Lensmann på Sør-Helgeland Roger Stangnes opplyser til BAnett fredag at politiet har besluttet å legge ned forbud om å oppholde seg i og ved den tidligere driftsbygningen til Helgeland Samvirkeslakteri i Lendinga.

1for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser
2for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet
3for å avverge eller stanse lovbrudd.

Varsler om forbud og sperrer av

Det er hengt oppslag på bygningen som opplyser om forbudet og politiet har også merket bygningen med sperrebånd.

Årsak er gjentatte grove tilfeller av hærverk.

- Vi hadde en påsatt brann i bygget tidligere i vinter, og etter dette har det vært stille. De siste to ukene har det imidlertid vært stor aktivitet i og ved bygget og det er gjort mye hærverk. Vinduer er knust, dører er ødelagt og da jeg var på befaring i bygget mandag denne uken sammen med brannsjefen oppdaget vi at det er forsøkt eldet bål på flere nye steder den siste tiden, sier Stangnes.

Da BAnett var på slakteritomta fredag fikk avisen opplyst av en kilde på stedet at et vindu på Sivilforsvarets lager, som ligger i nærheten, også er knust i løpet av det siste døgnet.

Finner ingen ansvarlig eier

Politiet er bekymret og oppgitt over situasjonen. Det er over lengre tid jobbet for å finne en ansvarlig part som kan sikre bygget, fordi de frykter alvorlige ulykker og/eller skader i forbindelse med aktiviteten som barn og ungdom bedriver i bygget. Det er blant annet redskaper, store maskiner, potensielt farlige stoffer og flere områder med stor fallhøyde i bygget.

- Men vi har ikke lyktes med å finne noen som kan pålegges sikringsarbeid. Det er en juridisk hengemyr og status nå er at det ikke finnes en part som er direkte ansvarlig for bygget og som dermed kan pålegges å gjøre sikringsarbeid. Verken politi eller brannvesen har ressurser til å gjøre det, sier Stangnes.

Helgeland Samvirkeslakteri er konkurs, og ingen tilknyttet det tidligere selskapet kan dermed stilles ansvarlig for bygget. Opplysningsvesenets fond eier tomta, men ikke bygget. DNB er største kreditor til boet etter Helgeland Samvirkeslakteri, og har fått adgang til å selge bygget for å forsøke å inndrive midler for å dekke skyld. Men banken er imidlertid ikke ansvarlig for bygget, ifølge Stangnes.

Lensmannen ber naboer og andre i området om å melde ifra til politiet hvis folk blir observert i eller i umiddelbar nærhet til bygget. Politiet ønsker også å komme i kontakt med folk som eventuelt skal ha lovlig adgang til å oppholde seg i bygget.