Gunhild Gutvik er en del av ei interessegruppe for innbyggerne i ytre Bindal og Austra som tar til orde for å dele Bindal i to og bli en del av nye Nærøysund kommune.

Spørreundersøkelse

Den 25. april i et møte mellom kommunene og fylkesmennene, ble det besluttet at fylkesmennene gjennomfører en innbyggerundersøkelse på Austra per telefon i forkant av at fylkesmennene skal gi sin tilrådning til departementet om Austras fremtidige kommunetilhørighet. Denne tilrådningen må foreligge innen 1. juni i år. I den forbindelse tok interessegruppen som Gutvik er en del av, initiativ til et folkemøte som ble arrangert tirsdag kveld på Austra. Her var Bindals ordfører, samt de tre ordførerne i Ytre Namdal invitert til å delta i et panel. Dagen før folkemøtet sendte ordfører Britt Helstad i Bindal en orientering til media og fortalte hvorfor hun ikke kom til å delta på dette folkemøtet.

– Jeg mottok invitasjon fra Gunhild Gutvik 30. april om å møte Austras innbyggere for å svare på oppklarende spørsmål før innbyggerundersøkelsen om Austras fremtidige tilhørighet. Det svarte jeg selvfølgelig ja til, forteller Helstad.

Hun endret imidlertid oppfatning da hun ble kjent med at innbyggere på Hollup, Aune og Bindalshalvøya også ble invitert for å ta en diskusjon om deres videre fremtid. Helstad gjorde det klart at hun kun ville delta om møtet ble åpent for alle kommunene på Austra, eller bare for Austras befolkning. Hun viser til oppdraget fra departementet.

«Oppdraget fra departementet er avgrenset til å gjelde Austra, og departementet gjør det klart at dette vil være en grensejustering. Det vil si at et område blir flyttet fra en kommune til en annen. Det etableres ikke nye kommuner og tidspunktet for eventuell grensejustering vil være 1. 1. 2020.»

– Strid i forkant

Gunhild Gutvik sier det var mellom 40 og 50 personer som møtte på dette folkemøtet. Interessegruppa som hun er en del av, mente et folkemøte var viktig før innbyggerundersøkelsen for folket på Austra.

– Stridens eple før møtet, var at det ikke var enighet om hvordan møtet skulle arrangeres. Egentlig var vi interessert i å ha alle ordførerne til stede, men Britt Helstad satte noen forutsetninger og hun viste til oppdraget fra departementet. Hun var ikke enig i at det ble kalt inn til folkemøte kun for ytre Bindal og Hollup. Hun foreslo at det skulle være åpent for hele Bindal. Jeg tok dette opp i gruppa, men de ville ikke dette og da møtte ikke Helstad. Ingen politikere som sitter fast i kommunestyret møtte. Ordføreren i Leka kom litt utpå kvelden, fra Vikna møtte en politiker og ordføreren i Nærøy mente det var vanskelig å møte når det var så stor uenighet og når Britt valgte å ikke møte, gjenforteller Gutvik.

Diskusjon om tilhørighet

Interessegruppa som Gutvik er en del av, ønsker at ytre Bindal og Austra skal bli en del av Nærøysund kommune. Under folkemøtet ble det en diskusjon om dette.

– Dette dreier seg ikke om en ny kommunereform. Bindalingene har sagt de ønsker å være egen kommune. Men dersom Austra legges under Nærøysund kommune, ønsker vi at ytre Bindal skal følge etter, sier Gutvik på vegne av interessegruppa.

Hun frykter at Bindals kommuneøkonomi vil gjøre det vanskelig å bestå som egen kommune. Derfor mener hun det er bedre at de deler kommunen i to og blir en del av den nye storkommunen bestående av Vikna og Nærøy.

– Akkurat nå formes et nytt budsjett og en økonomiplan som skal vedtas i juni. Jeg er redd det vil bli strammere og strammere og at vi ikke lenger klarer å ivareta tjenestene til innbyggerne. Folk hadde forskjellig oppfatning om dette under folkemøtet og vi fortalte dem hvorfor vi har engasjert oss og hva vi frykter. Noen på folkemøtet mente at det vil gå bra å bestå som egen kommune, sier hun.

– Vil det utformes et skriv til departementet eller andre i etterkant av møtet?

– Det er ikke bestemt så langt i hvert fall. Vi har sendt en del brev til departementet tidligere, så de vet hva vi tenker. Jeg synes det er sørgelig at ingen av politikerne i Bindal møtte. På grunn av dette kunne vi heller ikke stille spørsmål til posisjonen, sier Gunhild Gutvik.

Ordfører Britt Helstad i Bindal kommune avslo å være med på folkemøtet. Foto: Hildegunn Nielsen