Årets utegudstjeneste 2. pinsedag i ruinen etter St. Knutskirken på Tilrem ble også en avskjedsgudstjeneste for prost på Sør-Helgeland Sigridur Gudmarsdottir.

Fem prester, to proster og en biskop

Manns- og kvinnesterke Det manglet ikke på prester på Tilrem 2. pinsedag. Fra venstre: Sogneprest i Sømna Solveig Halla Kristjansdottir, diakon Gry Netland-Ebbesen, prost Olav Rune Ertzeid, prost Sigridur Gudmarsdottir, biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, comeback-vikarprest Even Borch i Brønnøy, sogneprest Caroline Hauglid-Formo i Vega og sogneprest Gjøa Kristine Aanderaa i Bindal.

Biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes i Sør-Hålogaland bispedømme og prost i Nord-Helgeland Olav Rune Ertzeid - som skal vikariere for Gudmarsdottir det neste året - deltok også på dagens utegudstjeneste i den anledning. Tradisjonen tro var sogneprestene fra de andre kommunene på Sør-Helgeland også til stede. Totalt var alterområdet i den gamle kirkeruinen befolket av fem prester, to proster, en biskop og en diakon under dagens gudstjeneste.

Det som først så ut til å bli en grå, kald og våt affære ble i stedet velsignet med flott sommervær. Sol, innslag av blå himmel med et lett skylag til pynt, nesten vindstille og femten plussgrader ga en flott ramme rundt gudstjenesten (se bildeserie nederst i saken).

- En av våre beste

Sigridur Gudmarsdottir får ros og takk for innsatsen fra biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes.

Biskop Justad takket Gudmarsdottir for en kort, men god, tjeneste som prost på Sør-Helgeland, og mente Gudmarsdottirs nye arbeidsgiver, Kirkelig utdanningssenter i Nord (KUN)/Girkolaš Oahpahusguovddáš Davvin, var heldige med sin ansettelse.

- De har fått en av våre beste, slo biskopen fast.

Hun takket også den avtroppende prosten for den gode jobben hun har gjort, og for å være et godt menneske.

Ertzeid tar to prostier

Prost på Nord-Helgeland Olav Rune Ertzeid skal vikariere som prost på Sør-Helgeland det neste året.

Prost i Nord-Helgeland, og tidligere sogneprest på Vega, Olav Rune Ertzeid har fungert i Gudmarsdottirs sted en periode allerede - og til BAnett opplyser biskopen at stillingen som prost på Sør-Helgeland ikke blir lyst ut med det første.

- Olav Rune Ertzeid skal fungere som vikarprost for Sør-Helgeland i ett år. Altså vil han ha to prosteseter, både i Brønnøysund og Sandnessjøen. Dette skal løses på den måten som er best for begge prostiene. Vi tror dette blir en god løsning. Olav rune har lang erfaring som prost, og har også erfaring med denne regionen etter mange år som sogneprest på Vega, sier Jusnes.

Vil vente et år med utlysning

- Vil stillingen bli lyst ut deretter?

Biskop Ann-Helen Fjelstad Jusnes opplyser at nytt lovverk og mulig påfølgende organisatoriske endringer i kirken gjør at kirken nå har valgt å vente et år før prostestillingen på Sør-Helgeland eventuelt lyses ut på ny.

- Når det er sagt så skal eventuelle endringer ikke tres nedover hodet på noen. Det vil bli gjennomført prosesser der alle instanser, fra menigheter til ansatte, skal høres, lover Jusnes.

Biskopen presiserer at alle andre stillinger som er og blir ledige vil bli lyst ut.

- Vi mener det er ekstra viktig å ha en prest i alle sogn. Vi ser at dette påvirker samfunnet, og at det er viktig å ha en god prest for å få en god lokal kirke. Det er imidlertid en utfordring for hele kirken å få rekruttert prester. Færre studerer teologi og mange er i ferd med å nå pensjonsalder. Dette er noe vi jobber veldig hardt for å finne løsninger på, sier biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes.

Bilder fra gudstjenesten:

Prester og proster ønsker folk velkommen til St. Knutskirken på Tilrem.
Kirketjener Jan Kristiansen besørget også stillingen som klokker på Tilrem.
Prester, proster, diakon og biskop marsjerer inn i prosesjon med korset.
50-60 personer møtte opp for å få med seg en fantastisk fin utegudstjeneste.
Even Borch
Nattverd ble også gjennomført på Tilrem.
Det var lang, lang rekke til nattverden denne dagen.