Etter ett års øving er skolekoret Noisy nok en gang klar for Sør-Helgeland-turné. Koret består av fem Helse- og oppvekstklasser ved Brønnøysund videregående skole.

-Noisy som prosjekt er helt unikt, og kan bli en pilot for utprøving nasjonalt. Resultatene som her er oppnådd lokalt, vekker nå stor interesse på nasjonalt nivå, hos Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, sier rådgiver Ragnhild Skille i Norsk kulturskoleråd.

Stolt -NOISY kan for at vi har fått så mange nye elever til Brønnøysund, mener distriktmusiker Geir Allan Reitan i kulturskolen, Brønnøy(t.v)

Turnerer Sør-Helgeland

Fra å være en gjeng på noen og tredve elever, består nå skolekoret Noisy av hele 70 korister.

Dermed er det ikke nok med en vanlig buss lenger når koret legger ut på sin årlige turné til sykehjem, skoler og barnehager i våre fem kommuner.

-Ja, nå må vi ha mye mer plass for vi er blitt så mange. Årets turné starter i dag mandag med sykehjems og skolebesøk i Vevelstad. Deretter går det slag i slag til Vega, Sømna, Bindal og til sist Brønnøysund fredag. For elevene på Helse og oppvekstfag er det obligatorisk å delta i koret, men det er frivillig å søke seg inn som elev. Vi har opplevd stor økning i elevtallet etter at Noisy startet, forteller Anne Vågan, Solveig Wilhelmsen og Ragnhild Skille. De er pådrivere, tilretteleggere og instruktør for koret.

Noisy  er et samarbeidsprosjekt mellom BVGS, Norsk kulturskoleråd og distriktmusikerne ved Kulturskolen i Brønnøy.

Blir lagt merke til Pådriverne Anne Vågan, Solveig Wilhelmsen og dirigent Ragnhild Skille er klar for fem dagers turné på Sør-Helgeland med koret Noisy

Økning må ta ære

-Jeg er veldig stolt av å være med i Noisy. Den økningen som har vært i søknad til helse- og sosialfag på Brønnøysund videregående skole, er det Noisy som har æren for, konstaterer kulturskolemusiker Geir Allan Reitan. Han er blant kulturskolemusikerne på det nå tre-årige kultur og formidlingsprosjektet, som er et samarbeid mellom Brønnøysund videregående skole, distriktsmusikerne ved kulturskolen i Brønnøy og Norsk kulturskoleråd.

NOISY behandler depresjon

Noisy har sitt utspring i musikkbasert miljøbehandling. Elevene får opplæring og praktiske ferdigheter hvordan de kan bruke musikk, sang og bevegelse som miljøtiltak innen eldreomsorg, rusomsorg og psykisk helsevern. Studier indikerer blant annet at når helse- og omsorgsarbeidere bruker musikk, sang og bevegelse i arbeidet med pasienter med demens, så fungerer dette mot depresjon, uro og utagering.

Elever blir selvsikre

Men prosjektleder i Noisy, Oda Mørk som er andreårs-elev på barne og ungdomsarbeiderlinjen, ser at kor også kan være god indremedisin på skolen.

-Kanskje er koret en av grunnene til at flere elever søker seg til Brønnøysund videregående skole. Faget blir mer praktisk av å ha kor. Dessuten gjør det noe med skoledagen, sier Mørk.

-Hva gjør kor med deg?

-Jeg blir glad, og mer selvsikker av å være i koret, og det merker jeg at andre også blir. Det skaper trivsel at vi har noe felles i lag, og et godt skolemiljø, sier hun.

Forskning: Sang påvirker hjernen

Skille som til daglig er rådgiver i Norsk kulturskoleråd, er helt sikker på at kor gjør godt, også i skolen.

-Nyere forskning viser at sang påvirker hjernen slik at vi blir mer mottagelig for,  og dyktig i andre fag. For meg er Noisy blitt en bekreftelse på at det jeg har jobbet med i 30 år skulle hatt en større tyngde ute i opplæringsmiljø for barn og voksne. For korsang skaper motivasjon for å gå inn i læringsprosesser, sier Skille.

Flere bedrifter, næringslivet og offentlige enheter støtter Noisys arbeid.