- Det er liten tvil om at dette er det sterkeste programmet vi noen gang har hatt, forteller svineprodusent og primus motor Bente Børsheim fra Vega.

- Det er nesten så man må kjøre en ønskereprise neste år!

Fornøyd med oppgjøret

For det var ikke lettvektere som stod på programmet første dag. Temaet markedsregulering er naturlig når man nettopp har fått et jordbruksoppgjør man er «greit fornøyd med», som flere antydet. Dette var da også gjennomgangsmelodi både hos Trine Hasvang Vaag (styreleder Nortura) og Geir Heggheim (styreleder Norsvin). Det var liten dissens om at regulering er viktig, ei heller om hvordan man bør gjennomføre denne på best mulig måte.

- Vi må få noe igjen for å redusere produksjonen, konstaterte Per Fredrik Bang, med bred støtte i salen.

- Vi kan ikke fortsette å forhandle vår egen lønn ned, supplerte Bente Børsheim, før hun forklarte hvordan de må redusere kjøttproduksjonen for å komme opp i en kilopris som er forsvarlig.

- Med den prisen vi får i dag vil en liten svingning i kraftfôrprisen føre til et inntektstap for min del på 50 tusen, sa Børsheim.

- Samtidig er det viktig å ikke redusere så mye at vi får større utfordringer med økt import.

Ønsket i mange år

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, har vært ønsket som foredragsholder på Vegamøtet i mange år.

- Endelig klaffet det, først og fremst på grunn av et jordbruksoppgjør som ikke krevde mye etterarbeid, innledet Bartnes, før han fortsatte om jordbruksoppgjøret.

- Dette oppgjøret skiller seg ut fra de foregående fra Ernas regjering. Kanskje hadde det med at de har tatt det inn over seg at de er en mindretallsregjering, men vi opplevde samtalene som meget konstruktive, fortsatte han, og mer enn antydet at de fleste kanskje hadde ventet seg andre toner fra to blå partier med en uttalt forkjærlighet for store enheter.

- Når det er sagt, er det også viktig for oss i Bondelaget å opptre redelig uansett farge på regjeringen, påpekte han.

Noe mer forsiktig var han i sin omtale av resultatet av forhandlingene.

- Det er et akseptabelt oppgjør. Dette er ekstremt viktig, all den tid vi går mot noen år med varslet renteøkning, sa han.

- Bruk tid på dyrene

Avslutningsvis fikk bondelagslederen gå litt på overtid med noen velvalgte ord om dyrevelferd.

- Dyrevelferd er grunnlaget for trivsel, god produksjon og for tilliten til norsk mat, sa Bartnes til anerkjennende nikk fra forsamlingen.

- Dette er også et poeng i reguleringsdiskusjonen, påpekte Ove Mortensen.

- En reduksjon i besetningen er fremfor økning for å kompensere for dårlig pris et riktig steg rent dyreetisk, sa han. M

ortensen driver både med melkekyr og svin på sin familiegård på Vega.

- Vi hadde et ønske om at både min kone Helene og jeg skulle jobbe på gården, og da ble et kombinasjonsbruk løsningen, fortalte Mortensen, som har vært med på Vegamøtet alle gangene.

- Det er absolutt viktig for meg å være med på denne arenaen, sa han.

- Det er meget givende å få diskutere både fag og landbrukspolitikk, med både kolleger og andre kapasiteter fra bransjen, sa vegabonden, som også hadde godord om årets oppgjør.

- Med tanke på at det kommer fra den regjeringen det kommer fra, er det et akseptabelt oppgjør. Både små og mellomstore bruk kommer bra ut og velferdsordningene er styrket, mener jeg, så dette kan vi ikke være misfornøyde med, poengterte den tidligere Sp-politikeren.

Vegamøtet fortsetter fredag.

Bente Børsheim er primus motor i Vegamøtet og profilert svineprodusent.