Hva som vil skje videre med fasaden på Sømna allbrukshus på Berg, er uvisst.  Sømnarådmann Øystein Johannessen lot det stå åpent under sin redegjørelse om saken i kommunestyret i Sømna torsdag.

Måtte forklare sitt brudd

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard ba rådmannen orientere om hvorfor han valgte å avbryte kommunestyrets utsmykkingsvedtak 75/17,  som skulle vært til behandling nå i april.

- Utsmykking av allbrukshuset har vært i fokus i media og sosiale media. Kommunestyret hadde et vedtak hvor det het at arbeidsgruppen skulle fortsette sitt arbeid, for så å komme tilbake til kommunestyret. Rådmannen valgte å avbryte dette, og valgte en annen tilnærming til oppdraget. Det krever en forklaring, sa hun henvendt til rådmannen.

Valgte å flytte vedtak inn i annet vedtak

Johannessen gikk på talerstolen og forsikret at habilitetsreglene i forvaltningen er fulgt i denne saken.

- Habilitetsreglene i forvaltningen er fulgt, og dersom vi hadde fått støtte fra KORO så ville vi selvsagt fulgt de retningslinjene KORO har i slike prosjekt,  og kommunestyrets vedtak at flere forslag skulle vurderes hadde selvsagt også vært en førende premiss, sa han.

Rådmannen forsvarte deretter hvorfor kommunestyrevedtak 75/17 utsmykking er lagt dødt, uten at kommunestyret har vedtatt dette.

- Etter at det ble klart at vi ikke kom til å få finansiering fra KORO var min første refleksjon at grunnlaget for å kunne fullføre utsmykkingsprosjektet var borte, og det var behov for å tenke i andre baner, og dette som et alternativ til å stoppe hele prosessen. Rent prinsipielt mener jeg det er uheldig å behandle for mange saker som enkeltsaker fremfor å se dem innenfor en større sammenheng - så også i denne saken. Jeg valgte da å se saken innenfor et annet kommunestyrevedtak: strategi for eiendomsforvaltning, som er del av kommunestyrets budsjettvedtak desember 2017, sa han.

Må vurdere veggens tilstand

Johannessen forsikrer samtidig  at kommunestyrets premisser som "vurdering av flere utkast skal ivaretas"- og at "det gode arbeidet som er gjort i Liv i bygda" skal tas med videre. Rådmannen lot det likevel lyse igjennom at det ikke er en selvfølge at utsmykking av allbrukshuset blir gjennomført. Kommunestyret skal i juni få rådmannens vurdering angående dette, sa Johannessen, som orienterte om at han hadde lagt inn en bestilling til administrasjonen.

- I bestillinga som rådmannen gjør, skal det inngå en vurdering i hvilken grad kommunens eiendomsmasse kan bidra til stedsutvikling i kommunen.  Her skal allbrukshuset potensiale som signalbygg bli vurdert, og eventuelt videre prosess vil bli anbefalt, sa han.

Det skal også legges frem en tilstandsvurdering av allbrukshallens vegg.

- For den er ikke per i dag grundig nok, sa rådmannen.

- Vår fordømte plikt

Rådmannen viste også til engasjementet som har vært rundt utsmykkingssaken, både i pressen og på sosiale medier.

- Det er viktig at vi som offentlig virksomhet og folkevalgtstyrt skal være prinsipielle og bevisste om hvilket ansvar Sømna kommune har for å oppføre oss eksemplarisk. Det er viktig å forstå at vi er en rollemodell som følges med av ikke bare pressen, men og samfunnet rundt oss. Det er selvsagt delte meninger om hva som er kunst og hva som er god kunst - det har vi ikke minst lært fra kunstprosjekt "Vegskille", hvor Nord-Fron kommune til slutt valgte å ta ned verket og legge det på lager, sa rådmannen, som også viste til at Skulpturlandskap Nordland," vakte reaksjoner.

- Som offentlig institusjon er det vår fordømte plikt å gjøre rom for at kunst både kan glede og forarge-ja til og med være heslig -fordi vi skal være garantist for kunstens iboende potensial til å forarge og vekke tanker, sa Johannessen.

Han konstaterte:

- Hvis vi skal gå videre med utsmykkingssaken, så er det viktig at kunstneriske og kunstfaglige vurderinger skal stå sentralt. Det skal aldri avgjøres av en folkedomstol, "facebook" hvor den som får mest likes eller roper høyest får det siste ordet. Det skal avgjøres av de folkevalgte".

Dette vedtok kommunestyret i desember 2017

Kommunestyrevedtak 75/17:

1. Kommunestyret ønsker å realisere kunstprosjektet "Utsmykning Allbrukshus".

2. Rådmannen bes om å arbeide videre med å fullfinansiere prosjektet

3. Prosjektet søkes fullført første halvår 2018.

4. Kommunestyret får saken til slutt når finansiering er på plass.

5. Det ses på muligheten for å få inn flere forslag.

Finseth: - Vi har fått en grei orientering

Forslagsstiller som fikk flertall for punkt fem i kommunestyrets desembervedtak, Arne Finseth (Frp), har tidligere sagt at han vil be om en orientering. Men ifølge ordfører har kommunen ikke mottatt noe spørsmål fra Finseth. Frp-representanten uttalte i mars at han ikke så noe kontroversielt i pressemeldingen fra rådmannen, men at han regnet med at ordfører/rådmann tok det opp som en orienteringsak i neste kommunestyremøte, og at han da ville ta stilling til saken.

Finseth sier nå til BAnett at han har fått en grei orientering, at saken kommer frem i junimøtet og at det er helt kurant.

Ordfører: Jeg brukte feil ord

I henhold til pressemelding 23. mars signert rådmann Øystein Johannessen, så  går det frem at han har konsultert ordfører før endring av kommunestyrets utsmykkings-strategi fastslått i vedtak.

Pressemeldingen lyder slik: "Kommunestyret bestilte i desember 2017 en strategi for eiendomsforvaltning som skal legges frem for kommunestyret i juni. Rådmannen har nå i samråd med ordføreren besluttet at spørsmålet om utsmykking skal ses som en del av denne strategien. I strategien skal man blant annet vurdere hvordan kommunens eiendomsmasse bidrar til stedsutvikling i Sømna."

Har ikke rådmannen gjort dette i samråd med ordfører, har BAnett spurt sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard i ettertid av torsdagens kommunestyremøte.

-Jo, det har han. Det er bare jeg som har brukt feil ord i kommunestyret da jeg innledet saken. Vi var enig, bekrefter Solli, som sier rådmannens orientering kom som en redegjørelse for valget ordfører og rådmann har gjort, på hennes initiativ.