Kommunestyret valgte onsdag å lukke tre av sakene på sakslisten for offentligheten. Dørene ble lukket og journalisten fra Brønnøysunds Avis ble bedt om å forlate kommunestyresalen.

Følgende saker ble lukket:

PS 24/18

Søknad om fritak for eiendomsskatt etter eiendomsskattelovens § 7a, for eiendommene gnr. 104/606 og 104/949 - Stiftelsen Kløverenga eldreboliger

PS 25/18

Søknad om fritak for eiendomsskatt etter eiendomsskattelovens § 7b - historisk verdi, for eiendommen gnr. 104/55, Ytre Høgåsvei 33

PS 26/18

Salg av aksjer i Norsk Havbrukssenter

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) uttalte at sakene ble lukket for å «sikre kommunens drift». Det ble ikke vist til en konkret lovparagraf som hjemmel for lukkingen verken av ordfører i møtet eller i sakspapirene som ble sendt ut før møtet.

- Amatørmessig

Avisen har etter møtet bedt ordføreren om hjemmel og redegjørelse for lukking av alle tre sakene. BAs redaktør reagerer både på at møtene ble lukket, og måten dette ble gjort på.

—Dette er amatørmessig. Jeg trodde politikerne i Brønnøy visste bedre. Punkt én er at når et møte lukkes så skal man oppgi lovhjemmelen man bruker for hver av sakene, sier ansvarlig redaktør Matti Riesto i Brønnøysunds Avis.

Han mener - basert på det avisen vet om sakene - at alle tre sakene burde vært åpne for offentligheten.

—Det holder lenge å bruke sunn fornuft. Listene over hvem som betaler og hva som betales i eiendomsskatt er offentlige. Dersom noen skal slippe å betale, så er dette en debatt av prinsippiell karakter som andre skattebetalere og alle andre bør få høre. At noen eventuelt slipper eiendomsskatt etter en debatt bak lukkede dører tar seg svært dårlig ut og skaper tvil om hvilke grunner som ligger bak, sier Riesto.

Aksjesak

Han har heller ingen forståelse for at debatten om salg av aksjer i Norsk Havbrukssenter lukkes.

—Denne store aksjeposten eies av fellesskapet og nå er det den største aksjonæren i Norsk Havbrukssenter - der kommunestyrerepresentant Paul Birger Torgnes (H) er eier - som vil kjøpe. Både Torgnes og de andre kommunestyrerepresentantene bør ha en egeninteresse av at dette gjøres mest mulig i åpenhet. Innbyggerne i Brønnøy har rett til å få vite hvilke vurderinger som ligger bak en beslutning vedrørende disse store verdiene.

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) lukket tre saker i onsdagens kommunestyremøte i Brønnøy. Avisen vil vite hvorfor.

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) tar kritikken fra BAs redaktør til etterretning og ønsker en debatt om åpenhet i kommunestyret velkommen. Han hadde onsdag ingen kommentar til saken utover dette.