Mandag kveld blir BAnett kontaktet av foreldre i Toftsundet barnehage. De fikk fredag før helgen innkalling fra kommunen til ekstraordinært foreldremøte i barnehagen denne mandagskvelden. Tema var tilbud og struktur i barnehagen. Dette kommer i kjølvannet av rådmannen torsdag varslet at kommunen er i gang med et arbeid for å møte den nye bemanningsnormen regjeringen nå har foreslått å innføre allerede fra 1. august i år.

Det ble raskt hett i lokalet da foreldrene fortalte hva de synes om kommunens forslag.

Mandag kveld møtte oppvekstsjef Knut Johansen og oppvekstfaglig konsulent Kjartan Paulsen opp i barnehagen. Det de hadde å fortelle ble ikke godt mottatt hos foreldrene.

BAnett møter en nesten samlet foreldregruppe i barnehagen i 22-tiden mandag. De forteller til avisen at oppveksjefen i korte trekk opplyste om at administrasjonen i Brønnøy kommune vil foreslå å legge ned Toftsundet barnehage. Ifølge foreldrene som var til stede var både økonomi, nye statlige krav til bemanning og pedagoger, barnehagens tilstand og effektivisering av barnehageområdet som helhet nevnt som årsaker til forslaget.

- Men det var ingen som sa noe som helst om barnas vilkår i barnehagen, om pedagogikk eller hvordan dette vil oppleves både for unger og foreldre her ute, sier Line Ibsen Larsen fra FAU i barnehagen.

26 barn flyttes over brua

Hvis barnehagen blir nedlagt, vil det ifølge foreldrene medføre at 26 barn fra Torgøyan må plasseres i barnehager i sentrum.Foreldrenes synspunkter rundt dette varierte fra frustrasjon og tårer til sinne og oppgitthet.

- Vi føler oss lurt, ført bak lyset. Vi er frustrerte og fryktelig skuffet over dette. Jeg føler jeg får tårer i øynene for jeg blir så sint, sier Katarina Strand.

Flere av foreldrene reagerer kraftig på at kommunen gir varsel på fredag om et møte mandagen etter, med nedleggelse av barnehagen fra høsten av som tema.

- Jeg føler meg snytt. Nå får vi vite i april at barnehagen vår ikke skal være her i august, og det etter at opptaket til barnehagene er gjort. Da føler jeg meg snytt for å velge det alternativet jeg ønsker for ungen min. Nå blir de bare plassert etter kommunens egne kriterier. Det er ikke veldig demokratisk, sier Larsen.

Foreldregruppen er samstemt om at de vil kjempe mot forslaget med det de har av ressurser. Flere foreldre varsler også at de vil møte opp i driftsstyre I-møtet tirsdag morgen. Saken er ikke på sakskartet for tirsdagens møte, men oppvekstsjefen skal ha antydet overfor foreldrene at saken likevel vil bli diskutert der - antakelig som orienteringssak.

Vurderer å flytte ut av kommunen

Flere av foreldrene sier de nå vurderer å flytte fra kommunen.

- Mange av oss har flyttet hit fordi det er barnehage og skole her, fordi dette er et vekstområde. Folk bygger for millioner her ute. Dette begriper jeg ikke. Kan jeg ikke bo på Toft, så flytter jeg heller ut av kommunen, sier en av foreldrene.

- Brønnøy er ikke spesielt attraktiv, slik det nå ser ut. Her er det maks eiendomsskatt, maks barnehage- og SFO-sats og nå vil de legge ned barnehagen, konstaterer Thomas Mortensen.

En av mødrene reagerer spesielt sterkt på vegne av sitt barn.

- Vi har valgt denne barnehagen fordi det er bra her. Dette er en utrolig god barnehage, der de ansatte virkelig er dyktige. Nå blir vi tvunget til å sende sønnen vår til en annen barnehage. Han har blitt glad i mange her, og nå skal han tvinges bort fra nærmiljøet sitt. Det er uforståelig, sier hun, og framkaller tårer i øynene hos flere i foreldregruppen.

Bekrefter plan

Brønnøyrådmannn Pål Trælvik bekrefter at Toftsundet barnehage kan bli nedlagt.

- Totalt er det 83 færre barn i barnehagene i Brønnøy.  Både de private og de kommunale barnehagene har færre barn ved starten av barnehageåret i august. Både færre «store» og små barn. Stort barnekull som går over i skole og færre ettåringer forklarer noe av nedgangen. Vi må da se alle våre barnehager i sammenheng både bemanning og økonomi. Bemanningsnormen og pedagognormen har betydning.  Saken skal på høring, presiserere Trælvik.

Foreldrene på Toft sier oppvekstsjefen antydet overfor dem at beslutning i saken etter planen skal foreligge fra kommunestyret i juni.