Nå tar brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) bladet fra munnen. Han er oppgitt over de siste næringspolitiske signaler fra Sømna.

- Jeg blir ganske overrasket når jeg ser at de overhodet ikke er interessert i et næringssamarbeid. Jeg forstår godt at de ønsker egen næringssjef i Sømna, men utover det er det viktig å få til et næringspolitisk samarbeid. Jeg ser Sømna Sp er redd et samarbeid ikke vil gagne Sømna kommune, men bedrifter ser ikke kommunegrenser som hindring. Bedrifter skal serve en hel region, og mange må forholde seg til nasjonalt nivå. Da er det på mange måter synd hvis politiske kjepphester skal stå i veien, sier Hanssen.

Visr til samtale

Brønnøyordføreren forventet andre signaler fra Sømna, og viser til samtaler med ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap).

- Det var et felles møte hvor jeg, Andrine Solli Oppegaard og leder Kristian Warholm i Driftstyre II Brønnøy, snakket om de store ting. Slik som biogass, havbruk og utvikling av landbruket. Tema var hvordan vi kan finne felles løsninger og stå i lag, heller enn krangling mellom Sømna og Brønnøy. Alle på møtet syntes det var en god idé. Vi ble enig om å få til et stormøte der begge ordførerne skulle være til stede og næringsforeningene våre, for slik å se om vi kunne få til et bredere samarbeid. Bakgrunnen for samtalene som ble holdt i fjor høst, finner vi et par år tilbake, da regionrådet ville lage en felles strategisk næringsplan for Sør-Helgeland. Sømna var også invitert til å være med, men vi fikk ikke noe klart svar. De ville vente litt og ansette ny næringssjef først. Så kunne vi se på samarbeid på nytt. Brønnøy ønsker en felles næringspolitisk strategiplan mellom kommunene, konstaterer Hanssen.

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard bekrefter at møtet fant sted.

- Ja, vi har hatt slikt møte og det var enighet slik Hanssen beskriver. Men det har ikke vært kapasitet til å ha et møte med næringslivet. Når det gjelder næringspolitisk strategiplan, så er Brønnøy i gang med sitt arbeid nå; en næringspolitisk strategiplan for Brønnøy. Jeg kan godt være åpen for utvidet næringspolitisk samarbeid, men for meg er det viktig å ha hele kommunestyret med på det. Jeg må i det minste ha et mandat fra kommunestyret, sier Oppegaard som sier behov knyttet til næringssjef er utregnet til å være en 30–40 prosent stilling.

- Det er vanskelig å rekruttere. I tillegg har næringslivet forskjellige behov for tilrettelegging fra kommunen. Å finne en person som jobber spesifikt inn mot alle behov er veldig vanskelig i lys av rekrutteringsutfordringene hele regionen står overfor. Rådmannen har funnet en midlertidig løsning som fungerer inntil vi har fått konsolidert situasjonen.

- Sp dikterer

Hun retter en melding inn til sitt eget kommunestyre.

- Kommunestyret og politisk nivå må ikke glemme alle prosessene som vi har satt i gang i de siste to årene og som fremdeles går. Slik som areal og kommunedelplan, felles kystsoneplan, skoler, høyning av kvaliteten i utdanning, prosjekter digitalisering, samt oppstart av nærings og landbruks plan og gjennomgang av eiendomsmassen. For øvrig; hvis Sp går tilbake til kommuneplanarbeidets kunnskapsgrunnlag, så vil de se at så veldig mye resultat i form av etablerte bedrifter er det ikke. Signalene jeg har mottatt som ordfører, går veldig mye på hvorvidt vi har barnehageplasser, gode skoler på grunn- og videregående nivå.

- Rådmann Øystein Johannessen har stilt spørsmål ved om næringssjef er svaret på Sømnas behov. Gjør du nå det samme basert på dokumentasjon fra kommuneplanarbeidet?

- Vi må i hvert fall ha takhøyde for at det er løsninger som kan være annerledes enn hva Sp direkte dikterer, sier Oppegaard.

Ordfører vil ha en næringssjef

Brønnøy kommune står også uten næringssjef, etter at Knut Horn pensjonerte seg. De har i likhet med sømnarådmannen delt oppgaven på flere. Men dette er midlertidig ifølge Hanssen.

- Jeg mener vi må ha en næringssjef. Dagen situasjon ser jeg for meg å være midlertidig. En næringssjef greier ganske enkelt å tjene inn sin stilling, og kan få utrettet mye sammen med en ordfører. Jeg kunne sett for meg en næringssjef-stilling i hver kommune som kunne jobbet i lag, og for eksempel et felles landbrukskontor liggende på Sømna, sier Hanssen.

Dermed står begge kommunene i en midlertidig situasjon angående næringssjef-stillinger. Sør-Helgeland regionråd har enda ikke landet i hva som skal skje når nåværende administrative leder for rådet, Arnljot Arntsen går av. Han har tidligere varslet at han går av i 2018, og det har vært drøftinger i regionrådet på hvilken fremtidig form det skal ha, og hvilken rolle som eventuelt skal utlyses hvis stilling i regionrådet igjen skal utlyses. Hanssen bekrefter at strategisk næringsutvikling har vært knyttet til diskusjonen om hvilken kompetanse som eventuelt skal inn.

- Men Brønnøy ser ikke for seg at regionrådet tilsetter ny næringssjef for Sør-Helgeland. Nei, regionrådet skal drive politikk og ikke være en administrativ næringsavdeling, konstaterer Hanssen.

Oppegaard er politisk leder for Sør-Helgeland regionråd. Hun sier at utredningen av det fremtidige regionrådet ikke er ferdig, og hun har heller ikke mottatt oppsigelse fra nåværende administrativ leder.

- Arntsen har signalisert at han vil gå av i 2018, men har ikke levert oppsigelse. Når det gjelder næringsstrategisk arbeid, så er det en viktig bit av det en eventuelt nytilsatt skal drive med men det foreligger ingen utredning hvor administrativ ledelse av regionrådet overtar næringssjef funksjonen. Men det er ingen tvil om at vi trenger å løfte i lag for regionens del, i og med at vi er en felles bo og arbeidsmarkedsregion, konstaterer Oppegaard.

Skal lytte

I Sømna næringsstyre representerer Hans Ivar Slåttøy Sømna næringsforening.

- Slåttøy uttaler at Sømna må ha næringssjef.

- Ja, han er veldig tydelig på det.

- Han sier næringsforeningens arbeid ligger nede fordi kommunen ikke utøver en slik rolle.

- Det er ikke vanlig at kommunen driver foreninger. Vi får høre hva næringslivet sier når vi har møte med dem, avslutter Solli.