukshuset representerer ingenlunde et vakkert estetisk uttrykk i det offentlige rom. I arbeidet med grunnlagsrapporten har det kommet opp forslag om at kommunen bør utrede muligheten for et kommunehus, og rådmannen har i utvidet dette forslaget til å omfatte lokaler for administrasjonen. Sett i et slikt perspektiv bør kommunestyret vente med å fatte vedtak om evt utsmykning av Allbrukshallen til spørsmålet om kultur- og kommunehus er utredet. Da vil kommunestyret har et bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere utsmykning av våre offentlige bygg. Det foreslås derfor et utsmykning av Allbrukshallen stilles i bero til en utredning om kultur- og kommunehus foreligger", skriver han i utredningen.

Ordfører Andrine Solli Oppegaard  er glad for formannskapets vedtak.

- Dette er en veldig god start. Jeg er veldig glad for de vedtakene vi har gjort i formannskapet, både under budsjettbehandlingen i 2017 og nå, sier Oppegaard.