Etter barnetoget samlet elever, lærere og foreldre fra BBU seg sammen med andre skuelystne utenfor samfunnshuset.

Bare pølser og is?

Der holdt niendeklassingen Ada Dahlberg Slettvoll (14) tale.

  • Se også video av elevene fra småskolen som synger

Hun innledet med å snakke om at mange på hennes alder kanskje ikke ser poenget med å stå opp tidlig på 17. mai, og delta i feiringen. Noen vil kanskje heller sove litt lenger, og forbinder dagen mer med å spise is og pølser dagen lang, mente hun.

– Sånn var jeg selv for noen år siden, sa hun.

Noen har kjempet for det vi har

Men man forstår hva dagen betyr, slo hun fast.

– Det kan være vanskelig å forstå hva 17. mai betyr i folks hjerter. Men det vi har i dag, det har noen kjempet for. Husk det. 17. mai er én dag i året, sa hun, og siktet til at man godt kan stå opp tidlig én dag i året.

– Vi i Norge har de utrolig bra. Hver dag skal vi tenke over hvor heldige vi er. Likevel er 17. mai Norges bursdag, så vi skal feire ekstra i dag. Og uansett om man er gutt, jente, muslim eller kristen, vi skal respektere hverandre og ta vare på hverandre. Det er det Norge er, mente hun.

Svensker som ikke forstår fnugget

Hun sa videre at hun følte en ære ved å få stå som ungdom å holde tale på nasjonaldagen, og snakket om at selv om de foregående generasjonene har fått til mye, så er det mye arbeid igjen.

– Én dag skal vi ut i samfunnet, den dagen skal vi bidra selv uavhengig av om vi blir politikere, bussjåfører eller noe annet.

Hun pekte også på at den norske feiringen kan virke litt pussig sett utenfra.

– Når svenskene ikke forstår fnugget av hvorfor vi er så gale på 17. mai skal vi bare feire som bare det Vi skal legge ut bunadsbilder på Instagram som vi bare vil. For dagen i dag er spesiell og vi skal feire den, gratulerer med dagen, avsluttet hun.