Tirsdag møttes Gründerkafeen på Sør-Helgeland på Kred i Brønnøysund. Kveldens gjest var rådgiver Anne Dybo fra Økokrim. Hun jobber mye med forebygging, og holder blant annet mye foredrag rundt om kring om bedrageritrendene som rir Norge og andre land. Og det er mange farer som lurer.

I slutten av saken kan du lese Dybos tre gode råd om man ikke vil bli lurt.

Brønnøybedrift forsøkt lurt

Ifølge John Arne Warholm er det nylige eksempler på at medlemmer av Brønnøy næringsforum har blitt forsøkt svindlet. Foto: Simon Aldra

Før Dybos foredrag ga John Arne Warholm et eksempel.

– Det er medlemmer av Brønnøy næringsforum som har vært forsøkt svindlet av en luring. Det luringen ikke visste var at daglig leder og økonomisjef satt på samme kontor, så da det kom en faktura spurte økonomisjefen hva i alle dager daglig leder hadde kjøpt. Og da raknet det for luringen. Jeg har snakket med dem i ettertid, og de har blitt forsøkt lurt igjen, sa Warholm.

Fakturasvindel er ikke uvanlig, men bare én av mange typer bedrageri folk utsettes for i Norge og andre land.

Dybo fra Økokrim begynte med å avklare at hun faktisk ikke er jurist. Selv har hun jobbet 22 år med bedragerier, og hun går aldri lei, kunne hun fortelle.

Lærlinger i bedrageri

Rådgiver Anne Dybo fra Økokrim kunne fortelle en rekke skrekkelige historier om hvor lett det er å bli lurt. Foto: Simon Aldra

Hun begynte med å snakke om et nettverk av bedragerere som opererer fra Vest-Afrika, nærmere bestemt Nigeria.

– De er blant verstingene, og begynte med å sende brev om businessforslag til forretninger i Europa som mange gikk på. I Norge fikk vi postverket til å stanse disse brevene. I mange andre land kunne de ikke gjøre dette, fordi brevene var adressert. Dette er en klan nord i Nigeria som arbeider i celler. De har svindlere, og datakyndige. De tar gjerne inn lærlinger. Og så blir for store, og splitter seg. Som kreftceller. De blir også mer internasjonale. Før kunne jeg si til folk at «slapp av, de er bare i Afrika». Så måtte jeg si «slapp av, de er bare i Europa». Men nå er de her i Norge, i Oslo, sa hun.

Én type svindel som er vanlig mot norske offer er såkalt datingsvindel. I korte trekk handler det om at man lures til å sende penger til en beiler på internett, som over tid tapper offeret for stadig større summer. Og det er ikke småpenger det er snakk om. Ifølge Økokrim ble det i 2015 sendt minst 280 millioner kroner ut av landet til slike bedragere, i 2016 minst 205 millioner og i 2017 minst 164 millioner kroner.

– De tar opp lån på huset eller kredittkortån. De er desperate etter å hjelpe «kjæresten». Heldigvis er bankene veldig klare på at de har en plikt til å stanse store overføringer til kriminelle. Ofrene for dette er ikke dumme. Alle mennesker kan rammes om de har det i seg å bli manipulert.

Ble svindlet, sendte flere millioner

En kvinne anmeldte at hun var bedratt for store summer. Så kom det frem at hun hadde sendt ti millioner til en annen svindler. Etter at den andre bedrageren var avslørt fikk hun dette kortet fra mannen fra Ghana. Og så overførte hun flere millioner. Foto: Simon Aldra

Dybo snakket om en kvinne som ble svindlet av en «kjæreste» fra Ghana. Kvinnen var ingen dumskalle, men vellykket gründer som gjorde det bra med eget firma. Likevel ble hun lurt for store summer av «kjæresten».

– Vi sjekket valutaregisteret, og fant ut at hun hadde sendt ni millioner kroner til en annen mann. Hun hadde altså blitt lurt en gang før. Etter avhøret hos oss sa hun at hun skulle slutte, men da vi sjekket valutaregisteret så vi at hun hadde sendt ti millioner til. Hun hadde ringt ham og kjeftet ham opp, og så hadde han blitt såret og manipulert henne. Han sendte henne dette kortet, og så sendte hun altså mer penger.

Hun fortalte også om en mann som hadde arbeidet to tiår som betrodd ansatt i et selskap, og som ble mistenkt for å underslå 11 millioner. Det viste seg at han var blitt lurt.

Et eksempel er også kvinnen som tok DNB til Bankklagenemnda fordi banken nektet henne å overføre penger til «kjæresten». Kvinnen fra Nord-Norge fikk ikke medhold i nemnda.

Overførte 500 millioner kroner

Verst var kanskje eksemplet med kvinnen som var alene hjemme og ble oppringt av en «direktør» i samme selskap, som ringte fra et annet land. Han smigret og manipulerte henne, og kvinnen overførte 500 millioner kroner.

– Oslo politidistrikt gikk inn i saken. Jeg vil si at Oslo politidistrikt er best i verden på dette. De fikk tak i skurkene i Israel, der de var, og dro så til Hong Kong sammen med FBI. Firmaet fikk tilbake 400 millioner og tapte 100 millioner, men det tålte de. Dama fikk selvfølgelig sparken.

Hun peker også på en franskmann som har hatt base i Israel, Gilbert Chikli. Han er nå pågrepet og siktet, og ute av spill. Det reduserte pågangen av slike direktør-svindel-saker, men det var bare midlertidig. Nå har nigerianerne overtatt denne businessen.

