-Jeg synes fredning på oter i fuglereservat ikke hører hjemme noe plass. Jeg skal være her til St. Hans, men det blir siste sesong jeg lage til mat til oter. Dette får seile sin egen sjø, og det er flere her på Muddværet som tenker slik, sier fuglevokter John R. Karlsen fra Brønnøysund. Han har sommersted i slektsboligen på Muddværet, hvor ea nå har lagt seg i ehusene.

Stygg start på ærfugl-sesong

Men tirsdag denne uke forteller han til BA at årets sesong har fått en stygg start, med ribbede og blodige ærfugl tatt på reir.

- Både Rita Johansen i Vegaøyan verdensarv og verneområdeleder Jannika Wika vet om dette. Wika ga tillatelse til å skyte ett dyr under hekketiden, men oteren har spist opp fem ærfugl på reir. Jaktmannen på oter og mink skal utover, men det er altfor sent. Jeg synes allmuen må få vite hvordan det er å være fuglevokter. Jeg har sittet som vakt fra morningen til klokka tre i natt. Det tror jeg jeg slutter med, for det går ut over helsa når ikke vi får støtte fra styresmaktene. Hadde vi kunne tatt ut den oteren som kommer opp hit blant bebyggelsen, da hadde vi sluppet dette. Nå kjennes det nesten ut som jeg sitter her for å skaffe mat til oteren, sier han tirsdag.

Må velge

BA snakker med fuglevokter Erna Synnøve Nilsen på Muddværet samme dag. Hun er også fortvilt.

-Oteren kommer på nattmorgenen, men også midt på formiddagen. Den går rett inn i ehus her og tar ærfuglen. Hun har ikke sjans da der hun ligger å ruger på eggene. Hvis ea forsøker å rømme, så river oteren av henne vingene. Fuglene utsettes for stor pinsel, opplever Nilsen. Hun forteller at det er gitt løyve til å felle oteren.

-Men det kommer for sent. Den må tas i mars/april før fuglen går i land, men har fått beskjed om at vi må vente å se om oteren tar fugl. Dette fordi oteren er totalfredet. Men nå får de velge om de vil ha oter eller fuglevoktere. Jeg har opplevd å få utradert hele ebaner med syv fugler på reir. Ingen kom seg unna, oteren reiv dem sund. Det er voldsomt å se og finne slikt. Oteren har tatt så mye ærfugl her at jeg ikke har så mange igjen. Det tar lang tid å etablere nye ea på reir i ehusan, sier hun.

Grunneier hadde fire fellingstillatelser

Karlsen forteller at han som grunneier på Muddværet tidligere hadde fire fellingstillatelser på oter.

-I 2004 søkte jeg fylkesmannen i Bodø om fellingstillatelser etter at jeg fikk se oter ta ærfugl på reir. En representant for fylkesmannen var her også å observerte det. Da fikk jeg fire fellingstillatelser årlig. Jeg sendte de felte dyra til Trondheim for obduksjon slik det var påkrevd. Oteren blir et problem når den får stor familie som skal ha mat. Da går den på ærfugl. Vi ser også at det er gamle oter med mangelfylt tannsett som har problem med å ta fisk. De tar heller eeapå reir. Etter å ha benyttet meg av fellingstillatelsene noen år, så ble det slutt på oterplagen og vi har hatt noen brukbare år. Men nå har det tatt seg opp igjen. I 2014 fant de ut at kvoten for hele Vega skulle være 4-6 otere, det går ikke. Det er altfor lite, sier Karlsen.

Verneområdeforvaltning sendte jaktmann onsdag

Onsdag ettermiddag denne uken ser situasjonen lysere ut. Da har verneområdeforvaltningen sendt jaktmann.

-Jaktmann Brynjar Harsvik har vært her, og felt to otere på min eiendom. Om det er de rette dyrene vet vi ikke, men mistanken er rettet mot ett av dem. Vi så masse oterspor her i påsken, og var i kontakt med Jannike E. Wika  i verneområdeforvaltningen for å få tatt dem ut da, men da var det så mye om og men og hindringer. Hvis det nå er de rette oterne som er tatt, så har vi fått en veldig fremgang og forståelse for situasjonen. Det håper vi, sier Karlsen.

