– Her er det mange som bør skamme seg.

Ordene kommer fra en lokal mann som ser på alt plastskrotet som er festet til den 64 fots seilbåten «Sheba Queen» som ligger fortøyd i gjestehavna i Brønnøysund.

Tre seilbåter

Kaptein Børje Møster solgte bilen og huset for å kjøpe seilbåten. Nå reiser han langs kysten med frivillige for å plukke søppel.

Seilbåten er eid av Børje Møster, som også er kaptein. Han solgte hus og bil for å kunne kjøpe båten, og nå består livet hans stort sett i å reise langs norskekysten og plukke søppel gjennom organisasjonen In the same boat, og å plukke opp søppel. Prosjektet har støtte fra Sparebankstiftelsen og Miljødirektoratet.

– Vi har tre seilbåter nå. To seiler langs kysten, mens den tredje seiler i Oslofjorden. Denne båten har hovedfokus på kysten og skjærgården, forteller han.

Og bare i Brønnøy er resultatet 30 kubikkmeter skrot fordelt på to ekspedisjoner. Skrotet kastes i en container som står ved parkeringsplassen nedenfor havnesenteret.

– Vi er forskrekket over hvor mye vi finner i Brønnøy, sier han.

Internasjonale frivillige

Mannskapet består foruten Møster av Antoine Beyssac (19) fra Normandie i Frankrike, Maiken Reichel (19) fra Frankfurt i Tyskland, Milan Ometak (20) fra Bretagne i Frankrike og Sara l'Erario (19) fra Firenze i Italia. De er alle frivillige og er på båten i en til fire måneder.

– Det er ikke vanskelig å finne mannskap, vi har fullt ut til november nå, og det er ikke bare fra Europa, men også fra Asia, Australia og Amerika. De får gjøre noe praktisk, og for mange av de yngste er dette første gang de er borte fra hjemmet, så de lærer også å vaske og å holde orden, i tillegg til sosialt samvær, fridykking, kajakkpadling og selvfølgelig søppelrydding, forteller Møster, og legger til at noen også er eldre, og at det er kjekt å ha noen med som er rundt 24-25 også.

De fire ungdommenes motivasjon virker å være beslektet på minst ett punkt: De er glade i miljøet, og var leie av å ikke gjøre noe.

– Det er et fint prosjekt, og jeg lærer mye. I Frankrike har vi ikke så store problemer med plast. Vi bruker havet mindre enn dere. Her lærer vi mye om plast i havet og dyreliv, sier Antoine Beyssac.

Ville gjøre noe

Maiken Reichel er enig.

– Jeg så etter jobb i Norge, og kom over dette. Jeg leste om prosjektet og ble veldig engasjert. Dette er drømmen min, fordi jeg er glad i miljøet. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre en forskjell, og mens du får mye informasjon på skolen blir det med det - du gjør ingenting, sier hun.

Sara l'Erario oppsummerer sin motivasjon enkelt:

– Det er tre grunner til at jeg er her: Jeg har alltid drømt om Norge, jeg elsker båtliv og jeg elsker miljøet. Det føles godt å plukke plast, vi møter mye takknemlighet, sier hun.

Norge er veldig spesielt

Milan Metak nikker.

– Jeg liker å seile. Her får vi fisket og opplevd Norge, og jeg liker å leve i naturen, enten vi er ute i flott vær eller holder oss inne i dårlig vær.

Norge er definitivt en viktig del av motivasjonen for de to andre også.

– Norge og landskapene her er veldig spesielt. Mens vi seiler tenker du bare «herregud», det er veldig forskjellig fra Tyskland og Frankrike, sier Reichel, som for øvrig også har reist i Sverige og på Island.

– Etter en måneds tid blir man jo litt vant til at det er så flott, legger Beyssac til.

Mye mikroplast

Bildet viser mikroplastfibre i plankton fra Brønnøy. Foto: In the same boat

Ruten til «Sheba Queen» har så langt gått fra Oslo i februar og ryddet nordover kysten. Så langt har de plukket 54 tonn med søppel på fjæresteinene. Når de kommer opp til Tromsø skal de snu og rydde seg sørover igjen.

– Jeg holder det vel gående til november, da skal jeg ha litt fri også, sier Møster.

Han sier for øvrig at han jobber uten lønn, noe alle i organisasjonen gjør, men at det på sikt kan være behov for at de som deltar fast bør ha en viss inntekt - av hensyn til privatøkonomien.

Møster mener det er viktig og bra at mange deltar i å rydde søppel og plast, men at det ikke holder å sende ut skoleklasser. Noe som også opptar ham er mikroplast. Organisasjonen har utviklet en «planktonhåv» - et nett - som slepes etter seilbåten i to knops fart i fem minutter, som er fast prosedyre.Det har filter som fanger opp mikroskopiske plastfibre. Det fanger de opp over alt, også i Brønnøy.

– Det er over alt. Jeg tror nok at det etter hvert må komme en regel om at alle vaskemaskiner må ha et filter som stanser mikroplasten. Det er ikke nok at man oppfordrer folk til å bruke poser som stanser mikroplaster under vask, det må være noe folk ikke kan velge bort, mener han.

Inviterer Brønnøysund

Noe de finner over alt er små plastkuler som er en del av fiskenett. Fiskere mister disse ifølge Møster hele tiden.

– Vi tenker at vi kan drive med litt gjenbruk, så søndag vil vi invitere brønnøyværingene til å spille boccia med oss med disse plastkulene, sier han.

Skipper Bjøre Møster har med seg et internasjonalt mannskap. F.v. Sara l'Erario, Milan Ometac, Maiken Reichel og Anoine Beyssac. De poserer oppå de femten kubikkmeterne med plastsøppel de har plukket opp onsdag.