Mindre bedrifter mer utsatt

Det nye operasjonsmønsteret er imidlertid skummelt for mindre bedrifter, og for eksempel festivaler. En festival i Harstad ble svindlet for 800.000 kroner.

– De går etter mindre selskap nå. De store firmaene forstår de må være forsiktige, men mange festivaler kan bli lurt, for eksempel med en regning som virker ekte, sa hun.

Noe annet foretak bør passe på, er ifølge Dybo at man bør tenke over hvilken informasjon om bedriftens ansatte som ligger åpent tilgjengelig på nettet.

– Når du sjekker nettsiden til et selskap står ofte kontaktinformasjon til hele ledelsen. Kanskje bør dere vurdere å heller ha et kontaktskjema? Det er særlig økonomiansvarlig som er målet for slik kontakt.

Frykter unge offer

Det var brukbart oppmøte på Kred for tirsdagens Gründerkafé. Foto: Simon Aldra

En annen type svindel som er ganske ny, men har vært i vekst, er såkalt «binary options fraud». Dette innebærer i korte trekk at man skal vedde på hvilken vei kursen på en aksje, vare eller indeks beveger seg.

– Bedragerne ringer folk og får dem til å vedde. Det kan komme som popups på nettet. De går inn på kontoen din og får dem til å gi dem alt de hadde på kontoen. Det var mye voksne folk og unge gutter som ble med på dette. Det er vi veldig redde for, unge folk som blir svindlet og taper pengene sine. Fra 4. juni i år er det forbudt å markedsføre, selge og distributere slike tilbud.

Kyniske kriminelle

Får man et tilbud som er for godt til å være sant er det god grunn til å tro at det er det, mener hun. Noen ringer eldre mennesker og tilbyr dem påstått gode aksjeinvesteringer. Tidligere fikk ofrene med seg fine brosjyrer etter turer til USA, med fantastiske muligheter. Ofte ble det ledsaget med påstander om at man hadde innsideinformasjon, slik at man kan tjene virkelig store penger. Men innsidehandel er ulovlig, så kunder som mukket og klaget ble truet med at de kunne bli straffeforfulgt.

– En av dem sa, kona mi ble syk med kreft. Han ringte meg hver dag, og han ble min beste venn. Og så kom det et tilbud, sa han. Folk har litt vanskelig for å forstå dette her, men disse folka har ingen skrupler, mente Dybo.

– Bitcoin er ikke lurt

Kryptovaluta er også mye utsatt for bedragerier, mener hun.

– Det vanligste er mailer, men de kan også ringe og du kan bli kontaktet av noen du kjenner som allerede har investert. Akkurat nå er det mange folk som skal være glupe og investere i Bitcoin. Men sorry, ikke gjør det.

Lurer du på hva Bitcoin er, har Filter Nyheter en gjennomgang her.

Pyramidespill er også et problem, kunne hun fortelle.

– Før kunne det koste noen hundre kroner, men nå er inngangsporten gjerne flere hundre tusen kroner. Det ernordmenn som står bak enkelte pyramider, blant annet en eks-politimann, kunne hun fortelle.

Gründere må passe seg

Gründere er særlig utsatt for fakturabedragerier.

– Dere grundere, når noen av dere blir oppringt, bare legg på. Ellers klipper de bare det du sier og får det til å høres ut som du sa ja. Bare si nei, slo hun fast.

Hun pekte videre på at man burde være varsom når man handler internasjonalt, kanskje særlig i Kina.

– Kanskje blir eposten snappet opp av hackere, og så kommer det en falsk mail med beskjed om at overføringen må gjøres til et nytt kontonummer. Så da må man tenke seg om mer enn tre ganger før man sender pengene, og gjerne kontakte forbindelsen i den andre enden for å være sikker.

Lurte norske faktura-svindlere

Etter foredraget spurte Signar Slåttøy fra Brønnøysundregistrene om det er noen landsdeler som peker seg ut som ekstra utsatt.

– Nei, men det er noen dalstrøk på Østlandet der det er lite menn. Kvinnene er gjerne på min alder, og så er mennene 35. De sier at «kjæresten» sier alder bare er et tall. Så drar de til Gardermoen for å vente på ham. Men han kommer ikke, svarte hun.

Netflix-svindel

Per Martin Orvik fortalte om at han hadde holdt på å la seg lure.

– Jeg er vanskelig å svindle, jeg tror ikke på noe. Men jeg holdt på å gå på Netflix-svindel på mail. Jeg sveiper over lenken for å se adressen før jeg trykket, men det var jo en adresse med Netflix i seg. Jeg kom til en nettside der jeg måtte logge på, og den var allerede fyllt ut med mailen min, og jeg logget inn. Jeg skulle til å betale, men det var et telefonnummer der, og det var faktisk det ekte nummeret til Netflix. Og de bekrftet av det bare var lureri, fortalte han.

Dybos tre gode råd

Før hun forlot spurte Signar Slåttøy om hun hadde tre gode råd til publikum. Det hadde hun.

1. Tenk deg om

– Tenk deg om tre ganger før du gjør noe.

2. Penger er ikke kjærlighet

– Forelsker du deg og de begynner å snakke om penger, kutt ut med en gang.

3. Pass på mor og far

– Har du en mor som er enke, pass på henne. Kanskje forsvinner hun plutselig for å ta en telefon midt på julaften. Pass på mor, far, onkler og tanter og besteforeldre. Du må være tøff med dem, vær virkelig ikke redd for å være tøff med dem.