- Som en omvendt offentlig anskaffelse skulle aksjene vær annonsert til salgs i markedet for å oppnå høyest mulig pris. Det er tross alt innbyggernes penger, sier Høyvik.

- Alt for lav pris

Han reagerer også på at kjøper, altså Torgnes AS ved største eier Paul Birger Torgnes, er kommunestyrerepresentant.

- Denne personen har som nestleder i styret i Norsk havbrukssenter kunnskap ingen andre i kommunestyret sitter med. Et naturlig tidspunkt for beslutning om salg ville vært etter selskapets ordinære generalforsamling i juni. Kjøper oppnår også en særlig fordel når denne etter kjøpet oppnår et eierskap på 67 prosent, sier Høyvik.

Han håper disse punktene som ble diskutert bak lukkede dører.

- I motsatt fall solgte kommunen aksjene til én kjøper, med utilbørlige fordeler, til en alt for lav pris. Det er i alle fall det som kan henge igjen etter det lukkede møtet, sier Høyvik.

Ville ikke solgt selv

Ordfører Johnny Hanssen er ikke helt uenig med Stig Høyvik, men mener samtidig at kommunestyret gjorde det rette vedtaket.

- Min personlige vurdering var at hadde det vært mine private aksjer og jeg ikke hadde behov for pengene så hadde jeg ikke solgt. Jeg har tro på næringen, men ikke på at kommunen skal sitte som eier - fordi vi da kan møte oss selv i døra når det søkes konsesjoner og skal behandles saker i fylke og andre myndigheter, sier Hanssen.

Han sier diskusjonen i kommunestyret gikk mest på vurderinger av verdien i selskapet og hva politikerne trodde ville skje framover.

- Man vurderte hvorvidt det var rett tid å selge seg ut i. Vi har også et vedtak på å ha en eierstrategi i selskapene vi eier, og diskuterte om det var riktig å sitte på en stor aksjepost i et selskap som dette. Vi kom til at det ikke er kommunens oppgave å sitte med slike aksjer. Derfor var det et enstemmig kommunestyre som mente det var riktig å selge nå. For min del sa jeg at jeg ville ha ventet med å selge, men ønsket ikke å markere meg med å stemme imot og gikk derfor med for at vi skulle få et enstemmig vedtak, sier Hanssen.

Tjener 11 millioner

Ordføreren sier formannskapet diskuterte muligheten for å legge aksjene ut på det åpne markedet.

- Dette ble så vidt jeg husker også nevnt i kommunestyret. Det vil alltid være et spørsmål om gevinst eller tap når det er snakk om tidspunkt for salg. Det blir en evig diskusjon Vi valgte å selge og gå videre, sier Hanssen.

Han opplyser at kommunen får en avkastning på 11 millioner kroner fra aksjesalget. Kommunen har brukt cirka 6 millioner kroner på oppkjøp av aksjer, og får igjen cirka 17 millioner i form av aksjesalg og tidligere utbytte på aksjene.

- Jeg er på ingen måte misfornøyd med det. Vurderingen er nok riktig, også i forhold til at kommunen ikke bør sitte som en betydelig passiv aksjonær i et slikt selskap, sier Hanssen.

- Hva skal pengene brukes til?

- Vi må bruke dette enten på investering eller nedbetaling av lån, og det finnes mange gode formål. Vi har vedtatt låneopptak på Lille Brønnøya. Der kan man kanskje unngå lån. Vi har også vedtatt et Newton-rom som også utløser lånebehov. Vi har hallen som planlegges ved BVS. Kanskje man kan slippe lånefinansiering også der. Det er kanskje fordelaktig å slippe store lånebeløp ved å bruke avkastningen fra disse aksjene, men det må behandles politisk etter hvert, sier ordføreren.