Nasjonaldagen i Sømna åpnet, tradisjonen tro, med salutt klokken 08.00 hvorpå Sømna Hornmusikk spilte opp. En flott og rørende tradisjon som har vart gjennom årtier. Vi må aldri glemme hva vi feirer, er budskapet salutten minner oss om.

– Det er en fantastisk dag på alle måter. Å få feire nasjonaldag i frihet og demokrati er ingen selvfølge i dag. Derfor skal vi løfte våre flagg høyt  og være takknemlige for både frihet, demokrati og grunnlov, sier ordfører Andrine Solli Oppegaard.

Takker for frihet

Årets tale ble i år holdt av elever i 8.klasse ved Vik skole. Også de var opptatt av den friheten vi er så heldige å få leve i. Barnetoget gikk på slaget klokken 10.30 og var lengre enn året før. Været hadde nok lokket mange ut feire vår nasjonaldag, selv om vær ikke burde være en hindring å en slik dag.

– Vi har så mye å være takknemlige for, og vi er lite flinke til å sette pris på det vi har. Vi må bli flinkere til mye og ikke minst ivareta miljøet slik at vi kan fortsatt kan feire i både ren luft og jord, i demokrat i og takknemlighet, sier en av talerne Tea Hjelmseth.

Flagg fra 17. mai 1945

Et spesielt flagg. Dette fikk mon mormor under krigen og gjemte det godt. Da frigjøringen kom, bar hun det med stolthet både 8. og 17. mai 1945. Fra venstre: Era, mamma Stine Merethe og Saga Larsen.

Inne i den fullpakkede Sømnahallen fant vi Stine Merethe Larsen. I hånden var hun et noe spesielt flagg.

– Dette flagget er gammelt. Vår datter Saga fikk det i fødselsgave fra sin oldemor i Ringebu. Bestemor fikk dette under krigen, da hun var liten, men hun fikk ikke lov til å bruke det da. Det er derfor stor stas å kunne bære flagget og samtidig vite at min bestemor bar flagget under feiringen av frigjøringsdagen og på 17. mai 1945. Akkurat dette flagget er en på minnelse om hvor heldige vi er som faktisk får lov til å bo i et fritt land hvor demokratiet råder. Det er et svært spesielt flagg vi har, sier Stine Merethe.