Verneområdeforvalter: Har gitt fellingstillatelser

-Vi har gitt fellingstillatelse på oter i Muddværet for å ta den eller de oterne som gjør skade. Første gangs tillatelse til å ta ut oter på Muddværet ble gitt for tre uker siden. Da ble vi kontaktet av Erna Nilsen om en pågående oter der hun holdt på å re opp til ea. De prøvde gjentatte ganger å skremme den bort uten at det hjalp. Den ble tatt ut. Siden har jeg ikke hørt noe, før jeg ble kontaktet på ny tirsdag om oterproblemer på Muddværet. Da hadde det vært flere tilfeller av direkte angrep på ærfugl. De fikk da ny fellingstillatelse, og jaktmann Brynjar Harsvik reiste ut dagen etter for å ta ut oterne som utgjør et problem. Men det er ville dyr så vi kan ikke garantere utfallet av jakta, sier Jannike E. Wika, verneområdeforvalter ansatt hos Fylkesmannen i Nordland, med kontorsted på Vega. Hun sier at det ikke bare er i Muddværet de er plaget av oter i år.

Har fått otermelding fra flere øyvær

- Vi har også fått meldinger fra Bremstein, Kilvær og Flovær om dette. Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv har på vegne av fuglevokterne søkt og fått fem hengende fellingstillatelser på oter. Det betyr at fellingstillatelsene kan brukes dersom det blir problem med oter i dunværan i perioden mellom 13. april og 31.juli. Ærfuglen legger seg ikke på reir før i mai, så da har ærfuglvokterne en måned på seg til å se om det er pågående oter som kan utgjøre en trussel. Vokterne må ikke ha sett at oteren tar ea på reiret. Hvis ærfuglvokter mener at dette er oter som vil bli trussel for ea under hekkingen, så vil det bli gitt fellingstillatelse. Dette er bygd på en tillit mellom forvaltningen og ærfuglvokterne. Tidligere måtte hver enkelt grunneier søke fylkesmannen om tillatelse, en prosess som kunne ta fjorten dager. Nå kan de ganske enkelt ringe meg, og få fellingstillatelse straks hvis det er innefor det vi har fått tildelt. Hengende fellingstillatelser på oter har vi hatt i to-tre år nå, men det er første gang vi har fått henvendelse med ønske om å bruke dem. Hvorfor det er så mye rapporter om oter som tar ea i år, kan være en sammensatt problemstilling som jeg ikke har noe enkelt svar på, Oter og ærfugl lever side om side, og det kan være krevende noen ganger, sier Wika.

Åpen for å drøfte om flere oter kan felles

Verneområdeforvalteren åpner opp for å vurdere om jaktsesongen på oter bør forlenges, og om flere dyr bør tas ut.

-Vi har evalueringsmøter etter hver sesong.Vi kan da drøfte om antallet fellingstillatelser er tilstrekkelig, og om tidsperioden for jakt på oter må utvides.  Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv må kanskje vurdere om de skal søke om en lengre jaktperiode på oter, og om flere oter kan tas, sier Wika.

Fisk øverst på oterens meny

Runar Omnø i Statens naturoppsyn sier det er verneområdestyret som har forvaltningsansvaret for verneområdet. Han bekrefter å ha blitt informert av verneområdeforvalter Jannike Wika, tirsdag.

-Det er fylkesmannen som gir fellingstillatelser etter søknad fra verneområdestyret, og det kan bli gitt skadefellingstillatelse når det er skade på ffor eksempel husdyr. Det er fisk og skalldyr som står øverst på oterens meny. Men vi ser at den også av og til tar fugl. Hvis det skorter på tilgang til fisk, så kan den kanskje bli mer ivrig på fugl. Enkeltindivid kan lære seg en jaktteknikkpå fugl, og bruke det aktivt. At det meldes om så mye av dette i år, kan jeg ikke gi noen enkel forklaring på. Men mangel på mat kan være en årsak, eller andre tilfeldigheter, sier Omnø.

Totalfredet

I motsetning til mink er oter totalfredet.

-Disse to artene forvaltes helt forskjellig. Mink er en fremmed art i Norge som er uønsket. Det er skuddpremie på den, og den kan jaktes på av alle grunneiere hele året. Oter er derimot en naturlig del av vårt artsmangfold. På åttitallet var bestanden av den så liten at det kom et forbud mot å eksportere skinnet, og oter ble totalfredet med unntak av skadefelling etter søknad. I dag kan vi nok anta at Helgeland trolig har en god bestand av oter, sier Omnø.

Ille tilredte ærfugl som skal være et resultat av oterens jakt på Muddværet.
-Jeg har sittet som vakt fra morgenen til klokka tre i natt. Det tror jeg jeg slutter med, for det går ut over helsa når ikke vi får støtte fra styresmaktene, sier fuglevokter John R. Karlsen. Foto: Vilde Aga
—Oteren kommer på nattmorgenen, men også midt på formiddagen. Den går rett inn i ehus her og tar ærfuglen, sier Erna Nilsen i Muddvær Foto: Helge Haukeland