«Det er utfordrende å endre adferdsmønster, men skal vi sikre en bærekraftig utvikling er vi nødt til å gjøre det. Ta utgangspunkt i ditt lokalmiljø her på Helgeland og tenk på hvordan Helgeland Sparebank kan være med på å sette fokus på bærekraftig utvikling».

Slik lød oppgaven som åttendeklassingene Arminas Rakauskas, Elvira Martinsen Sund, Emma Wika, Maren Wika og Jostein Solrud Løbeck fra Vega Barne og ungdomsskole fant vinnerløsning på. De vil skape en merde som ikke inneholder laks, men søppel.

– Vegaøyene består av 6500 øyer, holmer og skjær. Søppel er et problem. Vi har ikke søppelstasjoner ute i øyene. Dette vil vi gjøre noe med. Vi har laget en søppelmerde. Denne merden er vanntett, og kan fraktes rundt på havet. Når den blir full trekkes den inn til land. Der tømmes merdene. Søppelet blir fraktet til Sverige, der det blir brent på en miljøvennlig måte.

Nytenkende

Jorun Solrud fra Helgeland Sparebank satt i juryen som kåret Vega som vinner.

– Jeg opplever at det er et veldig engasjement blant ungdom når det gjelder søppelhåndtering. De er miljøbevisste og kreative. At vi kåret søppelmerden som vinner, er fordi den er nytenkende. Den har miljøfokus og bygger på eksisterende teknologi.  Det er bærekraftig og gjennomførbart. Hadde de fått jobbet litt mer, så kanskje hadde de også utviklet en fabrikk som kan lage slike merder, sier hun.

Idéen er et svar på en av tre oppgaver delt ut under innovasjonscampen, som engasjerte 135 åttendeklassinger fra Vega, Vevelstad, Sømna, Brønnøysund (BBU og Salhus) og Hilstad skole i dag.  Bak  oppgavene stod næringslivsaktørene Helgeland Kraft og Helgeland Sparebank. Stikkord var bærekraftig utvikling, og elevene var delt opp i grupper på tre og fire.  Det er Ungt Entreprenørskap Nordland som står bak arrangementet.

Blåse ned søppla

8.klassingene August Andreassen, Malin Solvang Hansen og Anneli Hofstad Jensen fra Vevelstad sentralskole vant i gruppen som skulle løse Helgeland Krafts søppel-utfordring ved kraftverket Øvre Forsland. Hvordan skal vi løse det, uten å måtte sende ingeniørene våre til fjells på søppelplukking, undret HK.

– I turstien setter vi opp fire søppelkasser. Nederst i bakken har vi en stor komme hvor søppelet samles. Vi graver ned rør fra hver søppelkasse, så får vi luft til å blåse, eller rennende vann til å få det ned i kummen. Når du legger søppel i en søppelkasse, vil det komme ned i røret, når det kommer ned dit vil luften, eller vannet ta det med ned i kummen. Den vil være så stor at den trenger ikke tømmes så ofte, foreslo ungdommene .

– Gruppa har vært kreativ i løsningen på problemet. De har utformet et søppelhåndteringssystem i Øvre Forsland som er bærekraftig. Det er veldig gjennomtenkt. Elevene er utrolig kreativ og har mange smarte ideer, synes Bente Sund i Helgeland Kraft i juryen som kåret vevelstadelevene som vinnere.

Skapte ny arena

Kommunen og Helgeland Sparebank ønsket også forslag til en kreativ og ny arena for ungdom.

«Arenaen skal ha fokus på sosialt samvær, ikke prestasjon – og være et tiltak for å øke trivsel i lokalsamfunnet», het det i oppgaven som BBU-elevene Ebba Marie Pedersen, Halvor Eivind Ellingsen, Emma Amanda Meisfjord, Mariell Nicolaisen og Håkon Saltermark Heimen scoret høyest på.

– Vi har laget en gapahuk der folk kan være ute. Det er sosialt og miljøvennlig, forteller Ebba Marie Pedersen.

Juryen synes deres forslag skilte seg ut med at ungdom kan komme seg ut i naturen.  Det er en ny arena tilpasset alle, med fokus på sosialt samvær uten prestasjonspress, og lagt til rette for å ivareta miljøet.

Slik ser Vevelstadgruppens søppel-løsning ut for Øvre Forsland kraftverk.
Vevelstadelevene Malin Solvang Hansen, August Andreassen og Anneli Hofstad Jensen omkranset av juryen.
Vinnerløsningen fra BBU på sosialt samvær - ikke prestasjon.
Halvor Eivind Ellingsen, Emma Amanda Meisfjord, Ebba Marie Pedersen, Mariell Nicolaisen og Håkon Saltermark Heimen