Administrasjonen i Brønnøy har på grunn av endringer i barnetall og økonomiske utfordringer knyttet til ny bemanningsnorm foreslått å gjøre en strukturendring i barnehagene i kommunen. I praksis ønsker administrasjonen å legge ned Toftsundet barnehage på Toft for å spare 1,4 millioner kroner per år i oppvekstområdet.

Arbeiderpartiet: - Vi støtter forslaget

Da formannskapet onsdag behandlet saken gjorde Brønnøy Venstre, ved Per Martin Orvik, en liten justering på forslaget som ble vedtatt i driftsstyret, men som i realiteten bare var en forsterking av grunnholdningen som er at partiet ønsker å beholde barnehagestrukturen slik den er, og opprettholde drift i Toftsundet. Forslaget fra Orvik lød som følger:

1. Brønnøy kommune opprettholder dagens barnehagestruktur.2. Inntektssvikt i Brønnøy Barnehager styrkes med 700.000 for 2018. Midlene tas av ubundne driftsfond.3. Budsjettet for Brønnøy Barnehager styrkes med 1,4 mill for 2019 i forbindelse med budsjettprosess for 2019 og økonomiplanarbeid.

Det opprinnelige forslaget fra Venstre kan du se her.

Arbeiderpartiet og Magnar Solbakk støtter barnehageforslaget fra Venstre og sikrer dermed mest sannsynlig flertall i kommunestyret for opprettholdelse av den kommunale barnehagen på Toft. Foto: Bård Pedersen

Et vesentlig moment ble dermed hvordan Venstres samarbeidsparti Ap ville stille seg til saken. Vararepresentant Magnar Solbakk var meget tydelig på dette:

- Brønnøy Arbeiderparti har hatt medlemsmøte om saken tirsadag. Vi støtter forslaget fra Venstre, i særdeleshet det korrigerte forslaget som ble lagt fram for formannskapet nå, sa Solbakk.

Venstre mener kommunen har råd til å beholde Toftsundet

Venstres Per Martin Orvik uttalte at det hadde vært en frisk diskusjon om saken på forrige medlemsmøte i Brønnøy Venstre. Resultatet av ordskiftet var en styrket tro på at Toftsundet barnehage har livets rett.

- Det er fornuftig og legitimt fra administrasjonen å komme med et forslag som går på endring i struktur i denne situasjonen. Men vi mener det er for tidlig, basert på et estimert antall barn -  og et historisk lavt inntak til barnehagene, å konkludere med nedlegging nå. Vi ser at det er anledning til å opprettholde strukturen og at inntektssvikten ville kommet uansett. Dette dreier seg om å styrke budsjettene framover med 1,4 millioner. Det synes jeg faktisk det er verdt. I prosessen vi har vært i, altså omstillingsprosessen, så er det ingen hemmelighet at barnehagene har bært en stor del av byrden for å komme i mål. Det er kanskje en grunn til å se på hvordan man kan konsolidere eller styrke barnehagesektoren selv om barnetallene er lavere enn jeg skulle ønsket. Å lage barn er en hyggelig industriprosess, så det er bare oppfordre til å sette i gang. Og så håper jeg prognosene for antall barn i Brønnøy øker som følge av grepene vi tar, blant annet med næringsplan, sa Orvik.

Orviks forslag ble deretter tatt opp til votering og enstemmig vedtatt. Kommunestyret skal ha siste ord i saken, og der skal saken behandles i neste møte 20. juni.