Bildet av ribbede ærfugl og fuglevoktere som er i ferd med å gi opp, er ikke et godt syn for daglig leder av verdensarvstiftelsen, Rita Johansen.

- Dette er fryktelig trist. Fuglevokterne legger ned en kjempeinnsats med å bygge opp ærfuglbestanden i de gamle dunværene, sier Johansen som uttaler til BAnett at det vil bli tatt initiativ for å endre situasjonen.

Begrunnelsen for Vegaøyans plass på den prestisjetunge UNESCO-listen over verdensarv-områder, er kulturlandskapet i området. Særlig er det lagt vekt på den unike ærfugl- og duntradisjonen.

Har opplevd lignende før

Johansen viser til at det er skuddpremie på mink og kråke når hun nå ser etter løsninger for å berge fuglevoktere og ea.

- Predatorbekjempelse har vært prioritert i alle år, og fra 2012 har det vært 400 kroner i skuddpremie for hver mink som blir tatt. Dette er et spleiselag mellom Vega kommune, Vega verneområdestyre og Stiftelsen. Fra 2017 gis det også 105 kroner per kråke.  Det er stiftelsen, Vega verneområdestyre og Vegajakt som spleiser på dette. Siden oter også tidligere år har skremt og drept ærfugl, har Stiftelsen søkt og fått innvilget fellingstillatelse på inntil fem oter. Tidligere har det ikke vært søkt om felling av mer enn 1-2 oter. Men når det nå i år har blitt så store ødeleggelser, vil Stiftelsen i samarbeid med fuglevokterne, Vega verneområdestyre og Statens Naturoppsyn ta initiativ for å se på mulige løsninger, sier hun til BAnett.

Åpen for å drøfte om flere oter kan felles

Verneområdeforvalter Jannike E. Wika  åpner opp for å vurdere om jaktsesongen på oter bør forlenges, og om flere dyr bør tas ut.

- Vi har evalueringsmøter etter hver sesong. Vi kan da drøfte om antallet fellingstillatelser er tilstrekkelig, og om tidsperioden for jakt på oter må utvides.  Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv må kanskje vurdere om de skal søke om en lengre jaktperiode på oter, og om flere oter kan tas, sier Wika.

Usikker på hvor stor oterbestanden er

I motsetning til mink er oter totalfredet.  Dermed er det ikke bare å utlyse skuddpremier, poengterer Runar Omnø i Statens naturoppsyn overfor BAnett.

- Disse to artene  mink og oter  forvaltes helt forskjellig. Mink er en fremmed art i Norge som er uønsket. Det er skuddpremie på den, og den kan jaktes på av alle grunneiere hele året. Oter er derimot en naturlig del av vårt artsmangfold. På åttitallet var bestanden av den så liten at det kom et forbud mot å eksportere skinnet, og oter ble totalfredet med unntak av skadefelling etter søknad, sier Omnø. Han synes det er vanskelig å gi noe anslag på hvor stor oterbestanden er i dag.

-Dette er ingen eksakt vitenskap. Men i dag kan vi nok anta at Helgeland og Nordland trolig har en god bestand av oter, sier Omnø.

Oter Seniorforsker Arild Landa i NINA viser til observasjoner hvor oter fortrenger mink, og forventer derfor bedring i hekkesuksess hos terner, småmåker og teis på sørvestlandet. Foto: Tommy Ebbesen

NINA:Oter fortrenger mink

Norsk institutt for naturforskning (NINA) følger utviklingen i oterbestanden på Sørvestlandet, hvor den er på vei tilbake. I en artikkel publisert av seniorforsker Arild Landa i NINA, er det forventning til at oterens tilbakekomst kan fortrenge mink.

" Undersøkingar frå andre stader stør observasjonar av at oteren sin frammarsj gir ein tilsvarande tilbakegang i bestanden av mink, skriver han.

"I tillegg til å få attende ein naturleg heimehøyrande art som oter, vil den derfor òg bidra til ein naturleg restaurering av kystskjergarden fordi ein kan forvente betring i hekkesuksess hos terner, småmåker og teist, som er særlig utsatt for minkpredasjon", skriver han.

Oter sendes til NINA

Omnø nevner muligheten for manglende mattilgang som en mulig årsak til at oter går på ea.  Fuglevokter John R. Karlsen nevner «mangler ved oternes tannsett» .

Banett har spurt Wika om fysisk tilstand til de oterne som nå er felt i Muddværet. Om de var avmagret, eller hadde andre tegn som tyder på at de har hatt manglende mattilgang.

- Alle oterne som blir felt sendes inn til NINA som sjekker disse forholdene, sier hun som svar på dette til BAnett.