Bjørn Arve Bønå (43) ble klokket inn på 2.54,06.

- Til å være så mye motvind, er jeg veldig fornøyd med farten, sier BIL-løperen.

Bønå detroniserte dermed Andris Koskevics som vant alle de tre foregående utgavene av Torghatten maraton, og satte ny løyperekord med 3.08 i fjor.

Monika Kransvik fra Lofoten Ultraløperklubb tok beste tid blant kvinnene. Hun løp i mål på tida 3.46.33, og klarte ikke å rokke fjorårsrekorden på 3.45 satt av Kristin Høger.

Løpsfesten fortsetter

Det skal også løpes halvmaraton, Øymila, minimaraton, trimløp og barneløp i løpet av dagen.

Før start snakket vi med Stian Sætervik fra BIL svømming. Han løp helmaraton for første gang. Det betyr start på Nordhus stadion og to runder rundt Torghatten (42,195 km).

- Jeg har ikke annet mål enn å fullføre. Den første mila er oppvarming, sier Stian Sætervik like før startskuddet på Nordhus stadion gikk  i dag klokka 10.  Han stilte på startssreken sammen med fjorten andre deltagere, blant dem klar favoritt, Det var femten påmeldt til dagens helmaraton, men  løper nummer fem, Jørgen Tellefsen fra Hell Ultra meldte avbud før start. Bjørn Arve Bønå løper Torghatten Maraton som oppvarming til Berlin, som er hans store mål

Ny damerekord på helmaraton

I fjor ble det satt til sammen seks løype- og klasserekorder.Kristin Høger satte ny damerekord på 3.45. Hun deltar ikke i år.

- I år har vi fem damer som deltar, det er ny rekord. Beate Elvebakk er tilbake, sammen med Hege Kvitting. I fjor hadde de én annen kvinnelig konkurrent, i år har de tre andre kvinner å konkurrere imot, konstaterte speaker Liv Bentzen  som er prosjektleder i Sport Torghatten IL.

-Det jeg gleder meg mest til ved dette løpet, er å se naturen, sier Rita Larsen fra Team Larsen som gjør denne helmaraton-løypa for første gang. Hun løper mot Monika Kransvik og  Lisa Blom, Lofoten Ultraløperklubb, Hege Kvitting og Beate Elvebakk fra Røykås Racing Girls.

Se hele deltagerlista her

Se resultatene her.