Medlemmene i YS, LO og Unio har sagt ja til ny tjenestepensjon for 800 000 offentlig ansatte.

-Vi har fått en ny tjenestepensjon som er fleksibel og som støtter arbeidslinjen, sier leder for Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

Den nye ordningen innføres fra 2020 for ansatte som er født i 1963 og senere, og er tilpasset endringene som er innført i Folketrygden. Ansatte født før 1963 beholder dagens pensjonsordning.Alt er ikke klartParat-lederen sier at alle må være forberedt på å jobbe noe lengre i fremtiden enn det som har vært vanlig. – Samtidig lever vi og er friskere enn noen gang tidligere, sier Skjæggerud til Parat 24

Parats hovedtillitsvalgte Anne Kathrine Thomassen på Brønnøysundregistrene håpte på et ja i dag.

- Parat har anbefalt pensjonsavtalen med staten som nå ligger på bordet. Selv mener jeg den er bedre enn foregående. Avtalen får betydning for både oss statsansatte og i kommunene, og har lagt ute til uravstemning blant våre medlemmer og i andre forbund. I dag skal resultatet forligge, så vi er selvsagt svært spent sier Thomassen. Hun er også styremedlem i Parats regionutvalg for Nordland, Troms og Finnmark.

Individuelt hvordan slår ut

I dag holder Parat temadag for fagforeningens medlemmer på Havbrukssenteret på Toft.  Tema for dagen er blant annet "Den nye pensjonsordningen". Omlag 50 medlemmer fra Brønnøysundregistrene og fra resten av Brønnøysund er påmeldt.  Foredragsholder fra Parat er Bjarne Rohde som til daglig arbeider ved Parats regionkontor i Tromsø.

Både Rohde og Thomassen sier det er vanskelig å si konkret hvordan ny pensjonsordning vil slå ut.

- Det kommer helt an på hva den enkelte har av opptjening, ansienitet også videre. Men den nye ordningen retter endel svakheter i den gamle pensjonsavtalen og er et svar på endringene i folketrygden som allerede har kommet, sier Rohde.

Hevder pensjonsavtale er usolidarisk

Alle Parats medlemmer i staten, sammen med YS, Unio og LO, kunne innen 15. mai, klokken 10.00 delta i uravstemningen om ny offentlig pensjon. Dersom det blir ja i alle forbundene, vil arbeidsministeren legge frem et nytt lovforslag for Stortinget.

Ny offentlig tjenestepensjon skal gjøre det lønnsomt å stå lenge i jobb ifølge arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

– Vi har fått på plass en bærekraftig pensjonsløsning for offentlig sektor. Den nye ordningen er god for både arbeidstakerne, arbeidsgiverne og samfunnet, sier Hauglie til Parat 24.

Om det blir et nei-flertall i ett eller flere av hovedorganisasjonene, vil avtalen som ble fremforhandlet i mars, trolig ikke bli noe av likevel. Organisasjonen "Forsvar offentlig pensjon" har mobilisert mot den nye pensjonsavtalen, som de mener er usolidarisk. En rekke lokale fagforeninger i offentlig sektor er tilknyttet denne. De mener den nye pensjonsavtalen premierer de som har en helse og en jobb som tillater dem å jobbe langt inn i 70-årene, mens de som ikke klarer å stå lenge i jobb, vil få en altfor dårlig pensjon.

Parat i Brønnøy forbereder streik

Samtidig som det nå ventes svar på pensjonsordningen, så meldes det om stor streikevilje blant Parats 140 medlemmer på  Brønnøysundregistrene.  Mekling er i gang for å unngå storstreik i staten, og fristen utløper i kveld.

- Vi har fulgt moderasjonslinjen i flere år. Nå er det bedre tider, og da forventer vi å få vår del av det. Vi vil ha en god lønnsutvikling. Folk er klar til å streike, sier Thomassen som forteller at fagorganisasjonen har medlemmer både på mellomledernivå, innen fagfolk på prosjekter, IT avdelinger og på telefon og saksbehandlernivå.

Men det er ikke Brønnøysundregistrenes ansatte som først tas ut i streik.  Dersom det blir streik vil Parat  i første omgang ta ut om lag 250 medlemmer i departementene fra arbeidstid start på torsdag.

Bjarne Rohde i Parat og fagorganisasjonens hovedtillitsvalgte Anne Katrine Thomassen på Brønnøysundregistrene.