Storsalen i Albrukshuset var fullt til siste stol da alle 17.mai feirende benket seg til middag, kaffe og kaker. Og selvfølgelig for å høre talen for dagen. Men først var det gudstjeneste i kirken med påfølgende kransenedleggelse på bautaen over de falne under krigen og fiskebautaen.

Ordfører Kari Anne B. Andreassen la ned blomster og talte ved krigsbautaen. Ved fiskebautan var det Ken-Richard Hansen som la ned blomster og talte over dem som hadde gått bort på havet. Og som tradisjonen er gikk toget videre til Sykehjemmet, og selv om toget ved avgang fra kirken var ganske lite, vokste det seg til å bli dobbelt så stort ettersom folk hoppet på langs ruta.

Blomster til kommunens eldste

Ved sykehjemmet spilte korpset, og det må bare nevnes at mange av ungene i 9-10 årsalderen spilte for første gang og var så flinke.

Hele korpset med dirigent Svetoslav Argirov fortjener ros som trofast sørger for korpsmusikk i toget år etter år. Beboerne på hjemmet hadde benket seg ute på terrassen for å bivåne både korps og kor, som også bidro med sang.

Og tradisjonen med å overrekke blomster til kommunens eldste var ett av høydepunktene. Også i år var det Halldis Pedersen (95) som mottok en fin sammenplantning fra sykehjemmets leder, Wenche Johansen. Og den flotte 95-åringen fortalte til de frammøtte at hun var den siste gjenlevende fra en husmannsplass i kommunen.

Engasjert ungdom

Det var 8.klassingen Anneli Hofstad Jensen som holdt 17.maitalen. Og i en tid hvor plastforurensingen er et hett tema var det kanskje ikke helt uventet at den unge damens tale handlet nettopp om dette.

- Jeg kunne ha snakket om mange ting, for eksempel likestilling, likeverd, demokrati, men jeg velger å snakke om  plastforurensningen.

- Jeg er ung, det er vi som skal rydde opp etter dere, sa blant annet den engasjerte, unge damen.

Hun oppfordret alle til å plukke søppel, ikke bare før 17.mai.

- Hvis vi alle plukker opp oftere gjør vi verden til et finere sted, sa hun og kom med en oppfordring:

- Ser vi søppel, plukk det opp!

En viktig oppfordring fra en flott representant for alle flotte, engasjerte ungdommer. Etter talen var det som vanlig leker for ungene hvor både sekkeløp og potetløp sto på programmet.

Kom i eget fly

Det var mange tilreisende på årets 17.maifeiring. Det har nok sammenheng med at det er konfirmasjon i pinsehelga og mange har ordnet seg en ekstra langhelg. Blant de tilreisende var ekteparet Gunn Birgit og Finn Lyng som ikke har feiret 17.mai i hjemkommunen siden 1975. Den gangen  kom de i eget fly fløyet av Finn selv.

Og landet på flystripen til Torbjørn Helgesen i Hamnsundet som hadde  navnet “Fjøsvollen Internasjonal”. Turen tok tre timer fra Gardermoen.

For å få til 17.maitilstelning hadde idrettslag,husflidlag og korpset gått sammen om å arrangere. Takk til dem - og vel blåst!