Flere foreldre i Toftsundet barnehage varslet mandag kveld - etter å ha fått nyheten om at kommunen vurderer å legge ned barnehagen deres - at de ville møte opp i driftsstyre I der det skulle orienteres om saken.

Driftsstyre I måtte avholdes med bare seks av sju representanter tirsdag, hvorav fire var vararepresentanter. Toftsundet barnehage var imidlertid representert ved tolv frustrerte foreldre.

Det gjorde de. Tolv foreldre troppet opp for å observere driftsstyremøtet på rådhuset tirsdag morgen. Dermed var det dobbelt så mange tilhørere som politikere til stede. Både leder Ketil Strand (Ap) og nestleder Liv Astrid Bang (V), samt tre av de faste representantene i utvalget hadde meldt forfall. Bare fire vararepresentanter møtte, så driftsstyret måtte gjennomføre møtet med et handikap på én - altså med seks representanter.

Økonomiske og faglige årsaker

Dan Remi Mørk (V) ble valgt som fungerende møteleder, og i samråd med rådmannen ble det besluttet å orientere om Toftsundet barnehage først - av hensyn til tilhørerne.

Rådmann Pål Trælvik startet med å bekrefte at kommunens administrasjonen vil foreslå å legge ned Toftsundet barnehage.

- Vi har færre barn i kommunen, og det utløser reduserte overføringer fra staten. Vi mister også foreldrebetalinger. Vi har sett på dette, og har hatt drøftinger med tillitsvalgte der vi har lagt føringer for hvordan vi skal løse det at kommunen får færre barn. I utgangspunktet er vi nødt til å se på driftsformen vi har for barnehagene. Det er for få barn til å drive de fem avdelingene vi har. Vi vil derfor tilstrebe å fylle de husene vi har som er bygget som barnehager. Vi har fire som er barnehager og ett som ikke er det. Det er både økonomiske og rent faglige grunner til dette, sa Trælvik.

Han understreket deretter at lokalene som huser Toftsundet var dårligst egnet fysisk av de fem barnehagene kommunen driver. Rådmannen mener også at det er uforsvarlig å drive en småbarnsavdeling i Toftsundet med fem barn, blant annet fordi man da blir sårbar.

- Denne saken ble det informert om i går. Den skal nå gjennom en prosess og ut på høring. Foreldre og andre får alle muligheter til å gi de høringssvar som er nødvendig. Dette tas opp til endelig behandling i kommunestyret i juni. Driftsstyret har neste møte 5. juni, formannskapet møtes 13. juni og kommunstyret har 20. juni. Forslaget fra rådmannen sendes ut på høring i uke 18, sa Trælvik.

Han bekreftet deretter at dette kommer til å gå utover et antall barn som må flyttes over til barnehager på den andre siden av brua. Trælvik understreket også at man ikke vurderte nedleggelse i Velfjord, der alle plassene er fylt.

- Vi må legge fram en økonomisk utredning for kommunestyret på dette. For gjør vi ingenting så trengs det en kraftig budsjettjustering, oppvekstområdet har ikke budsjett for å møte de økte kravene og utgiftene vi får. Det er ingen politiske signaler som tilsier at vi kan bruke mer penger enn det som er avsatt.

Rådmannens ord ble de eneste i saken

Rådmann Pål Trælvik bekreftet at nye krav fra staten, lavere overføringer fra staten og rent faglige vurderinger har ført fram til forslag om å legge ned Toftsundet barnehage. Foto: Bård Pedersen

Administrasjonens plan er derfor å legge ned.

- Det betyr å si opp leieavtalen på bygget, som i utgangspunktet ikke er et barnehagebygg. Jeg har full forståelse for at de som sitter her føler det både vanskelig og umulig. Min oppgave er å legge fram et forsvarlig budsjett, innenfor de lovmessige reglene som gjelder for drift av kommunens tjenester, sa Trælvik.

Fungerende driftsstyreleder Dan Remi Mørk (V) takket for orienteringen og opplyste tilhørerne om at de ikke hadde talerett i driftsstyret. Mørk sa deretter at rådmannens redegjørelse var over, og de frammøtte foreldrene valgte da å forlate formannskapssalen. De seks politikerne som hadde talerett i møtet valgte å ikke bruke den i denne saken, ingen spørsmål ble stilt og ingen kommentarer ble gitt.