Det er i et leserinnlegg i dagens avis at Merethe Paulsen Blomstervik tar opp det hun mener er trakassering fra rådmann Pål Trælvik. Som leder for Utdanningsforbundet Brønnøy har hun skrevet leserbrev om forhold i kommunen, og hun skriver at rådmann Trælvik tirsdag sa «Så det er Brønnøysunds Avis-damene, ja …» til henne og en kollega da han passerte dem på rådhuset. Etter det skal Blomstervik og Trælvik ha hatt en samtale som Blomstervik omtaler som «ubehagelig».

- Dumt av meg

«Av og til faller ord både feil ut og av og til misforstås ord og mening», skriver rådmann Pål Trælvik til BA etter å ha fått lese Blomsterviks leserinnlegg.

Videre svarer Trælvik slik:

«Det er riktig at jeg synes vi skulle søke og løse uoverensstemmelser i møter og samtaler og at det er bedre enn å bruke medier til å løse eller øke konflikter. Dette tok jeg opp med Merete, i en ikke forberedt samtale og en sleivete uttalelse. Dumt av meg, og av og til får frustrasjoner lov å komme frem uten at det verken fremstår gjennomtenkt eller planlagt. Det har jeg også beklaget i egen e-post til Merethe.

Selvfølgelig har alle rett til ytring. Paragraf 100 i grunnloven statuerer dette helt tydelig, og vi legger selvfølgelig verken bånd på enkeltindivider eller avdelinger hva gjelder ytringer. Vi har nettopp vedtatt noen retningslinjer for bruk av sosiale medier, men også her poengteres ytringsfriheten!»

Lyste ut internt

Merethe Paulsen Blomstervik reagerer på rådmannens framferd mot henne. Foto: Simon Aldra

I samme leserbrev skriver Blomstervik at hun ikke har tillit til Trælviks uttalelser om at den interne utlysningen av barnehagelederstillingen, som Blomsterviks forrige leserbrev omhandlet, ble gjort av tidsmessige årsaker. Blomstervik hevder å ha vært i kontakt med en søker til en barnehagestyrer-stilling i Brønnøy og at vedkommende skal ha sagt at hun før påske ble intervjuet av en person som allerede da skal ha sagt at han var tiltenkt stillingen som barnehageleder.

Vedørende utlysning skriver Trælvik:

«Vi har utlyst en stilling internt. Jeg har tidligere verifisert at dette er på tross av både fagforeningenes mening og isolert sett også på tvers av ledelsens mening – vi er best tjent med å finne de mest kompetente kandidatene til alle stillinger i kommunen. At tid fikk betydning i denne ansettelsen kommer også på dagsorden fordi vi har mistet oppvekstsjefen (beskrevet i tidligere utgivelser av BA), og vi har behov for ansatte som kan ivareta daglige utfordringer – derfor besluttet rådmannen at vi gjør en intern utlysning. Ideelt sett skulle vi har gjort dette gjennom en ekstern utlysning, men den prosessen vil ta 3–5 måneder, mens en intern utlysning tar vesentlig kortere tid.»

Fungerende barnehageleder (Kjartan Paulsen) var til stede i alle intervjuer og hadde ansvaret for prosessen hva gjaldt ansettelse av styrere i barnehagen. Det har med andre ord foregått «etter boka».

Trælvik presiserer også at han "har et utmerket samarbeid med alle de tre hovedtillitsvalgte. Med andre ord med både Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Sykepleierforbundet."

SLT-koordinator ledet intervju

BA har vært i kontakt med to av søkerne som ble intervjuet til de utlyste stillingene som styrer i Toftsundet og Flaggstanghaugen barnehager. Intervjuene skal ha blitt gjennomført i begynnelsen av mars, før stillingen som barnehageleder ble utlyst internt. Begge jobbsøkerne opplyser til avisen at Kåre Johan Råbakk, som er SLT-koordinator i Brønnøy kommune, skal ha vært til stede og at han skal ha ført intervjuene. Ifølge begge jobbsøkerne skal Råbakk ved innledningen til møtene ha opplyst at han var «tiltenkt» eller «påtroppende» til stillingen som leder i Brønnøy barnehager, og at det derfor var naturlig at han gjennomførte intervjuene. Den ene jobbsøkeren sier hun reagerte på dette, og at hun derfor tok dette opp med sin hovedtillitsvalgt Oddrun Rørmark i etterkant av møtet.

—Uheldig

Oddrun Rørmark bekrefter overfor avisen at Råbakk var til stede og at han skal ha opplyst at han var «påtroppende» som leder for Brønnøy barnehager.

—Hva tenker du om at om at dette blir sagt før en lederstilling er utlyst?

—Det er fryktelig uheldig, og jeg forstår at folk reagerer. Det er ikke slik det skal være. Her kan det framstå som at noen har tatt for gitt at stillinger bare kan tildeles, sier Rørmark.

Hun opplyser at hun tok saken videre med administrasjonen i kommunen og at det ble bedt om drøftinger for å se på mulighetene for å lyse ut stillingen eksternt.

—Både Utdanningsforbundet og Fagforbundet var veldig tydelige på at vi ønsket ekstern utlysning.

Slik ble det imidlertid ikke, da stillingen kun ble lyst ut internt. Dette er Rørmark ikke tilfreds med.

—Det er ikke slik vi vil at det skal gjøres. Alle som jobber i Brønnøy kommune ønsker at kommunen skal opptre ryddig og vi vil vite at avtalene som er framforhandlet mellom KS og forbundene etterfølges. Vi ønsker å få inn de som er best kvalifisert til stillinger. Det er spesielt viktig å få inn godt kvalifiserte folk til lederstillinger, å få inn de som er best for jobben. Så kan det være at noen som allerede er tilsatt i kommunen er den beste, men kvalifikasjoner må gå fremst – derfor ønsker vi utlysninger eksternt til slike stillinger, sier Rørmark.

Planla fusjon av områder

Fagansvarlig skole og fungerende leder for Brønnøy barnehager Kjartan Paulsen bekrefter at Råbakk var til stede på møtene. Han har en oppfatning av at alle som deltok på møtene var aktive, men mener det ikke er riktig oppfattet at Råbakk var lovet stillingen som leder i Brønnøy barnehager.

—På tidspunktet intervjuene ble foretatt var vi i drøftinger med begge forbundene om en omstillingen der Råbakks stilling var tiltenkt å overta barnehagelederfunksjonen. Her var det altså snakk om å slå sammen funksjoner, ikke ansette i en stilling, og det er noe administrasjonen har adgang til å gjøre i en omstillingsprosess. Dette ble det imidlertid ikke noe av, og stillingen ble i stedet lyst ut internt, sier Paulsen.

—Men her sitter jo flere jobbsøkere med inntrykk av at en stilling var tildelt før den var utlyst …?

—Jeg ser nå at det nok var uheldig å gå ut med noe om denne omstillingen før drøftingene var avsluttet. Her kunne vi nok ha gjort ting på en bedre måte, sier Paulsen.

Han opplyser at Råbakk i tillegg på det tidspunktet intervjuene ble gjennomført og fortsatt er en del av ledelsen i barnehagesektoren.

– Ved årsskiftet måtte jeg tre inn som barnehageleder i en periode. Denne stillingen inneholder flere funksjoner. For å gjøre dette håndterbart så ble noen av funksjonene delt med Kåre. Han fikk ansvaret for de spesialpedagogiske områdene og funksjonen som barnehagemyndighet.

Kåre Johan Råbakk ønsket ikke å kommentere saken overfor Brønnøysunds Avis.