Berit Bjørnerud driver enkeltmannsforetaket Amtmannstua, feriehus og overnatting i Sømna. Hun har gjort seg bruk av kommunal rådgivning både i oppstartsfase og drift. Hun synes dagens ordning hvor næringssjef-rollen i kommunen er fordelt på flere, fungerer godt.

- Næringssjef-tittelen er uvesentlig. Det viktige er at man må ha dedikerte personer som har ansvaret, sier Bjørnerud som forsvarer at næringssjef-funksjonen er viktig i kommunene.

Urterariet som forbilde

- Uten slik rådgivning tror jeg ikke jeg hadde startet enkeltmannsforetak. Via kommunen fikk jeg tilbud om rimelig etablereropplæring. Det har vært veldig nyttig, sier Bjørnerud som  tilbyr overnatting og humletitting. Hun har Hildurs urterarium i Brønnøy som forbilde.

- Hildur Tilrem startet med en suppe. Jeg har startet med overnatting og humler. Så er det kanskje noe å bygge på for nye generasjoner etter meg, sier hun.

Sømnarådmann Øystein Johannessen har måttet forsvare at næringssjefstillingen i kommunen er erstattet med et næringsstrategisk team som skal koordinere arbeidet. Dette inntil videre. Brønnøy har heller ikke næringssjef-funksjon per i dag.

Fylkestinget bevilger 16,5 millioner kroner til kommunale næringsfond for 2018. I statuttene heter det at  kommunale næringsfond er et viktig virkemiddel i kommunenes arbeid med lokal næringsutvikling.

Tror ikke på samordning

Kommunene kan gi støtte til bedriftsutvikling, investeringer i bedrifter, utviklingstiltak og grunnlagsinvesteringer. Satsing på kvinner, ungdom og unge voksne, samt innvandrere skal prioriteres. Av disse midlene får Sømna 375 000 kroner , Brønnøy 400 000 kr, Vega og Vevelstad 575 000 kr hver. Totalt 1,9 millioner kroner.

- Da jeg leste om dette første gang i BA var summene slått sammen til én for vår region. Altså 1,9 millioner kroner. Det gjorde meg bekymret, sier Bjørnerud som tviler på at en samordning av næringsarbeidet foreksempel mellom Sømna og Brønnøy vil komme godt ut.

- Dette må vel være ett av de vanskeligste områdene å samarbeide på; alle vil ha til seg selv. Jeg vet ikke hvor Sømna hadde vært hvis vi hadde hatt et slikt samarbeid med Brønnøy. Da jeg kom tilflyttende var Sømna ikke egen kommune, og det var lite som skjedde her. Men i årene vi har vært egen kommune har det blomstret mye aktivitet.  Jeg hører også mye godt om Sømna fra andre etablerere, og mindre om Brønnøy. Av prinsipp er jeg for interkommunalt samarbeid, men det er jo måten det blir gjort på  som avgjør. Jeg tror Sømna blir for små og uinteressante for Brønnøy. Samtidig må jeg spørre hva Brønnøy egentlig får til på næringssiden. Jeg ser en kommune hvor de ikke er voksne nok til å håndtere seg selv, men gjerne vil ha interkommunalt samarbeid. Alle må i så fall ha noe igjen for det, sier Bjørnerud.